1 Δεκ 2020

Γρ. Καρπούζης: Με σύστημα αρνητικής πίεσης εξοπλίστηκε η ΜΕΘ

 


Μια άκρως διαφωτιστική συνέντευξη τύπου έδωσε σήμερα ο διοικητής του Νοσοκομείου Κορίνθου Γρηγόρης Καρπούζης για το ρόλο του Ιδρύματος μέσα στην πανδημία ώτσε να διασκεδαστούν οποιεδήποτε εντυπώσεις και αμφιβολίες σχηματίστηκαν..

αυθαίρετα και να μπουν τα γεγονότα στην πραγματική τους διάσταση. 

Ο διοικητής του Νοσοκομείου από την αρχή ευχαρίστησε τους χορηγούς του Νοσοκομείου Κορίνθου, που στήριξαν την υγειονομική μονάδα και την βοήθησαν να εξοπλιστεί τεχνολογικά ώτσε να ανταπεξέλθει στο δύσκολο έργο της, λόγω της πανδημίας. 

Ο κ. Καρπούζης εξήγησε ότι το Νοσοκομείο Κορίνθου, έχει ανταποκριθεί πλήρως στον ρόλο που καλείται να παίξει λόγω της θέσης του, εφημερεύοντας  365 μέρες και νύχτες το χρόνο, ως επαρχιακό νοσοκομείο αλλά και λόγω της   γειτνίασής του με την Αττικήκαθίσταται  γρήγορος και εύκολος προορισμός και λύση βοηθείας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, αφού ενισχύθηκε σημαντικά ο αριθμός των εργαζομένων (περί τα 70 άτομα προστέθηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό) ενώ κάποιες κενές θέσεις που υπήρχαν στην Παθολογική, πληρώθηκαν και αναμένεται να συμπληρωθούν πλήρως το προσεχές 15νθημερο με την προσθήκη μιας ακόμη Παθολόγου.

Επιπλέον, από τα Κέντρα Υγείας του Νομού, προστέθηκαν στο ιατρικό δυναμικό του Τμήματος έκτακτων περιστατικών ακόμη 16 γιατροί που καλύπτουν τις ανάγκες περίθαλψης των ασθενών και των εκτάκτων συμβάντων.

Ο κ. Καρπούζης θύμισε ότι όπως σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδας και στην πρώτη καραντίνα την Άνοιξη, έτσι και τώρα έχει ανασταλεί το -80% των τακτικών χειρουργείων και κατά 50% έχει ανασταλεί η λειτουργία των Τακτικών Ιατρείων, ωστόσο, όλες οι κλινικές λειτουργούν, ενώ υπάρχουν κλινικές, που δουλεύουν πλήρως όπως για παράδειγμα η Παθολογική Κλινική.


Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και τα περιστατικά Covid-19

Όπως εξήγησε, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κορίνθου, αυτή τη στιγμή στο ίδρυμα νοσηλεύονται 18 ασθενείς ως επιβεβαιωμένα περιστατικά covid-19 και άλλοι 10 ως ύποπτα, υπό την εποπτεία πάντα της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

Ο κ. Καρπούζης αναφέρθηκε διεξοδικά στο θέμα της λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ως ΜΕΘ για περιστατικά Covid-19 κυρίως μετά τις αντιδράσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τόσο από τον Δ/ντή της Μαιευτικής Κλινικής κ. Νίκο Καμπά, όσο και από εργαζόμενη στο Νοσοκομείο.

Όπως εξήγησε, η ΜΕΘ όπως ήταν λειτουργούσε για σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα και χωρίς ούτε καν υποψία επιμόλυνσης, παρόλα αυτά, όταν συζητήθηκε ότι μπορεί να υποδεχθεί ασθενείς με κορωνοϊό, τόσο ο ίδιος όσο και οι εξιδεικευμένοι γιατροί επικοινώνησαν με την κ. Κοτανίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός για να πάρουν οδηγίες προκειμένου για την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των ασθενών.

