15 Ιουλ 2020

Τι πραγ­μα­τι­κά συμ­βαί­νει με την παν­δη­μία στην Ελ­λά­δα


Γιάννης Νικολόπουλος 

Από τη Φλόριντα έως την Ελλάδα, όλες οι διαβεβαιώσεις και οι στρατηγικές των κυβερνήσεων και των ειδικών, για τον κορωνοϊό, καταρρέουν σαν πύργος...


από τραπουλόχαρτα.

Α. Ανά­με­σα στις αρ­χι­κές εκτι­μή­σεις (για να μη γράψω, δια­βε­βαιώ­σεις) των ει­δι­κών λοι­μω­ξιο­λό­γων για την παν­δη­μία του νέου κο­ρω­νοϊ­ού ήταν και εκεί­νη, ότι ο ιός θα υπο­χω­ρού­σε, του­λά­χι­στον στο Βό­ρειο Ημι­σφαί­ριο, μόλις έρ­χο­νταν οι θε­ρι­νοί μήνες, εξαι­τί­ας της αύ­ξη­σης της θερ­μο­κρα­σί­ας και της ηλιο­φά­νειας. Η γε­νι­κή ει­κό­να από τις ΗΠΑ και τη Δυ­τι­κή Ευ­ρώ­πη, τους δια­ψεύ­δει πα­νη­γυ­ρι­κά. Ο ιός όχι μόνο δεν υπο­χω­ρεί και δεν «κα­τα­πο­λε­μά­ται» με τις υψη­λές θερ­μο­κρα­σί­ες, αλλά εξα­πλώ­νε­ται ρα­γδαία. Η προσ­δο­κώ­με­νη «επο­χι­κό­τη­τα» έχει ήδη πάει πε­ρί­πα­το – όχι στον Με­γά­λο του Κώστα του Μπα­κο­γιάν­νη… Επο­μέ­νως, προ­μη­νύ­ο­νται δύο πολ­λοί δύ­σκο­λοι μήνες μέσα στο κα­λο­καί­ρι, που δια­νύ­ου­με, από τη στιγ­μή, μά­λι­στα, που επι­κρά­τη­σε πρό­σκαι­ρα, και­ρο­σκο­πι­κά και κερ­δο­σκο­πι­κά, κλίμα εφη­συ­χα­σμού, επα­νεκ­κί­νη­σης της οι­κο­νο­μί­ας, κα­τα­νά­λω­σης του πε­τρε­λαί­ου, που είχε βα­ρέ­σει διά­λυ­ση και… του­ρι­σμού με το στα­νιό και χωρίς προ­λη­πτι­κά μέτρα υγειο­νο­μι­κής στό­χευ­σης, για  τα αε­ρο­πλά­να της TUI ή τα πλοία της κρουα­ζιέ­ρας.

Β. Στη Φλό­ρι­ντα των ΗΠΑ (και των υψη­λών θερ­μο­κρα­σιών…), απέ­τυ­χε πα­τα­γω­δώς η στρα­τη­γι­κή της πο­λι­τεια­κής κυ­βέρ­νη­σης των Ρε­που­μπλι­κά­νων, που από τις αρχές του Μάη έδινε από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα στην επα­νεκ­κί­νη­ση της οι­κο­νο­μί­ας και του του­ρι­σμού, επει­δή τάχα η πο­λι­τεία τα είχε πάει «πε­ρί­φη­μα» στην αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας και η κα­τά­στα­ση ήταν «ελέγ­ξι­μη» (σχε­τι­κή δή­λω­ση του ρε­που­μπλι­κά­νου κυ­βερ­νή­τη, Ρον Ντε­Σά­ντις στις 30 Απρι­λί­ου, στη πο­λι­τεια­κή Βουλή των Αντι­προ­σώ­πων στο Τα­λα­χά­σι).

