Είναι κοινό μυστικό στην Πυροσβεστική και την Αστυνομία, ότι πολλές από τις πυρκαγιές που αντιμετωπίζουμε, δεν είναι προϊόντα εμπρησμού από σκοτεινούς οικοπεδοφάγους, αλλά αποτέλεσμα εγκληματικής αμέλειας. Για παράδειγμα η πρόσφατη πυρκαγιά στα Γεράνεια Ορη, όλα δείχνουν ότι ξεκίνησε από έναν ηλικιωμένο που θέλησε- με..
εγκληματική αμέλεια- να κάψει κλαδιά σε ελαιώνα. Και ας απαγορεύεται οποιαδήποτε φωτιά στην ύπαιθρο από την 1η Μαΐου και μετά και έως τις 31 Οκτωβρίου.Η φωτιά στο Μάτι ξεκίνησε από έναν εξίσου ανόητο, που θέλησε να κάψει κλαδιά με τους ανέμους να φθάνουν τα 8 μποφόρ. Αποτέλεσμα 101 νεκροί. Ακόμα και η φωτιά στην Ηλεία όπου έχασαν τη ζωή τους 36 άνθρωποι, ξεκίνησε από μια ηλικιωμένη, τη Σοφία Νικολοπούλου, που θέλησε να μαγειρέψει στο ύπαιθρο!!
Ποιες ποινές επιβλήθηκαν
Σε όλες τις περιπτώσεις οι ποινές που επιβάλλονται για τον εμπρησμό από αμέλεια είναι οι ελάχιστες δυνατές και κανείς ποτέ δεν μπαίνει φυλακή. Χάρη στη διάταξη που προβλέπει ότι η ποινή μπορεί να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα αν και εφόσον ο εμπρηστής ειδοποιήσει εγκαίρως την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.
Παράδειγμα οι ποινές που επιβλήθηκαν για την τραγική φωτιά στην Ηλεία. Μια από τις μεγαλύτερες τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, μια πυρκαγιά που προκάλεσε τον θάνατο 36 ανθρώπων. Κανείς από τους υπευθύνους, ούτε καν η εμπρηστής, πήγε φυλακή.
Για τη πυρκαγιά στην Ηλεία εκτός από την Σοφία Νικολοπούλου ήταν κατηγορούμενοι για αμέλεια άλλοι 4 άνθρωποι. Και ναι μεν πρωτόδικα οι ποινές που επιβλήθηκαν στους περισσότερους (ούτε καν όλους), ήταν οι ανώτατες ποινές, όμως οι εκτιτέες ποινές είναι τελικά μόλις 10 έως 5 χρόνια με αναστολή. Οι καταδικασθέντες πλήρωσαν δηλαδή το πρόστιμο, εξαγόρασαν τη ποινή τους και συνέχισαν τη ζωή τους κανονικά.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, κρίθηκαν ένοχοι για εμπρησμό εξ αμελείας, εμπρησμό δάσους εξ αμελείας, και ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, οι Χαράλαμπος Καφύρας νυν αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και νομάρχης Ηλείας το 2007, Πανταζής Χρονόπουλος, πρώην δήμαρχος Ζαχάρως, Σοφία Νικολοπούλου κάτοικος Παλαιοχωρίου Ζαχάρως, Παναγιώτης Τσούρας πυροφύλακας Μίνθης το 2007 και Νίκος Μιχαλόπουλος, επικεφαλής του Πυροσβεστικού κλιμακίου Κρεστένων το 2007.
Αθώος κρίθηκε ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Φώτης Παππάς. Οι αρχικές ποινές φυλάκισης που επέβαλε το δικαστήριο ήταν 49,7 χρόνια για τον Χ. Καφύρα, 59,5 χρόνια για τον Π. Χρονόπουλο, 49,7 χρόνια για τη Σοφία Νικολοπούλου, 59,5 χρόνια για τον Π. Τσούρα και πέντε χρόνια για τον Ν. Μιχαλόπουλο. Ομως οι εκτιτέες ποινές είναι τελικά 10 χρόνια με αναστολή για τους Χ. Καφύρα, Π. Χρονόπουλο, Σοφία Νικολοπούλου και Π. Τσούρα, ενώ παρέμεινε η ποινή των πέντε χρόνων με αναστολή στον Ν. Μιχαλόπουλο.
Ο Χ. Καφύρας κατηγορήθηκε, διότι ενώ γνώριζε το έγγραφο της Πολιτικής Προστασίας, διεκπεραίωσε τα καθήκοντά του με επιφανειακό τρόπο και δεν διασφάλισε αν ο μηχανισμός αντιμετώπισης μπορούσε να ανταποκριθεί. Ο Π. Χρονόπουλος για αδιαφορία να συγκαλέσει συντονιστικό τοπικό όργανο, αφού είχε λάβει ενημέρωση για την επικινδυνότητα.
Ακόμη κατηγορήθηκε, γιατί διέθεσε τα χρήματα της πυροπροστασίας του 2007 για έργα οδοποιίας. Η Σοφία Νικολοπούλου επειδή δεν έλαβε τα απαιτούμενα μέτρα ασφάλειας ως όφειλε, τη στιγμή που μαγείρευε στην ύπαιθρο. Ο Π. Τσούρας για έλλειψη της δέουσας προσοχής, με αποτέλεσμα τη μη έγκαιρη αντιμετώπιση και την επέκταση της φωτιάς. Ο Ν. Μιχαλόπουλος διότι δεν φρόντισε να επανδρώσει το κλιμάκιο των Κρεστένων με όσα άτομα μόνιμο προσωπικό ήταν απαραίτητα. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αθώωσε τον Φώτη Παππά, που το 2007 ήταν υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ούτε γάτα ούτε ζημιά έως την επόμενη πυρκαγιά…