15 Ιουλ 2020

"Οχι" του ΣτΕ στο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων του δήμου Κορινθίων


"Όχι" είπε το ΣτΕ στην μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων που σχεδίαζε η  πρώην δημοτική αρχή, του Αλέξανδρου Πνευματικού. 
Συγκεκριμένα, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας δικαιώνει...


τους  50 περίπου κατοίκους του Δήμου Κορινθίων που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της δημιουργίας εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων που προωθούσε η πρώην δημοτική αρχή, δαπανώντας πολλά εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του. 

Με ανακοίνωσή του το δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει την υπόθεση αναφέρει τα εξής: 


 «Εξεδόθη την 14-72020 η υπ αριθμ. 108/2020 απόφαση του E τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία έγινε δεκτή η αίτηση  των εντολέων μας και αναστέλλεται η εκτέλεση της υπ αριθμ. 167/2017 άδειας δόμησης της πολεοδομίας του δήμου Κορινθίων που αφορά την ανέγερση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και κομποστοποίησης που εκτελείται από το δήμο Κορινθίων.

Η απόφαση έκρινε το προδήλως βάσιμο των λόγων ακυρώσεως που έχουμε προβάλλει και δέχτηκε οτι υφίσταται παραβίαση της πάγιας νομολογίας του Σ.τ.ε και επίσης έκρινε οτι η ως άνω άδεια δομησης, με την έκδοση της, εχει κατα κύριο λόγο παραβιάσει διατάξεις που προστατεύουν το περιβάλλον και τον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων λατομείων των Εξαμιλιων, πέραν των άλλων λόγων που προβάλλαμε .

Κατα συνέπεια θα πρέπει άμεσα να ληφθεί υπ οψη απο τους αρμοδιους (δημο Kορινθιων, δ/νση αναπτυξης, κλπ) οτι θα πρεπει να προστατευθεί το Δημόσιο συμφερον και τα χρηματα που καταβάλλουν οι δημότες του δημου Κορινθιων, αφου η ανέγερση του εν λογω εργοστασιου και ο εξοπλισμος του, πραγματοποιούνται με χρήματα των δημοτών, το δε κοστος ανέγερσης εξοπλισμου ανέρχεται σε ποσό πολλών εκατομμυρίων ευρω.

Με την ως ανω δικαστική αποφαση δικαιώνονται οι κάτοικοι της περιοχης που , με την νομικη αρωγη μας, κατάφεραν να προστατεύσουν το φυσικο και Πολιτιστικο περιβαλλον αλλα και τα χρήματα των δημοτών, αποτελει ομως και επιστημονικη δικαιωση του δικηγορικου γραφειου μας που απο την αρχη υποστηρίξαμε τα πραγματικά και νομικα σφαλματα που υφίστανται στην εγκατάσταση, ανέγερση και εξοπλισμό του εν λόγω εργοστασίου, οταν μαλιστα εκτελειται η ολοκληρωμενη διαχειριση των απορριματων με ΣΔΙΤ από τη Περιφερεια Πελοποννήσου.

Επίσης η ως άνω αποφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χωρας αποτελεί ηχηρή απαντηση σε αυτους που εκαναν λογο για δικαστικα Πραξικοπηματα, που συνέταξαν και υπεγραψαν συμβάσεις για το εργο αυτο ύψους πολλων εκατομμυριων ευρω, μαλιστα εξακολουθουν μεχρι και σημερα να υποστηρίζουν τη δηθεν νομιμότητα του εν λογω εργου.

Καλούμε λοιπόν τους υπευθυνους και ιδίως το φορεα του εργου Δημο Κορινθιων και τις τεχνικές του υπηρεσίες του , να σεβαστούν και να εκτελέσουν άμεσα την ως ανω δικαστική απόφαση και κυριως να ακούσουν επιτέλους οσα , ως δικηγορικο γραφειο, τους είχαμε αναφέρει αλλα εντελώς προκλητικά σφύριζαν αδιάφορα.

Καλούμε τους αρμοδίους να σεβαστούν τα χρήματα των δημοτών του δημου Κορινθιων και πλεον να μιλήσουν ευθέως και οχι παρασκηνιακά για τα προβλήματα αυτης της εγκατάστασης, που πραγματοποιείται σε μισθωμένο χωρο με μηνιαιο μισθωμα 1.500 ευρώ και να λάβουν μεριμνα ωστε να υπάρξει προστασια των χρημάτων του δημου Κορινθιων»».
Δικηγορικό Γραφείο Αγγελικής Κοσμά - Αναστασίου Γ. Κοσμά και Συνεργατών