13 Απρ 2021

Tο πολιτικό πόκερ με την ψήφο των αποδήμων


Μαρίνα Αλεξανδρή

Η ανακίνηση θέματος εκλογικού νόμου και ψήφου αποδήμων από τον Μάκη Βορίδη ήταν μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση, να στριμώξει, επικοινωνιακά και πολιτικά, τον ΣΥΡΙΖΑ και να φτιάξει ευνοϊκή για την ΝΔ ατζέντα.

Με δεδομένο το φάουλ Τζάκρη, σε πρώτο χρόνο ο στόχος επιτυγχάνεται. Η εισαγωγή στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αύριο Πέμπτη, του νομοσχεδίου Βορίδη για την άρση όλων των περιορισμών στην ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να κάνει πολιτικό παιχνίδι: Να εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον ανακόλουθο, να υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να ψηφίζουν οι απόδημοι και να δημιουργεί νέο πόλο δυσαρέσκειας, μεταξύ των ελλήνων του εξωτερικού, για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δίνει επίσης την δυνατότητα στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, να σκαλίζει και τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Και να ερωτά, ίσως και εύλογα, πως είναι δυνατόν, η αρμόδια για τον απόδημο ελληνισμό τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη από την μία να δηλώνει στον «Εθνικό Κήρυκα», πως το κόμμα της όταν αναλάβει ξανά την διακυβέρνηση, θα καταργήσει όλους τους περιορισμούς στην ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού και, από την άλλη, να συνυπογράφει ανακοίνωση του κόμματός της, με την οποία απορρίπτει ακριβώς την κατάργηση των ίδιων περιορισμών που προτείνει η κυβέρνηση. «Το εντυπωσιακό», είπε ο Μάκης Βορίδης, «είναι ότι η υπογράφουσα την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτής κυρία Τζάκρη, διαφωνεί με την αρμόδια τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Τζάκρη, όπως αυτή εκφράστηκε στον «Εθνικό Κήρυκα»!

Πίσω από αυτή την «νίκη Βορίδη», ωστόσο, η πολιτική ουσία ίσως βρίσκεται σε άλλα, περισσότερο σοβαρά ζητήματα.

Κατ΄αρχάς, σε επίπεδο πρακτικό, αλλαγή στον εκλογικό νόμο δεν μπορεί να υπάρξει, εκτός εάν προκύψει ολική μεταστροφή της στάσης του ΚΚΕ, που μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται. Η ψήφος των αποδήμων αποτελεί ζήτημα, που άπτεται πρωτίστως του συντάγματος και κατόπιν του εκλογικού νόμου, και ως εκ τούτου για να υπάρξει αλλαγή απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών – είτε για να ισχύσει ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές, είτε για τις μεθεπόμενες, είτε όποτε.

Με δεδομένη όμως την απόρριψή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜΕρα25, οι θετικές ψήφοι δεν ξεπερνούν τις 190 (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση).

Τούτου δοθέντος, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν, ότι η κίνηση Βορίδη υποκρύπτει άλλα κίνητρα και σκοπιμότητες και χαρακτηρίζουν προσχηματικό το θέμα Τζάκρη. Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, δεν έχει καμία πρόθεση να αδειάσει την βουλευτή και αναπληρώτρια τομεάρχη Εξωτερικών, παρ’ ότι πολλοί στο κόμμα δεν είναι ευτυχείς με τα όσα είπε στον «Εθνικό Κήρυκα». Αντιθέτως, ετοιμάζονται για σκληρή κόντρα με την ΝΔ στην Βουλή, και όχι μόνον, καθώς θεωρούν, ότι η κυβέρνηση ήδη μεθόδευε να ξανανοίξει το θέμα της ψήφου των αποδήμων για δύο λόγους:

Ο ένας, όπως υποστηρίζουν, είναι η φθορά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, που την οδηγεί στην αναζήτηση διευρυμένων δεξαμενών «εγγυημένων ψηφοφόρων» όπως λέγεται χαρακτηριστικά και όπως θεωρούνται οι ομογενείς κυρίως της Αμερικής και της Αυστραλίας.

Ο δεύτερος είναι, πως η γνωστή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για τους απόδημους δεν απέδωσε σχεδόν τίποτα, καθώς όσοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον μέχρι τώρα να ψηφίσουν, είναι μόλις μερικές εκατοντάδες και, στην καλύτερη περίπτωση σε εκλογικό χρόνο, δεν εκτιμάται, ότι θα ξεπεράσουν τις 50 χιλιάδες.

Πέραν αυτών, αρκετοί στην Κουμουνδούρου βλέπουν και την δημόσια πια εκδήλωση μιας προσωπικής, εσωκομματικής «βεντέτας» στην ΝΔ, μεταξύ του Μάκη Βορίδη και του προκατόχου του Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος ήταν και εκείνος, που είχε προωθήσει τον ισχύοντα νόμο ως αποτέλεσμα ευρείας συναίνεσης. Και πολλοί περισσότεροι βλέπουν το Μαξίμου, να μην έχει εγκαταλείψει το φλερτ με διπλές εκλογές το φθινόπωρο, παρά τις κατηγορηματικές δημόσιες διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Όταν δεν έχεις κάλπες στο μυαλό σου, δεν φτιάχνεις εκλογικό κλίμα και δεν ανοίγεις θέμα εκλογικού νόμου», λένε χαρακτηριστικά.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ετοιμάζονται για σκληρή αντιπαράθεση από αύριο στην Βουλή, με το στίγμα να δίνεται ήδη από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση. «Η δεξιά Μητσοτάκη-  Βορίδη επιχειρεί με το νέο νομοσχέδιο νοθεία των εκλογικών καταλόγων», έγραψε στο twitter ο Γιάννης Ραγκούσης και σ΄αυτό το μοτίβο φαίνεται πως θα κυλήσουν και οι πολιτικές κόντρες των επόμενων ημερών.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr