19 Ιαν 2021

Η "γαλάζια ανθρωπογεωγραφία " της Πελοποννήσου και οι πρωταγωνιστές - Ο Νίκας, ο Τατούλης και ο Καμπόσος / Της Τζένης Σουκαρά


Η   κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στο Δήμαρχο Άργους – Μυκηνών και πρόεδρο της ΠΕΔ  Δημήτρη Καμπόσο με  τον Περιφερειάρχη Π. Νίκα
αλλά και μια σειρά από πολύ σημαντικά γεγονότα που προηγήθηκαν για  πολλούς.. που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία στη ΝΔ της Πελοποννήσου, δεν ήταν ένα γεγονός τυχαίο.Πάμε να δούμε τις αφετηρίες και τις διαδρομές των πρωταγωνιστών.

Π. Νικας

Από το πολιτικό ρεπορτάζ όλων αυτών των ημερών, διαπιστώνουμε πως ο Π. Νίκας ως δήμαρχος Καλαμάτας δεν υπήρξε ποτέ φιλικά διακείμενος προς τον Α. Σαμαρα. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνεται επίσης και από το γεγονός πως  ο Π.  Νίκας στήριξε ανοιχτά  τη Ντόρα Μπακογιάννη στις εσωκομματικές εκλογές του 2010 και όχι το πατριώτη του Αντώνη Σαμαρά. Ήταν και είναι μαζί με το πρώην υπουργό Γιάννη Λαμπρόπουλο οι εκφραστές της Μητσοτακικής πτέρυγας στη Μεσσηνία . Την περίοδο της  ηγεσίας και Πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή "διασώθηκε" ο Π. Νίκας  λόγω της μεγαλοψυχίας   του επίσης Μεσσήνιου,  Προκόπη Παυλόπουλου.

Το 2010 ο Μεσσήνιος Δημήτρης  Δράκος έχασε από τον Πέτρο  Τατούλη.Ο  Δράκος έχασε στη  Μεσσηνία  την ώρα που ο Αρκάς Τατούλης κάλπαζε στην Αρκαδία.

Την ίδια στιγμή το 2010 ο Π. Νίκας κέρδισε το Δήμο Καλαμάτας όπου ο Δράκος  ήρθε περίπου "στα ίσα" με τον Π.  Τατούλη. Αντιλαμβανόμαστε συνεπώς τι ακριβώς συνέβη!

Επί δημαρχίας του "εκμεταλλεύθηκε" πολιτικά  τον Τατούλη ως Περιφερειάρχη και τον Σαμαρά ως Πρωθυπουργό για να  επιδείξει έργο. Όμως το 2016 με τις πλημμύρες της Καλαμάτας  άδειασε αμέσως τον δεύτερο, ενώ οι ευθύνες του βοούσαν.  

Οι σχέσεις των δυο ανδρών έφτασαν στα άκρα μέχρι της απόφασης του Κ. Μητσοτάκη να του δώσει το χρίσμα του υποψήφιου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Πώς έφτασε η ΝΔ της Πελοποννήσου μέχρι εκεί; 

Σύμφωνα με το  ρεπορτάζ, το θέμα και συνάμα πρόβλημα ήταν  η υποψηφιότητα της Εύης Τατούλη στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της ΝΔ.Έτσι δημιουργήθηκε το "αντιτατουλικό μέτωπο" και το αφήγημα Νίκα, το οποίο έπρεπε να έχει συμπαραστάτη τον Α. Σαμαρα τον οποίο έδεσαν έξυπνα με βουλευτές προσκείμενους σε αυτόν, όπως ο  Κ. Βλάσης που ήταν ο άμεσα ενδιαφερόμενος, και είχε πολιτικό συμφέρον από την εκλογική αποτυχία Τατούλη και από τον "πολιτικό διωγμό" του απο τη ΝΔ.