Η κ. Κοτανίδου τους εξήγησε ότι η ΜΕΘ μπορεί να υποδεχθεί περιστατικά κορωνοϊού χωρίς να χρειαστεί να εγκατασταθεί σύστημα αρνητικής πίεσης, παρά μόνο με καλό αερισμό των χώρων, ανοιχτά παράθυρα κλπ, όπως συμβαίνει και σε δύο κλινικές του Ευαγγελισμού.

Ωστόσο, το νοσοκομείο προχώρησε στην εγκατάσταση συστήματος αρνητικής πίεσης και από την προηγούμενη εβδομάδα η ΜΕΘ λειτουργεί με αυτές τις προδιαγραφές.

Όσον αφορά δε στο θέμα που ανακίνησε ο Δ/ντής της Μαιευτικής περί γειτνίασης της Κλινικής του με τη ΜΕΘ και αυτό αντιμετωπίστηκε όπως εξήγησε ο κ. Καρπούζης με τη μεταφορά της Μαιευτικής σε άλλο σημείο του κτηρίου. Η μεταφορά ικανοποίησε πλήρως τον Δ/ντή Νίκο Καμπά ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια τη διοίκηση για αυτή την ενέργεια.


Παράλληλα, το προσωπικό μετείχε σε εξ’αποστάσεως και μέσω τηλεδιάσκεψης ειδικά εκπαιδευτικά σεμινάρια για την αντιμετώπιση των περιστατικών κορωνοϊού.

Αυτή τη στιγμή είπε, η ΜΕΘ είναι δυναμικότητας 5 κλινών και μπορεί να φτάσει στις 7 εφόσον χρειαστεί και ήδη νοσηλεύονται ένα άτομο από Βόλο και ένα άτομο από το Καρπενήσι, διασωληνωμένοι ασθενείς κορωνοϊού. Εξήγησε δε, ότι ανέκαθεν η διαχείριση των περιστατικών και των εισαγωγών στη ΜΕΘ γίνεται κεντρικά από το ΕΚΑΒ.


«Έφερναν και φέρνουν περιστατικά από όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.


Ο Διοικητής του Νοσοκομείου επανέλαβε πολλές φορές ότι όσα έχουν επιτευχθεί στο Νοσοκομείο αποτελούν προϊόν της υπερπροσπάθειας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού αλλά και όλου του ανθρώπινου δυναμικού του Ιδρύματος.

Τέλος, με αυστηρό ύφος σημείωσε ότι κάποιοι, αποσπασματικά, ίσως θέλουν να κατηγορήσουν το Νοσοκομείο βασιζόμενοι στις απόψεις ατόμων που δεν εργάζονται ούτε στη ΜΕΘ ούτε άμεσο περιβάλλον των Κλινικών παρά σε παραρτήματα που μπορεί να απέχουν και 10 χλμ από την «καρδιά» του Ιδρύματος.


Αναβαθμίσεις και επικείμενες χρηματοδοτήσεις

Όσον αφορά στον εξοπλισμό του Νοσοκομείου ο κ. Καρπούζης είπε ότι πρόσφατα εγκρίθηκε χρηματοδότηση 850.000€ από το ΕΣΠΑ για την αντικατάσταση του εξοπλισμού του Νοσοκομείου, ενώ επίκειται ένταξη νέου έργου ύψους 4 εκατ. ευρώ σε πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης που θα αλλάξει πλήρως και ουσιαστικά την εικόνα του νοσοκομείου, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα.


Επιπλέον, ο Διοικητής του Νοσοκομείου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δωρεά του συστήματος PCR, με το οποίο γίνεται μοριακός έλεγχος στα «ύποπτα» δείγματα κορωνοϊού για να διαπιστωθεί αν είναι θετικά ή όχι και το οποίο έχουν ελάχιστα νοσοκομεία της επαρχίας.

(Από gnomipoliton)