Αυτή η στρα­τη­γι­κή βα­σι­ζό­ταν σε με­γά­λο βαθμό και σε απο­σπα­σμα­τι­κά και ει­κο­νι­κά, στα­τι­στι­κά στοι­χεία ως προς την πραγ­μα­τι­κή εξά­πλω­ση του ιού μέσα στην πο­λι­τεία, κα­τά­στα­ση που είχε απο­κα­λύ­ψει η εφη­με­ρί­δα, Tampa Bay Times, στις 28-29 Απρι­λί­ου, όταν σε δη­μο­σιο­γρα­φι­κή έρευ­να δια­πι­στω­νό­ταν ότι 3.719 άν­θρω­ποι είχαν πε­θά­νει από «πνευ­μο­νία» και «υψηλό πυ­ρε­τό» μόνο στις τέσ­σε­ρις κο­μη­τεί­ες της Τάμπα, χωρίς να έχουν κα­τα­χω­ρι­στεί στα «επί­ση­μα» θύ­μα­τα της covid-19, καθώς δεν είχαν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί τεστ διά­γνω­σης πριν τον θά­να­τό τους και δεν είχαν δια­κο­μι­στεί «έγκαι­ρα» σε νο­σο­κο­μείο (οι επί­ση­μοι νε­κροί, τότε, στις 29 Απρι­λί­ου, ήταν σε όλη την πο­λι­τεία, «μόλις» 1.240 και φυ­σι­κά, δύ­σκο­λα πι­στεύ­ει κα­νείς, ότι υπήρ­χε κά­ποια «ξε­χω­ρι­στή» επι­δη­μία… πνευ­μο­νί­ας στην Τάμπα).

Σή­με­ρα, δύο ολό­κλη­ρους μήνες μετά το πα­νη­γυ­ρι­κό «άνοιγ­μα του του­ρι­σμού» από τον ρε­που­μπλι­κά­νο κυ­βερ­νή­τη, Ρον Ντε­Σά­ντις, η Φλό­ρι­ντα κα­τα­γρά­φει κα­θη­με­ρι­νά, αρ­νη­τι­κά ρεκόρ νέων κρου­σμά­των (έφθα­σε τα 15.000 την Κυ­ρια­κή 12 Ιου­λί­ου) και νε­κρών (35-40 ανά ημέρα και πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται) σε σχέση πρώτα με τις υπό­λοι­πες ΗΠΑ, από όπου κάνει με­τα­ξύ άλλων και «ει­σα­γω­γή» του­ρι­στών και εν μέρει φο­ρέ­ων του ιού, και κα­τό­πιν, με τον υπό­λοι­πο κόσμο. Αυτά συ­ντε­λού­νται, όταν οι κυ­βερ­νώ­ντες δί­νουν προ­τε­ραιό­τη­τα στην πα­ρα­χα­ραγ­μέ­νη και πλα­στο­γρα­φη­μέ­νη επι­κοι­νω­νία των «επι­τυ­χιών», την οι­κο­νο­μία του πε­τρε­λαί­ου και την κερ­δο­φο­ρία της του­ρι­στι­κής επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας και όχι στη δη­μό­σια υγεία και τη σω­μα­τι­κή και ψυ­χο­λο­γι­κή ακε­ραιό­τη­τα των πο­λι­τών τους. [Αυτή τη στιγ­μή, και πάντα σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία (ή, «στοι­χεία») στη Φλό­ρι­ντα των 21.484.000 κα­τοί­κων, και των πε­ρί­που 3.000.000 του­ρι­στών, από τις 28 Φε­βρουα­ρί­ου, έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 2.639.574 τεστ, 278.667 μό­νι­μοι κά­τοι­κοι έχουν βρε­θεί θε­τι­κοί, 3.768 του­ρί­στες είναι ασθε­νείς (σχε­δόν όλοι τις τε­λευ­ταί­ες 15 μέρες) και έχουν κα­τα­γρα­φεί 4.277 θά­να­τοι από covid-19 – 189 τις τε­λευ­ταί­ες πέντε μέρες συ­να­γερ­μού].

Γ. Τα Βαλ­κά­νια είναι το νέο, εξε­λισ­σό­με­νο επί­κε­ντρο της παν­δη­μί­ας στην Ευ­ρώ­πη – στη Σερ­βία, το Μαυ­ρο­βού­νιο, τη Βό­ρεια Μα­κε­δο­νία, την Κρο­α­τία και την Ελ­λά­δα. Γιατί, είναι το εύ­λο­γο ερώ­τη­μα.