Πολλά κομματικά στελέχη υποστηρίζουν πως αν ο Τατουλης δεν επέμενε μέχρι τέλους για την υποψηφιότητα της κόρης του  θα ήταν ακόμα Περιφερειάρχης . Έτσι ο Νίκας με "δούρειο ίππο" την "απειλή της Ευης Τατούλη" βρήκε ένθερμους υποστηρικτές στην Αρκαδία.

Στους άλλους Νομούς αρκέστηκε στη κομματική πειθαρχία και στα χτυπήματα στις πλάτες των τοπικών βουλευτών .

Δηλαδή έβαλε υποψηφίους Περιφερειακούς Συμβούλους , μερικοί και εξελέγησαν, όποιους  δεν "στενοχωρούσαν"    και δεν ενοχλούσαν  πολιτικά   βουλευτές και άλλους παράγοντες .

Παράλληλα ολόκληρος ο επίσημος κομματικός μηχανισμός έλαβε εντολή να τον στηρίξει και ο ίδιος απέφυγε τις πολλές εμφανίσεις στους Νομούς Αρκαδίας , Αργολίδας, Κορινθίας  που τον γνώριζαν από καθόλου έως λίγο ξέροντας ότι δεν μπορεί να συγκριθεί με το πολιτικό μέγεθος του  Πέτρου Τατούλη. .

Ο Καμπόσος

Εκμεταλλεύτηκε και το Δημήτρη Καμπόσο  που του παρείχε αμέριστη στήριξη ειδικά τη δεύτερη Κυριακή αλλά και τη πρώτη  μερικώς .

Πώς; 

Ότι εκλέχτηκε ο κ.  Σχοινοχωρίτης δεύτερος στην Αργολίδα ήταν έργο Καμπόσου .

Θυμίζω ότι είχε αποτύχει να εκλεγεί βουλευτής και μάλιστα παταγωδώς  ενώ εξελέγη πρόεδρος ΝΟΔΕ  λόγω της  στήριξης  Μαλτέζου και Σιδέρη που ήταν επίσης υποψήφιοι και άρα δεν τον στήριξαν στις Περιφερειακές Εκλογές  αλλά και της Ελένης Παναγιωτοπούλου .

Οι γνωρίζοντες από την ανθρωπογεωγραφία της γαλάζιας παράταξης στην Πελοπόννησο υποστηρίζουν πως  από την πρώτη ημέρα μετά την εκλογή του ο Π. Νίκας διέκρινε ως    μόνες πιθανές   απειλητικές υποψηφιότητες  το 2023 για την Περιφέρεια Πελοποννήσου αυτές   του Δημήτρη Καμπόσου  και του Πέτρου Τατούλη 

Ο Καμπόσος το 2023 θα είναι 13 χρόνια Δήμαρχος και ως πρόεδρος ΠΕΔ γνωστός και σε όλη τη Πελοπόννησο .

Η δυναμική που αναπτύσσει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο είναι πρωτόγνωρη και αποδεικνύεται πως είναι ένας αυτοδιοικητικός που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικούς ρόλους στα χρόνια που έρχονται. Δεν υπάρχει περίπτωση να τον "απαρνηθεί" η κυβερνώσσα παράταξη όπως και αν συμβιώσει μαζί της.

Ο δε Πέτρος Τατούλης θα  είναι πάντα μεγάλο  πολιτικό κεφάλαιο της Πελοποννήσου και έτσι θα προσμετράται σε ό,τι και αν αποφασίσει. 

Οι άλλοι 5 Δήμαρχοι των μεγάλων πόλεων της Πελοποννήσου δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν  απειλή .

Στο μυαλό πάντα του Π.Νικα είναι ο Δ. Καμπόσος.

Απόδειξη πως απο την αρχή επέλεξε  για χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας  αυτόν που δεν στήριξε ο μηχανισμός Καμπόσου .

Έτσι διασφάλισε τα νώτα του στην Αργολίδα .

Το κόλπο grosso που γυρίζει μπούμερανγκ

Με όχημα την  Πελοπόννησος Α.Ε.  τα έβαλε αρχικώς με το Τατούλη γνωρίζοντας ότι θα συμπαρασύρει ως παράπλευρη απώλεια και το Καμπόσο αν αποδείξει σκάνδαλο, για να μείνει ο απόλυτος άρχοντας στην Πελοπόννησο. 

