17 Φεβ 2021

Κράτος παγωμένο και αποτυχημένο


Η κυβέρνηση φαίνεται ότι εφαρμόζει την αρχή, σύμφωνα με την οποία ο καλύτερος τρόπος για να μην κάνεις λάθος, είναι να μην κάνεις τίποτα.

Για να μην την αδικούμε, βεβαίως, οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι στην τηλεοπτική εικονική πραγματικότητα ήταν υπερδραστήρια και χθες.

Αφού εγκατέλειψε στη λευκή παράλυση τη μισή χώρα, με επίκεντρο την Αττική, πλημμύρισε τα τηλεοπτικά παράθυρα με συστάσεις, εκκλήσεις και χαριεντισμούς.

Χωρίς αμφιβολία, το πλήγμα της κακοκαιρίας ήταν σφοδρό και η ποσότητα του χιονιού που έπεσε μεγάλη. Ομως, τίποτε δεν ήταν απρόσμενο. Οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως και το «επιτελικό κράτος» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έχει γίνει το συντομότερο ανέκδοτο, έδινε την εντύπωση κάποιας στοιχειώδους προετοιμασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Η «Μήδεια» ήταν συνεπής στο ραντεβού της και ακριβής στη διαδρομή και στη διάρκειά της. Ουδείς δικαιούται να επικαλεστεί αιφνιδιασμό. Ούτε η κυβέρνηση ούτε η υπερπροβεβλημένη Πολιτική Προστασία, ούτε η Περιφέρεια του κ. Πατούλη ούτε οι παροπλισμένοι πλην άφωνοι δήμοι, ούτε η ΔΕΗ, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ ούτε η ΕΥΔΑΠ, ούτε ο ΟΑΣΑ ούτε οι παραχωρησιούχοι των εθνικών οδών.

Και όμως, όλοι μαζί χθες, με διευθυντή ορχήστρας τον πρωθυπουργό, συνέθεσαν την παραφωνία ενός αποτυχημένου κράτους, παγωμένου από ένα καιρικό φαινόμενο σφοδρό, που όμως στις περισσότερες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης αντιμετωπίζεται κάθε χρόνο ως ρουτίνα.

Εδώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αντιστρέψει τη ρουτίνα του κανονικού κράτους. Αντί να εξασφαλίσει, ότι το κεντρικό οδικό δίκτυο θα μείνει ανοιχτό, ότι τα λίγα έστω μέσα που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός θα συντονιστούν σωστά, για να λειτουργήσουν τουλάχιστον οι συγκοινωνίες, ότι δεν θα μείνουν χωρίς ρεύμα και νερό ολόκληρες συνοικίες της Αθήνας, ακόμη και των προαστίων, η κυβέρνηση έκανε το μόνο που ξέρει να κάνει.

Μετέθεσε την ευθύνη στα θύματα της απραξίας της και της κρατικής παράλυσης, στους πολίτες. «Μη μετακινείστε άσκοπα». Οπως κάνει και με την πανδημία. Εύστοχα το επισήμανε ο γραμματέας του ΚΚΕ: το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης για κάθε πρόβλημα είναι το «Μένουμε σπίτι».

Κάποια στιγμή, όμως, και τα χιόνια θα λιώσουν και οι δρόμοι θα ανοίξουν και τα ψέματα θα τελειώσουν.


ΠΗΓΗ: efsyn.gr