Αν δε­χθού­με, ότι οι γνω­στές «υστε­ρή­σεις» του κα­πι­τα­λι­σμού στην πε­ριο­χή ισχύ­ουν εν πολ­λοίς «ομοιό­μορ­φα», πχ στους αριθ­μούς απα­σχό­λη­σης ερ­γα­ζο­μέ­νων στον ίδιο βιο­μη­χα­νι­κό ή υπαλ­λη­λι­κό χώρο, όπως και οι αντί­στοι­χες αρ­νη­τι­κές επι­δό­σεις στην πραγ­μα­τι­κή και όχι στη «στα χαρ­τιά» κα­τά­στα­ση των συ­στη­μά­των υγεί­ας και πε­ρί­θαλ­ψης, και συ­νά­μα αν δια­πι­στώ­σου­με, ότι η επο­χι­κή «πα­γκο­σμιο­ποί­η­ση», που συν­δυά­ζε­ται με την του­ρι­στι­κή κι­νη­τι­κό­τη­τα και επι­σκε­ψι­μό­τη­τα, είτε από την Ευ­ρώ­πη, είτε από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, φέτος, δεν έχει τους ίδιους ρυθ­μούς και αριθ­μούς, με τα προη­γού­με­να χρό­νια, η αιτία αυτής της «έκρη­ξης» κρου­σμά­των πρέ­πει να ανα­ζη­τη­θεί, στις πλημ­με­λείς, ελατ­τω­μα­τι­κές και αλ­λο­πρό­σαλ­λες κυ­βερ­νη­τι­κές απο­φά­σεις που πάρ­θη­καν και υλο­ποι­ή­θη­καν κατά τη διάρ­κεια των λο­κντά­ουν – όπως και όπου και αν αυτά εφαρ­μό­στη­καν.

Με βα­σι­κό­τε­ρη, την τα­κτι­κή που τή­ρη­σε και η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη, να μην πραγ­μα­το­ποι­η­θούν έγκαι­ρα μα­ζι­κά, δια­γνω­στι­κά τεστ απο­κά­λυ­ψης της πραγ­μα­τι­κής δια­σπο­ράς του ιού στον γε­νι­κό πλη­θυ­σμό, όπως και ο Πα­γκό­σμιος Ορ­γα­νι­σμός Υγεί­ας απαι­τού­σε, ώστε να απο­μο­νω­θούν και να ια­θούν στο­χευ­μέ­να, ει­δι­κά οι ασυμ­πτω­μα­τι­κοί ασθε­νείς. Σή­με­ρα, η Ελ­λά­δα κα­τα­γρά­φει τη φαι­νο­με­νι­κή πα­ρα­δο­ξό­τη­τα, να έχει σχε­δόν ίσο αριθ­μό νέων, κα­θη­με­ρι­νών κρου­σμά­των πρώτα στον γε­νι­κό πλη­θυ­σμό, όπου υπο­τί­θε­ται ότι η δια­σπο­ρά είχε τι­θα­σευ­τεί με το λο­κντά­ουν, και κα­τό­πιν, στις «δειγ­μα­το­λη­πτι­κές» πύλες ει­σό­δου  των του­ρι­στών, από χώρες που υπο­τί­θε­ται ότι τα πήγαν «χει­ρό­τε­ρα» ή «άσχη­μα» σε σχέση με την Ψω­ρο­κώ­σται­να, στη διάρ­κεια των πρώ­των μηνών της παν­δη­μί­ας.

Επο­μέ­νως, το λο­κντά­ουν στα Βαλ­κά­νια και την Ελ­λά­δα, που επι­βλή­θη­κε  χωρίς την ταυ­τό­χρο­νη, μα­ζι­κή και σύ­ντο­μη διε­ξα­γω­γή τεστ, απέ­τυ­χε. Πα­τα­γω­δώς και δια­μορ­φώ­νο­ντας μια απο­λύ­τως πλα­στή ει­κό­να ως προς την πραγ­μα­τι­κή δια­σπο­ρά του ιού στην κοι­νό­τη­τα, με τη σύ­μπρα­ξη και της πα­νη­γυ­ρι­τζί­δι­κης ατμό­σφαι­ρας, η οποία επι­κρά­τη­σε, στα χρη­μα­το­δο­τού­με­να από τον Κούλη και τον Πέτσα ΜΜΕ του εφη­συ­χα­σμού και των «επι­τυ­χιών» των δια­φό­ρων «Μέ­νου­με» (Σπίτι και Ασφα­λείς), μέχρι να έρθει η ώρα των «Υπο­μέ­νου­με» (την επι­κίν­δυ­νη κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή, την πείνα, την τη­λερ­γα­σία, την αφρα­γκία, την ασθέ­νεια, την ανερ­γία κτλ). Ή η στιγ­μή της αλή­θειας για τις απί­θα­νες κυ­βερ­νη­τι­κές απο­φά­σεις, με τις οποί­ες, ξε­κι­νούν ξανά, πχ, οι του­ρι­στι­κές και εμπο­ρι­κές πτή­σεις από τις ΗΠΑ, τη Βρε­τα­νία ή τη Σου­η­δία με τα γνω­στά, επι­δη­μιο­λο­γι­κά δε­δο­μέ­να αυτών των χωρών, ενώ απα­γο­ρεύ­ο­νται ταυ­τό­χρο­να δη­μό­σιες συ­να­θροί­σεις όπως τα υπαί­θρια πα­νη­γύ­ρια ή άλλες αντί­στοι­χες εκ­δη­λώ­σεις, τάχα για να πε­ριο­ρι­στεί η εξά­πλω­ση του ιού στην κοι­νό­τη­τα.

Δ. Στον κα­τά­λο­γο συ­στά­σε­ων και οδη­γιών («βέλ­τι­στων πρα­κτι­κών»), που επι­και­ρο­ποί­η­σε το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο ο Πα­γκό­σμιος Ορ­γα­νι­σμός Υγεί­ας, για την κα­λύ­τε­ρη αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας, έως ότου εμ­φα­νι­στεί εμ­βό­λιο ή βρε­θεί απο­τε­λε­σμα­τι­κό φάρ­μα­κο, η χρήση υφα­σμά­τι­νης μά­σκας σε δη­μό­σιο χώρο από αξιο­λο­γι­κή άποψη, βρί­σκε­ται στην τρίτη θέση και πρό­τα­ση.

Στις δύο πρώ­τες θέ­σεις, πάντα αξιο­λο­γι­κά, το­πο­θε­τού­νται η μα­ζι­κό­τη­τα και η τα­χύ­τη­τα των δια­γνω­στι­κών τεστ στον γε­νι­κό πλη­θυ­σμό, με τη συν­δυα­σμέ­νη επι­βο­λή «εξα­το­μι­κευ­μέ­νης» απο­μό­νω­σης στους ασθε­νείς (βα­ριούς, ήπιους, ασυμ­πτω­μα­τι­κούς) και η σύ­ντο­μη και εκτε­τα­μέ­νη ιχνη­λά­τη­ση των επα­φών στα «επι­βε­βαιω­μέ­να» κρού­σμα­τα.

Οι δυ­τι­κές κυ­βερ­νή­σεις της εξάρ­τη­σης από την οι­κο­νο­μία του πε­τρε­λαί­ου και την «εκ του σύ­νεγ­γυς»  ερ­γα­σία στη βιο­μη­χα­νία και την αγρο­τι­κή πα­ρα­γω­γή έχουν με­τα­τρέ­ψει την υπ’ αριθ­μόν 3 οδη­γία του ΠΟΥ, στην από­λυ­τη «πα­νά­κεια» αντι­με­τώ­πι­σης του ιού και με­τά­θε­σης των υγειο­νο­μι­κών και πο­λι­τι­κών ευ­θυ­νών τους στις πλά­τες των ερ­γα­ζο­μέ­νων, των κα­τα­να­λω­τών και των επο­χού­με­νων της… ατο­μι­κής ευ­θύ­νης και της δη­μό­σιας με­τα­κί­νη­σης και σφαί­ρας!

Η κα­τά­στα­ση, όμως, που απο­κα­λύ­φθη­κε εν προ­κει­μέ­νω στις βιο­τε­χνι­κές, αγρο­τι­κές πε­ριο­χές της Κα­τα­λο­νί­ας (Λέ­ρι­δα), όπου υπο­τί­θε­ται ότι τα μέτρα αυ­το-και ετε­ρο­προ­στα­σί­ας τη­ρού­νταν «σχο­λα­στι­κά», προ­κει­μέ­νου να ομα­λο­ποι­η­θεί η κα­τά­στα­ση στη συ­γκο­μι­δή φρού­των και λα­χα­νι­κών, δεί­χνει ότι και η χρήση μά­σκας χωρίς τεστ απο­κά­λυ­ψης των πραγ­μα­τι­κών κρου­σμά­των, έχει πε­ριο­ρι­σμέ­να και εξαι­ρε­τι­κά «χα­μη­λά» επί­πε­δα επι­τυ­χί­ας, στον πε­ριο­ρι­σμό εξά­πλω­σης του ιού και οδη­γεί με μα­θη­μα­τι­κή ακρί­βεια και ανα­πό­δρα­στα σε κα­θε­στώς επα­να­φο­ράς, εντέ­λει, ενός γε­νι­κού λο­κντά­ουν. Μέσα σε όλα τα άλλα, το λο­κντά­ουν στις αγρο­τι­κές πε­ριο­χές, εν προ­κει­μέ­νω, στην Κα­τα­λο­νία, ανα­τρέ­πει και επι­βρα­δύ­νει τους ρυθ­μούς συ­γκο­μι­δής και τυ­πο­ποί­η­σης των τρο­φί­μων, όπως συμ­βαί­νει και σε πε­ριο­χές της Γερ­μα­νί­ας και της Ολ­λαν­δί­ας, όπου «ανοι­γο­κλεί­νουν» μο­νά­δες επε­ξερ­γα­σί­ας κρέ­α­τος και οπω­ρο­κη­πευ­τι­κών, με ό,τι αυτό θα συ­νε­πά­γε­ται άμεσα για τα είδη δια­τρο­φής που (δεν) θα βρί­σκο­νται στα σου­περ­μάρ­κετ και τα κα­τα­στή­μα­τα τρο­φί­μων των ευ­ρω­παϊ­κών πό­λε­ων, το αμέ­σως επό­με­νο, χρο­νι­κό διά­στη­μα.

Ε. Σύμ­φω­να με τα το­πι­κά, δια­δι­κτυα­κά δη­μο­σιεύ­μα­τα, η πο­λι­τι­κή προ­στα­σία και ο ΕΟΔΥ κατ’ εντο­λή Χαρ­δα­λιά και προ­φα­νώς Μη­τσο­τά­κη, τη­ρούν «διπλά βι­βλία» και στοι­χεία, σε ότι αφορά τα πραγ­μα­τι­κά κρού­σμα­τα, που δια­πι­στώ­νο­νται στους του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς και προ­έρ­χο­νται από το εξω­τε­ρι­κό – χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό πα­ρά­δειγ­μα η γε­νι­κή σύγ­χυ­ση ως προς τον αριθ­μό των κρου­σμά­των στην Κρήτη, όπου επι­κρα­τεί κυ­βερ­νη­τι­κή, ενο­χι­κή σιωπή σχε­τι­κά με το πόσοι του­ρί­στες είτε είναι ασθε­νείς του κο­ρω­νοϊ­ού, είτε βρί­σκο­νται σε κα­ρα­ντί­να – αν και εφό­σον αυτή έχει επι­βλη­θεί, ούτε αυτό είναι ξε­κά­θα­ρο ενη­με­ρω­τι­κά.

Αυτή η εί­δη­ση, από μόνη της, οδη­γεί στο συ­μπέ­ρα­σμα, ότι η κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ και ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυ­ριά­κος Κων­στα­ντί­νου Μη­τσο­τά­κης λένε και δια­δί­δουν ψέ­μα­τα σχε­τι­κά με το τι πραγ­μα­τι­κά συμ­βαί­νει με την παν­δη­μία στην Ελ­λά­δα, ανε­ξάρ­τη­τα από τους ελέγ­χους, τα τεστ και τις δειγ­μα­το­λη­ψί­ες, που πραγ­μα­το­ποιού­νται, είτε στους του­ρί­στες είτε στον γε­νι­κό πλη­θυ­σμό.