Ως άρχοντας θα μπορούσε να εκλέξει και τη σειρά των βουλευτών στη Μεσσηνία .

Που στράβωσε όμως ο σχεδιασμός ;

Σε πολλά .

α)Στην   πολιτική του  συμπεριφορά που δείχνει να κατάφερε να δημιουργήσει  τόσους πολλούς δυσαρεστημένους σε τόσο μικρό διάστημα .

β) Στο πολιτικό τσαγανό Τατούλη 

γ)Στο εκρηκτικό πολιτικό ταπεραμέντο Καμπόσου 

δ) Στην επαναφορά του Αντώνη Σαμαρά σε ουδετερότητα .

ε) Στη δυσαρέσκεια βουλευτών της ΝΔ στη Πελοπόννησο από διάφορες απαιτήσεις του Περιφερειάρχου αλλά και στις  υπουργοποιήσεις μερικών άρα  ενασχόληση τους με τα καθήκοντα τους και όχι με τη στήριξη Νίκα.

ζ)Στη δυσαρέσκεια πολλών Δημάρχων από τη συμπεριφορά Νίκα και του συστήματος του.

Ποιος όμως είναι ο Καμπόσος ;

Ο Καμπόσος έχει διαφορετική πορεία .

Αντάρτης τη πρώτη φορά που ήταν επικεφαλής δημοτικής Παράταξης .

Με χρίσμα τη δεύτερη φορά και Δήμαρχος .

Πήρε το χρίσμα το 2010 από τον Αντώνη Σαμαρά και  εκλέχθηκε άνετα Δήμαρχος .

Από τότε δεν κρύβει τα αισθήματα του προς τον Αντώνη Σαμαρά .

Κινείται πολιτικά δεξιότερα του Νίκα , πολιτικός φίλος του Μάκη Βορίδη , του Λευτέρη Αυγενάκη  δεν διστάζει να εκφράζει τις απόψεις του .

Ναι μεν διαγραμμένος από τη Νέα Δημοκρατία αλλά..

α)  το κόμμα δεν έβαλε κανέναν απέναντι του δίνοντας του στήριξη στις πρόσφατες εκλογές 

β)  κομματικά στελέχη με την εμφάνισή τους στο εκλογικό του κέντρο ενδυνάμωσαν τις εντυπώσεις πως ο Καμπόσος δεν έφυγε ποτέ από το κόμμα 

γ)η  κεντρική συγκέντρωση Νίκα στο Αργος με συγκεντρωσιάρχη τον δήμαρχος Άργους 

και 

δ) στο τέλος η επίσημη στήριξη του την δεύτερη Κυριακή , επιβεβαίωσε πως οι σχέσεις του με το κόμμα δεν έσπασαν ποτε.

Τότε διαταράχθηκαν και οι σχέσεις του με το Πέτρο Τατούλη.

Η Υπόθεση της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ θα κρίνει πολλά


Είναι γεγονός πως το θέμα της ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΑΕ θα έχει πολλά επεισόδια και με αφορμή αλλά και αιτία αυτό, θα αναδειχθούν οι προσωπικότητες αλλά και οι πολιτικές των προσώπων αυτών που ως φαίνεται θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα. 

Μπορεί να αποκαλυφθούν αλήθειες και ψέμματα , μπορεί και όχι, σίγουρα όμως το θέμα αυτό θα ταράξει το πολιτικό εκρεμμές της Πελοποννήσου. 

Ήδη η εμφάνιση του δημάρχου Άργους Μυκηνων έχει κινητοποιήσει υπέρ του, πολλά κομματικά στελέχη σε όλη την Πελοπόννησο, την ώρα που εκείνος διαβεβαιώνει πως είναι πάρα πολύ νωρίς για τέτοια προεκλογικά σενάρια. 


Η συνέχεια δειχνει συναρπαστική και το ρεπορτάζ συνεχίζεται!