23 Μαρ 2021

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κορινθίας: «Ο κόσμος μας έλεγεν τρελούς…»*


Τρεις μέρες πριν συμπληρωθούν διακόσια χρόνια από τη συμβολική έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821 και έναν ακριβώς χρόνο αφού ξεκίνησε ο πόλεμος με την Covid19 φαίνεται ότι η κυβέρνηση -και κατά συνέπεια η κοινωνία- ηττώνται κατά κράτος. 

Τα δημόσια νοσοκομεία, που σήκωσαν με γενναιότητα και αυταπάρνηση του υγειονομικού τους προσωπικού όλο το..

βάρος της πανδημίας, φτάνοντας το τρίτο -και αναμενόμενο- κύμα, άγγιξαν και ξεπέρασαν τα όριά τους.

Οι ΜΕΘ, που αυξάνονται μαγικά στα χαρτιά της κυβέρνησης, αλλά παραμένουν πάντα οι ίδιες στην πραγματικότητα, έχουν γεμίσει και οι ασθενείς, εδώ και μέρες, διασωληνώνονται και «νοσηλεύονται» σε απλούς θαλάμους, αίθουσες επειγόντων και διαδρόμους.

Τα ιδιωτικά θεραπευτήρια φαίνεται πως δεν τα ενοχλεί κανείς, ούτε ενοχλούνται από μόνα τους, (ο όρκος του Ιπποκράτη και η κοινωνική ευθύνη είναι εκτός ατζέντας στον νεοφιλελευθερισμό).

Παραμένουν, λοιπόν, εκτός επίταξης. Αντ’ αυτών, επιτάχθηκαν σήμερα το πρωί και διατάχθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία στα δημόσια νοσοκομεία των Αθηνών σήμερα το απόγευμα, «διακόσιοι έξι (206) ιδιώτες γιατροί κάτω των εξήντα ετών».

Καλούνται αυτοί οι διακόσιοι έξι άνθρωποι να συνεισφέρουν για τον επόμενο μήνα (τόσο διαρκεί η επιστράτευσή τους), ώστε να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ παραμένει ίδιος ο αριθμός ΜΕΘ, κλινών, νοσηλευτών στο δραματικά υποστελεχωμένο ΕΣΥ.

Και "μας έλεγαν τρελούς" όταν φωνάζαμε εδώ και έναν χρόνο για την έγκαιρη στήριξη του ΕΣΥ, τις προσλήψεις, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, τα μαζικά δωρεάν τεστ, την επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

Ο φετινός πόλεμος δεν πάει καλά. Η κοινωνία παραμένει κλεισμένη μέσα, ανήμπορη, θυμωμένη και φοβισμένη, κι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρελάσει μεθαύριο με άρματα και κανόνια, με άλογα κι αεροπλάνα, τραγικά μόνη της και αυτοθαυμαζόμενη.

*Από τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη