13 Απρ 2021

Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson στις ΗΠΑ - «Παγώνουν» οι παραδόσεις εμβολίων στην ΕΕ


Να αναστείλει προληπτικά τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη μετά την εμφάνιση περιστατικών θρομβώσεων στις ΗΠΑ αποφάσισε η εταιρεία  Johnson & Johnson, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζεται, πως μετά από αυτή την εξέλιξη οι...

αμερικανικές υγειονομικές αρχές διέταξαν την προσωρινή διακοπή εμβολιασμών με το συγκεκριμένο σκεύασμα στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής «Le Figaro», η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία «πήρε την απόφαση να καθυστερήσει την παράδοση» του μονοδοσικού εμβολίου της κατά του κοροναϊού.

«Εξετάζουμε τις υποθέσεις αυτές με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές», αναφέρει η εταιρεία. «Πήραμε την απόφαση να καθυστερήσουμε προληπτικά την παράδοση του εμβολίου μας στην Ευρώπη», συνεχίζει η ανακοίνωση. Εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson επρόκειτο να παραδοθούν στην Ευρώπη εντός των επόμενων εβδομάδων.

 Να σημειωθεί, ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα, ότι έχει εντοπίσει τέσσερα σοβαρά περιστατικά ασυνήθιστων θρόμβων αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια από το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Τα περιστατικό βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις 24ωρες μετά την ανακοίνωση της έναρξης παράδοσης εμβολίων της Johnson & Johnson στην Ευρώπη, με τον αρμόδιο επίτροπο Βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν να αναφέρει, πως η αμερικανική εταιρεία έχει δεσμευθεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ μέχρι το τέλος Ιουνίου και άλλα 120 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο.

Στη χώρα μας οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου αναμένονταν την Τετάρτη 14 Απριλίου. Συγκεκριμένα, η χώρα μας επρόκειτο να παραλάβει 33.600 δόσεις του εμβολίου της Johnson & johnson, χωρίς να είναι σαφές, τι θα γίνει μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

 «Χρειάζεται προσοχή»

Μετά την ανησυχία που προκλήθηκε στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) παραχώρησαν συνέντευξη τύπου απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την αναστολή των εμβολιασμών με το εμβόλιο.

«Επειδή χρειάζεται προσοχή, προτάθηκε η παύση των εμβολιασμών. Διότι υπάρχουν τα συμβάντα δημιουργίας θρόμβων στο αίμα σε παραλήπτες εμβολίων. Θα ήθελα να τονίσω, ότι αυτά τα συμβάντα φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνια, αλλά λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ΄ όψιν όλες τις αναφορές για ανεπιθύμητα συμβάντα μετά τον εμβολιασμό», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου η Janet Woodcock.

«Τα περιστατικά των θρομβώσεων, που αναφέρθηκαν, είναι σπάνιου τύπου, που απαιτούν διαφορετική θεραπεία από τους συνηθισμένους θρόμβους, πράγμα που σημαίνει, ότι οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν εάν προκύψουν αυτά τα συμβάντα, τα οποία φαίνεται να σχετίζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα γεγονότα φαίνονται εξαιρετικά σπάνια», τόνισε ο Peter Marks, ο διευθυντής του Κέντρου Βιολογικών Ερευνών του FDA. Παράλληλα, προέτρεψε τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες υγείας, όταν διαπιστώνουν ότι κάποιος έχει χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων ή θρόμβους, να ερευνούν αν το πρόσωπο αυτό έχει εμβολιαστεί πρόσφατα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για όσους έκαναν το συγκεκριμένο εμβόλιο πριν από έναν και πλέον μήνα, ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβων θεωρείται σε αυτή τη φάση πολύ χαμηλός.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr