9 Οκτ 2020

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας που θα ανακοινώσει ο Χαρδαλιάς - Τι προβλέπει


Πρεμιέρα αναμένεται να κάνει ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας
, τα αποκαλυπτήρια του οποίου θα γίνουν στην επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα από τον Νίκο Χαρδαλιά. Η επίσημη πρώτη θα γίνει παρουσία του Κυριάκου Πιερρακάκη.. ο οποίος θα παρουσιάσει και θα εξηγήσει τις ψηφιακές δυνατότητες του χάρτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο χάρτης υγειονομικής ασφαλείας που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr θα ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα ανά περιοχή. Στην ουσία θα πρόκειται για έναν ψηφιακό χάρτη της Ελλάδας ο οποίος θα αποτυπώνει τα μέτρα περιορισμού που είναι σε ισχύ, ανά δημοτική και περιφερειακή ενότητα της χώρας.


Ο πολίτης θα μπορεί με τον κέρσορα του "ποντικιού" του να πατήσει επάνω σε μια περιοχή και να δει πόσα κρούσματα έχουν εντοπισθεί στην περιοχή και σε τι καθεστώς μέτρων βρίσκεται αυτή. Ο χάρτης θα ενημερώνεται κάθε φορά που αλλάζουν οι αποφάσεις ανά περιοχή για την καταπολέμηση της υγειονομικής κρίσης.

Εφαρμογή που θα αναγνωρίζει το στίγμα και θα ενημερώνει για τα μέτρα στην περιοχή

Παράλληλα, ο χάρτης θα συνοδεύεται και από εφαρμογή, η οποία θα αξιοποιεί το στίγμα τοποθεσίας της συσκευής του εκάστοτε πολίτη και θα τον ενημερώνει για το το ισχύει στην τοποθεσία που βρίσκεται όσον αφορά τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού, πχ για τον αν θα πρέπει εκεί που βρίσκεται να φορά μάσκα σε εξωτερικό χώρο ή όχι.

Σύμφωνα με όσα είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο χάρτης υγειονομικής ασφαλείας και προστασίας θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας, χωρίζοντας την χώρα σε περιοχές με υψηλό και χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.


Πως θα καθορίζονται τα επίπεδα

Ειδικότερα, ο χάρτης θα περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα ετοιμότητας. Κάθε δημοτική και περιφερειακή ενότητα της χώρας θα μπαίνει σε ένα από αυτά ανάλογα με τα περιοριστικά μέτρα και τους κανόνες που ισχύουν σε αυτές. Όπως είχε αποκαλύψει ο κ. Χαρδαλιάς, το επίπεδο 1 θα είναι η "ετοιμότητα", το επίπεδο 2 "επιτήρηση", το επίπεδο 3 η "αυξημένη επιτήρηση" και το επίπεδο 4 "αυξημένου κινδύνου".


Ο καθορισμός του επιπέδου ετοιμότητας θα εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους ή ο δείκτης πληρότητας των κλινών σε κάθε περιοχή. Πρακτικά, μια επιβαρυμένη περιοχή από κρούσματα στην οποία παράλληλα είναι ψηλά ο δείκτης πληρότητας του τοπικού συστήματος υγείας θα μπαίνει στο επίπεδο 4 που είναι αυτό του αυξημένου κινδύνου. Αν βελτιώνεται η εικόνα της πανδημίας στην περιοχή θα πηγαίνει στο επίπεδο 3 ή σε όποια άλλο επίπεδο που επιτρέπουν τα νέα δεδομένα.


Τα 4 επίπεδα ετοιμότητας και τα μέτρα ανά επίπεδο

Στο covid19.gov.gr έχουν αναρτηθεί τα προληπτικά μέτρα που αφορούν κάθε επίπεδο και ορίζουν τι ισχύει για τη χρήση μάσκας, τις συναθροίσεις, τα ωράρια καταστημάτων, αλλά και τα σχολεία και τα ΜΜΜ.