27 Ιαν 2021

Ανησυχία μετά την υπεραισιοδοξία μηνών για την πρόοδο των εμβολιασμών


Παρά την υπεραισιοδοξία όλων των προηγούμενων μηνών, που είχε φτάσει και στην υπόσχεση για 2 εκατ. εμβολιασμούς των μήνα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, παραδέχθηκε στην καθημερινή ενημέρωση, ότι «παρατηρούνται...

τώρα ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις τους». «Οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε, πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ξεκάθαρα, που οφείλονται αυτές οι καθυστερήσεις. Παρόλα αυτά, εξέφρασε και πάλι την πεποίθηση, ότι η «επιχείρηση ελευθερία» του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού θα πάει καλά.

«Μέσα σε λίγους μήνες δημιουργήθηκαν εμβόλια για τον κορονοϊό ασφαλή και αποτελεσματικά, ωστόσο παρατηρούνται τώρα ανησυχητικές καθυστερήσεις στην παραγωγή και στις παραδόσεις τους», παραδέχθηκε ο Βασίλης Κικίλιας και πρόσθεσε ότι «οι επιχειρήσεις πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», ενώ υποστήριξε, πως ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση γνωρίζει ξεκάθαρα πού οφείλονται αυτές οι καθυστερήσεις.

Τέλος σημείωσε, ότι η Ε.Ε οφείλει να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος και να στηρίξει τις ευπαθείς ομάδες των πολιτών, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις οφείλουν να σεβαστούν το γεγονός, ότι τα χρήματα για την ανάπτυξη των εμβολίων προήλθαν από τους φορολογούμενους πολίτες των χωρών.

«Προσμένουμε, να αυξάνονται οι ποσότητες των νέων εμβολίων που θα εγκρίνονται αλλά κι αυτών που παρασκευάζονται», εξέφρασε κατά την αποψινή καθιερωμένη ενημέρωση του προς τους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.Όπως τόνισε, ήδη έχουμε ξεπεράσει τους 200.000 εμβολιασμούς και χαρακτήρισε ικανοποιητικό τον ρυθμό εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που διαθέτουμε. Επανέλαβε, ότι μαζί με τα άτομα από 70 έως 74 ετών, θα ξεκινήσει και ο εμβολιασμός για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

«Ο εμβολιασμός ηλικιωμένων και ασθενών με υποκείμενα νοσήματα θα συμβάλλει σημαντικά ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις της COVID -19 σε αυτές τις ομάδες που πλήττονται κυρίως από τον ιό και αποδεικνύονται πιο ευάλωτες» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Περιμένουμε» τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις θεραπείες που εγκρίνονται και συγκεκριμένα για τα μονοκλωνικά αντισώματα, είπε ότι υπάρχει αίτημα για έγκρισή τους στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όταν λάβουν έγκριση, θα παρθούν και οι συγκεκριμένες αποφάσεις στη χώρα μας τόνισε.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί, ότι ήδη η Γερμανία έγινε το πρώτο κράτος της Ε.Ε. που παρήγγειλε το συγκεκριμένο φάρμακο, ενώ η προσοχή της Ευρώπης περιστρέφεται γύρω από τα εμβόλια. Η εταιρεία Regeneron ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα προκατάρκτικά αποτελέσματα νέας μελέτης, το κοκτέιλ αντισωμάτων της μείωσε τα κρούσματα Covid-19 κατά 50% και εξάλειψε τα συμπτώματα σε άτομα που θα αντιμετώπιζαν μεγάλο κίνδυνο εάν μολύνονταν από τον κορονοϊό, την ώρα που ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας το χαρακτήρισε «παθητικό εμβόλιο».

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ικανοποιημένος, από την προσπάθεια που γίνεται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην αντιμετώπιση της COVID -19 όσον αφορά τα περιστατικά που δε χρειάζονται νοσηλεία αλλά πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να παρακολουθούνται από τους γιατρούς. Μάλιστα είπε, ότι τα μισά τεστ για κορονοϊό γίνονται πλέον σε δομές της ΠΦΥ και με αυτό τον τρόπο δεν επιβαρύνονται τα νοσοκομεία.