23 Μαρ 2021

Ανεμελιά για την Υγεία, φροντίδα για τα κέρδη


Η κυβέρνηση βλέπει το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια της μετά από ένα τετράμηνο λοκντάουν, ένα σερί από ακατανόητα μέτρα και, κυρίως, από την κατάσταση στην οποία έχει αφήσει τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι καθεστωτικές συμπεριφορές και η αστυνομική αυθαιρεσία επιταχύνουν ακόμα περισσότερο την κυβερνητική φθορά.

Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση αισθάνθηκε την ανάγκη, να κάνει κάτι. Από χθες προχωρά στην επιστράτευση 200 ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλύψει κενά στα νοσοκομεία. Και αναρωτιέται κανείς, τι έκανε έναν ολόκληρο χρόνο, όταν, από πέρσι τον Μάρτιο, οπότε μπήκαμε στο πρώτο λοκντάουν, είχε όλο τον καιρό στη διάθεσή της να κάνει μόνιμες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να θωρακίσει τα δημόσια νοσοκομεία.

Και ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται προ πολλού στα όριά του και εκατοντάδες άνθρωποι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος θησαυρίζει μένοντας μακριά από την Covid.

Όσο για τα δωρεάν τεστ, η εξαγγελία είναι τουλάχιστον περίεργη, καθώς οι αρχικές ανακοινώσεις ενέπλεκαν τους φαρμακοποιούς, με τους οποίους φάνηκε ότι δεν υπάρχει συνεννόηση, ενώ ήταν εντελώς ασαφές, ποια αποτελέσματα θα δηλώνονται και πού.

Υπάρχουν όμως και τα αυτονόητα θέματα διαφάνειας και προμηθειών, τα οποία χρειάζονται επίσης μια απάντηση: ποιος θα προμηθεύσει αυτά τα τεστ και με ποιο κέρδος; Και γιατί δεν γίνεται δεκτό, αυτό που η αντιπολίτευση ζητάει εδώ και έναν χρόνο, δηλαδή τα τεστ να συνταγογραφούνται;

Είναι προφανείς, η ανεμελιά και η προχειρότητα που διακρίνουν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις. Κι αυτό είναι η μία πλευρά του νομίσματος.

Η άλλη είναι η ευλαβική προσοχή, με την οποία διαφυλάσσεται η κερδοφορία συγκεκριμένων συμφερόντων. Ακόμα και σε κρίσιμες περιόδους. Τόσο κρίσιμες όσο αυτή που διανύουμε.


ΠΗΓΗ: avgi.gr