1 Σεπ 2020

Α. Πουλάς: Ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την θωράκιση του πολιτιστικού πνεύμονα της Αργολίδας


Το τραγικό γεγονός της Κυριακής με την πυρκαγιά στον πολιτιστικό πνεύμονα της Αργολίδας, τον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ακολούθησε η θλιβερή αντιπαράθεση ένθεν και εκείθεν μέσω των εγχωρίων Μ.Μ.Ε. Η σοβαρότητα του θέματος...


δεν επιτρέπει ούτε κοκορομαχίες αλλά ούτε και ωραιοποιήσεις και υπεκφυγές. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα ώστε κανένα μνημείο της πατρίδας μας, να μην υποστεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Επισκέφθηκα σήμερα τον Αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και ενημερώθηκα από την προϊστάμενη της Εφορίας Αρχαιοτήτων κυρία Άλκηστις Παπαδημητρίου και από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού που βρίσκονταν στον χώρο. Η κυρία Παπαδημητρίου μου ανέλυσε τα γεγονότα από την πλευρά της υπηρεσίας, ως η πλέον ειδική και αρμόδια, αφού γνωρίζει τον χώρο καλύτερα από τον καθένα. Αναμένουμε τις εκτιμήσεις για το μέγεθος της ζημιάς και τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά.

Δύο είναι τα κυριότερα ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα ώστε να θωρακιστεί το μνημείο έναντι αντίστοιχων φαινομένων :

1. Κατασκευή μόνιμου υδροδοτικού δικτύου για την άμεση τροφοδοσία του χώρου με νερό και

2. Εκτός από τον τακτικό καθαρισμό και αποψίλωση εντός του αρχαιολογικού χώρου θα πρέπει να γίνονται εντατικές εργασίες καθαρισμού και του περιβάλλοντα χώρου (ρέματα) που γειτνιάζει άμεσα με το μνημείο.

Ζητούμε από την Πολιτεία την άμεση επίλυση των ανωτέρω ζητημάτων, αλλά και την ολοκλήρωση των ερευνών για τα αίτια της πυρκαγιάς και της διαχείρισης της από τα αρμόδια όργανα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για το θλιβερό αυτό γεγονός, που μας πλήγωσε ως Έλληνες αλλά και αμαύρωσε την εικόνα της χώρας μας παγκοσμίως.

Ανδρέας Πουλάς Βουλευτής ΚΙΝΑΛ Αργολίδας