19 Ιαν 2021

"Βόμβα" στο ΑΠΘ: Πάνω από 100 καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση- Στο στόχαστρο δυο καθηγητές


Τις καταγγελίες πρώην φοιτήτριας Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που κατήγγγειλε ότι δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή του Πανεπιστημίου επιβεβαιώνει η πρόεδρος του Συνδέσμου..

Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) Λίνα Σαλταμπάση, απόφοιτη και η ίδια του εν λόγω τμήματος που φοίτησε και η καταγγέλλουσα.

Υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια πάνω 100 καταγγελίες

"Μπορώ να επιβεβαιώσω τις καταγγελίες. Έχω ιδία γνώση και θα την καταθέσω όταν με καλέσει ο Εισαγγελέας και ελπίζω ότι θα ενδυναμώσουμε άλλες φοιτήτριες, από το δικό μας τμήμα, αλλά και από άλλα τμήματα να μην διστάσουν εάν υπάρχει δεδομένο περιστατικό. Δεν θέλουμε ένα κίνημα εκδίκησης, αλλά όταν για τον συγκεκριμένο άνθρωπο υπάρχουν εδώ και 30 χρόνια, πάνω 100 καταγγέλλουσες. Μιλάμε για ένα κίνημα ηθικής αποκατάστασης και δικαιοσύνης", είπε μιλώντας στην ΕΡΤ

Η ίδια είπε ότι βρήκε τοίχο όταν προσπάθησε να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και πως οι αποκαλύψεις είναι από το 1984. Επιτέλους σπάει ένα απόστημα είπε.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλλει από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες.

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, στο επίκεντρο βρίσκονται καταγγελίες για διδάσκοντες σε δύο Σχολές του ΑΠΘ, ένας στη Φιλοσοφική και ο άλλος στο Γεωλογικό, προκειμένου να κινηθεί η ποινική διαδικασία, ενώ στην υπόθεση θα περιληφθεί και η αναφορά του Πρυτανη του ΑΠΘ.

Πρύτανης ΑΠΘ: Να μην φοβηθεί κανείς να μιλήσει, είμαστε δίχτυ ασφαλείας

Την ίδια ώρα ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, προτρέπει τους πρώην και νυν φοιτητές να κάνουν καταγγελίες για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Για την προσφυγή του στην Εισαγγελία, μετά από πλήθος καταγγελιών εκ μέρους πρώην φοιτητριών του ΑΠΘ μίλησε στον ΑΝΤ1.

Κίνητρο για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη, ήταν ο "ορυμαγδός" καταγγελιών, όπως τις χαρακτήρισε, που σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο σε γκρουπ στα social media. Εκεί και μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, που έδωσε το έναυσμα σε πολλές γυναίκες να μοιραστούν ή να καταγγείλουν τη δική τους εμπειρία, πρώην φοιτήτριες της Φιλοσοφικής αρχικά κι έπειτα της Γεωλογίας, κατήγγειλαν καθηγητές τους για σεξουαλική παρενόχληση.

"Από τη στιγμή όμως που δεν υπήρχε επώνυμη καταγγελία, πήγα στον εισαγγελέα", εξήγησε ο Πρύτανης, καθώς η προσφυγή στη Δικαιοσύνη είναι και ο μόνος τρόπος να γίνει έρευνα.

Μάλιστα, ο κ. Παπαϊωάννου, είπε ότι μία από τις κυρίες επικοινώνησε μαζί του και σήμερα θα συναντηθούν, προτού κάνει επώνυμα την καταγγελία της.

"Για να προχωρήσει η καταγγελία για τον καθηγητή της Γεωλογίας θα πρέπει να υπάρξει επώνυμη καταγγελία", εξήγησε αναφερόμενος στην πρώην φοιτήτρια που κατήγγειλε παρενόχληση από τον καθηγητή της, σε βαθμό που την εμπόδιζε να πάρει πτυχίο.


"Άκουγα φήμες μέχρι που έπεσα θύμα εγώ"

"Είχα ακούσει φήμες για τον συγκεκριμένο μέχρι που αποτέλεσα θύμα και εγώ. Έχασα την εμπιστοσύνη μου στους ανθρώπους" αποκαλύπτει η Ηρώ Καραπαναγιώτου, πρώην φοιτήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, που δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητή Πανεπιστημίου. Μιλώντας στο GrTimes, η Ηρώ βρήκε το θάρρος και 23 χρονιά μετά σπάει τη σιωπή της.

"Το συζητούσα με τους ανθρώπους στο κοντινό μου περιβάλλον. Ήταν κάτι που υπήρχε. Είχα απευθυνθεί και στον πρόεδρο του τμήματος. Είχαν φτάσει στα αυτιά μου και άλλα περιστατικά. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι" αναφέρει. Δεν είχε μπει νωρίτερα στη διαδικασία να κάνει δημόσια την εμπειρία της. Η Σοφία ήταν η αφορμή. "Πλέον, απέχω από τη σχολή, έχω πτυχίο, μεταπτυχιακό. Δεν βρίσκομαι εκεί. Ο μόνος τρόπος να το επικοινωνήσω με ανθρώπους που έχουν αποφοιτήσει πλέον από τη σχολή και ξέρουν, ήταν η ομάδα στο Facebook. Το έκανα συνειδητά υπό πλήρη επίγνωση.

Ήμουν προσεκτική, δεν κατηγορώ κάποιον χωρίς να έχει υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση γιατί το Facebook μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα. Ήταν ο μόνος τρόπος να καταθέσω αυτό που μου συνέβη. Διάβασα τα σχόλια κάτω από την ανάρτηση, και σοκαρίστηκα με το γεγονός ότι υπήρχαν πολλές κοπέλες που είχαν βιώσει το ίδιο και με τις οποίες δεν είχε τύχει ποτέ να μιλήσουμε γι’ αυτό" περιγράφει.