17 Φεβ 2021

Ύφεση: Χάθηκαν σχεδόν 42 δισ. ευρώ το 2020. Και επισήμως στο -13,5%


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή δημοσιοποίησε την Τετάρτη τα αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας το 2020, καθώς και των εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων...

που τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας. Και τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν με τον πλέον σαφή τρόπο την καταστροφική επιλογή της «βλέποντας και κάνοντας» δειλής τακτικής ενίσχυσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Στο σύνολο των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων της οικονομίας, ο τζίρος του 2020 υποχώρησε κατά 13,5% χάνοντας 41,6 δισ. ευρώ, καθώς ήταν μόλις 266,1 δισ. ευρώ, αντί των 307,7 δισ. ευρώ το 2019. Ειδικά η επιλογή για «καλόπιασμα» των ξένων μεγάλων τουριστικών πρακτόρων αντί ενός γενναίου προγράμματος εσωτερικού τουρισμού οδήγησε τον κλάδο των καταλυμάτων και της εστίασης σε καθίζηση τζίρου κατά 53,4% και απώλεια 7 δισ. ευρώ.

Το πλήγμα στην οικονομία δεν ήταν μεγάλο μόνο την θερινή περίοδο, αντιθέτως επεκτείνεται ως το τέλος του 2020, όπως δείχνουν τα αντίστοιχα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Η μείωση του τζίρου στις επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση έφτασε το -8,6% το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, όταν και χάθηκαν 6,8 δισ. ευρώ. Και πάλι, καταλύματα και εστίαση είναι ο κλάδος όπου συνεχίστηκε η «σφαγή», με -47,9% στον τζίρο τους.

Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα που παρουσιάζει ο τζίρος των 205.984 επιχειρήσεων που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής λειτουργίας το 2020, καθώς μειώθηκε κατά 36,4% ή κατά 10,8 δισ. ευρώ, στα 18,8 δισ. ευρώ ευρώ έναντι 29,6 δισ. ευρώ που οι ίδιες επιχειρήσεις είχαν ως σύνολο τζίρου το 2019.

Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία στην σχετική ανάρτηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.


Αλέξης Χαρίτσης: Η κυβερνητική πολιτική στοιχίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία

«Τα σημερινά συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2020 καταδεικνύουν την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκονται πλέον οι ελληνικές επιχειρήσεις» σχολιάζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Χαρίτσης.

«Μείωση 13,5% του τζίρου για το σύνολο των επιχειρήσεων το 2020, ποσοστό που μεταφράζεται σε μια κολοσσιαία απώλεια 41,6 δισ. ευρώ από την πραγματική οικονομία: από μισθούς, από παραγωγικές επενδύσεις, από διαθέσιμο εισόδημα. Με μεγαλύτερους χαμένους τους κλάδους των καταλυμάτων και της εστίασης, που παρουσίασαν κατακρήμνιση του τζίρου τους κατά 53,4% ή 7 δισ. ευρώ» επισημαίνει ο Αλέξης Χαρίτσης και προσθέτει:

«Μπροστά σε αυτήν την καθηλωτική πραγματικότητα, το μόνο σχέδιο που έχει να επιδείξει η κυβέρνηση για την στήριξη της οικονομίας, είναι οι αναστολές κάποιων υποχρεώσεων και ο νέος δανεισμός για όλο και πιο λίγους. Αντί έστω και τώρα να στηρίξει αποφασιστικά επιχειρήσεις και εργαζόμενους, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προετοιμάζει τους πολίτες για πρόωρο «κούρεμα» ακόμη και αυτών των ελλιπών μέτρων στήριξης. Αναμένει δε την νέα τουριστική περίοδο χωρίς σχέδιο και προετοιμασία, στηρίζοντας τις όποιες ελπίδες για ανάκαμψη στα επιτυχημένα προγράμματα εμβολιασμού άλλων χωρών. Οδεύοντας ολοταχώς σε μια επανάληψη του περσινού φιάσκου.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί πια να υπεκφεύγει και να εμπαίζει την κοινωνία βαφτίζοντας ως «νέα» τα ίδια αποτυχημένα ημίμετρα που έχουν οδηγήσει επιχειρήσεις και εργαζόμενους στο όριο της επιβίωσης. Η πολιτική της «στήριξης με το σταγονόμετρο» βαθαίνει και άλλο την ύφεση. Οφείλει, να αξιοποιήσει σήμερα τις πρωτοφανείς χρηματοδοτικές δυνατότητες που διαθέτει, για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Όπως τεκμηριωμένα και κοστολογημένα έχει προτείνει εξαρχής ο ΣΥΡΙΖΑ».


ΠΗΓΗ: avgi.gr