Η χώρα μας είναι μία από τις μόνο τρεις ευρωπαϊκές χώρες όπου δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία χρόνια, μετά τη Σλοβενία και τη Μάλτα
Ογ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζητάει από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να στηρίξουν την ελευθερία, την πολυφωνία και την ανεξαρτησία των μέσων..
ενημέρωσηςΔύο χρόνια διακυβέρνησης του «επιτελικού κράτους» των «αρίστων» ήταν αρκετά για να βρεθεί η χώρα μας την 3η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, να εμφανίζεται διεθνώς ως μια χώρα με σοβαρά προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων από λογοκρισία, πιέσεις, απειλές - ακόμα και κατά της ζωής. Η χώρα προβάλλει πλέον σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ως μια χώρα στην οποία η δημοσιογραφία απειλείται.
Μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η Ελλάδα είναι πλέον μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες με δολοφονημένο δημοσιογράφο τα τελευταία χρόνια. Το 2018 δολοφονήθηκαν ο Σλοβάκος ερευνητικός δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ και η σύντροφός του Μαρτίνα Κουσνίροβα με μια σφαίρα ο καθένας. Την προηγούμενη χρονιά είχε δολοφονηθεί η δημοσιογράφος Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια, άσπονδη εχθρός του πρωθυπουργού Ζοζέφ Μουσκάτ, καθώς ανατινάχθηκε από βόμβα στο αυτοκίνητό της. Οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ κυκλοφορούν ελεύθεροι. Πολιτικά σκάνδαλα, δωροδοκίες, ισχυροί επιχειρηματίες και τραπεζίτες πίσω από παράνομες δραστηριότητες, διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα είναι αντικείμενο της ερευνητικής δημοσιογραφίας και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της UNESCO, από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 76 δημοσιογράφοι, ενώ πολύ περισσότεροι έχουν συλληφθεί, παρενοχληθεί ή απειληθεί παγκοσμίως.
Ο Κ. Βαξεβάνης δέχεται απειλές για τη ζωή του. Καταγγέλλει συμβόλαιο θανάτου εναντίον του. Αποκαλύπτει μέρος της δράσης του Φουρθιώτη, ο οποίος αποτελεί ένα υβρίδιο μεταξύ τηλεπαρουσιαστή, πωλητή προϊόντων από την τηλεόραση, επίδοξου δημοσιογράφου και πολιτικού. Ευτυχώς για όλους, βρίσκεται προφυλακισμένος.
Οι καταγγελίες Βαξεβάνη κάνουν τον γύρο του κόσμου: ακόμα ένας Έλληνας δημοσιογράφος βρίσκεται υπό την απειλή θανάτου. Στηρίζεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, από τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), από το Human Rights Watch.
Οι διεθνείς εκθέσεις για την Ελλάδα σημειώνουν ότι υπό τη συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη η ελευθερία του Τύπου «υπέφερε», συμπληρώνοντας και τους αποκλεισμούς αντιπολιτευόμενων μέσων επικοινωνίας από τα κρατικά διαφημιστικά κονδύλια για τον κορωνοϊό (λίστες Πέτσα), αλλά και τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από την ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Η Ελλάδα πέφτει στις λίστες της παγκόσμιας κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου, από την 65η θέση το 2020, στην 70ή το 2021.
Εάν σε αυτά όλα προστεθούν οι ανοιχτές πλέον καταγγελίες για λογοκρισία στην ΕΡΤ αλλά και η πνιγηρή μονοφωνία που επικρατεί στην τηλεοπτική ειδησεογραφία, είναι φανερό ότι η κατάσταση είναι πλέον ζοφερή.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μήνυμά του απευθύνει έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.
Σε πολλές χώρες, σημειώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αντιμετωπίζουν μεγάλους προσωπικούς κινδύνους, όπως νέους περιορισμούς, λογοκρισία, βία, παρενοχλήσεις, προφυλακίσεις, ακόμα και θάνατο, μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Η επείγουσα έκκληση για ελευθερία του Tύπου και ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, τονίζει.
Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι «Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την ελευθερία του Τύπου και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στα κρίσιμα ζητήματα στην εποχή της πανδημίας».
Κώστας Αρβανίτης: Οι επιθέσεις στον Τύπο είναι επιθέσεις στη δημοκρατία
«Οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου είναι επιθέσεις κατά της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Αυτό υπογραμμίζει με δήλωσή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης με αφορμή τη χθεσινή ημέρα, 3 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου.
«Θα μπορούσε σε μια χώρα σαν την Ελλάδα να είναι μια ημέρα γιορτής και τιμής για τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, όμως η χώρα βιώνει καταστάσεις που μοιάζουν όλο και πιο πολύ με αυτά που συμβαίνουν εδώ και χρόνια στο Βίσεγκραντ ή την Τουρκία του Ερντογάν» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εξηγεί:
«Η παγίωση ενός νέου τοπίου ασφυκτικού ελέγχου των ΜΜΕ από μια κλειστή ομάδα επιχειρηματιών και ο πνιγηρός εναγκαλισμός των δημόσιων ΜΜΕ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι παράλληλα γεγονότα που νομοτελειακά δεν μπορεί παρά να οδηγήσουν στην απαξίωση της ενημέρωσης ως δημόσιου αγαθού στα μάτια των πολιτών».
«Στην Ελλάδα του 2021, την Ελλάδα της λίστας Πέτσα, η ελευθερία του Τύπου δεν είναι πια τόσο αυτονόητη συνθήκη» τονίζει ο Κώστας Αρβανίτης και προτείνει «ένα μέτωπο υπεράσπισης με πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζόμενων στην ενημέρωση ίσως είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αποκρουστούν αποτελεσματικά οι επιθέσεις σε βάρος της, επιθέσεις που εντέλει είναι επιθέσεις κατά της ίδιας της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».
AVGI.gr