Τα ψέ­μα­τα, ως γνω­στόν, έχουν κοντά πο­δά­ρια.

Και το από κάθε τα­ξι­κή άποψη, τρύ­πιο σω­σί­βιο στον του­ρι­σμό μπο­ρεί να απο­δει­χθεί και φο­νι­κή πα­γί­δα είτε για τους του­ρί­στες είτε για την ελ­λα­δι­κή κοι­νω­νία, όσο η κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη πα­ρα­χα­ράσ­σει την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα της παν­δη­μί­ας και πλα­στο­γρα­φεί τους αριθ­μούς των ασθε­νών. Ήδη δια­βά­σα­τε, τι έχει συ­ντε­λε­στεί στη Φλό­ρι­ντα των ΗΠΑ, όταν και εκεί δό­θη­κε από τον πε­ρα­σμέ­νο Μάιο, προ­τε­ραιό­τη­τα στην του­ρι­στι­κή επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα και όχι στην υγεία των πο­λι­τών. Σή­με­ρα, η αλή­θεια και η παν­δη­μία εκ­δι­κού­νται τους «βια­στι­κούς» και τους «πε­τυ­χη­μέ­νους» της ρε­που­μπλι­κα­νι­κής κυ­βέρ­νη­σης στην «ηλιό­λου­στη» πο­λι­τεία των ΗΠΑ, που επα­να­φέ­ρουν το λο­κντά­ουν όπου λάχει και όπως τύχει – σε πα­ρα­λί­ες, μα­ζι­κούς χώ­ρους δια­σκέ­δα­σης κτλ. Κάτι αντί­στοι­χο, σε πρώτη φάση, φαί­νε­ται να ανα­τέλ­λει και στον ορί­ζο­ντα της Καλ­ντέ­ρας του κοι­νω­νι­κού ηφαι­στεί­ου που σι­γο­βρά­ζει κάτω από τα πή­λι­να πόδια της κυ­βέρ­νη­σης και των συ­νε­νό­χων απο­λο­γη­τών της, στον ΣΕΒ, τα ΜΜΕ, τους «θε­σμι­κούς» πα­ρά­γο­ντες του του­ρι­σμού.


(ΥΓ. Την ώρα που γρά­φο­νται αυτές οι γραμ­μές, ξη­με­ρώ­μα­τα 15ης Ιου­λί­ου, το ει­δη­σε­ο­γρα­φι­κό δια­δί­κτυο έχει γε­μί­σει από πλη­ρο­φο­ρί­ες και ανα­κοι­νώ­σεις για νέα λο­κντά­ουν στη μισή υφή­λιο, από την Κα­λι­φόρ­νια των ΗΠΑ έως την Αυ­στρα­λία και από την Ινδία έως τη Νότια Αφρι­κή και την Κο­λομ­βία. Με μία ση­μα­ντι­κή δια­φο­ρά σε σχέση με τα προη­γού­με­να λο­κντά­ουν – προ­τε­ραιό­τη­τα, τώρα, δί­νε­ται στην ολο­κλη­ρω­τι­κή πε­ρι­στο­λή ή απα­γό­ρευ­ση του ελεύ­θε­ρου χρό­νου σε ανοι­χτό ή κλει­στό δη­μό­σιο χώρο. Οι ερ­γα­σια­κοί χώροι προ­σώ­ρας θα συ­νε­χί­σουν να… λει­τουρ­γούν -ει­δι­κά όσοι σχε­τί­ζο­νται με τη δια­τρο­φή και τον επι­σι­τι­σμό ή τις με­τα­φο­ρές! Εί­χα­με προ­βλέ­ψει αυτό το αδιέ­ξο­δο, αυ­το­κτο­νι­κό και πα­ντε­λώς ακα­τάλ­λη­λο εκ­κρε­μές «αντι­με­τώ­πι­σης» της παν­δη­μί­ας ανά­με­σα στα λο­κντά­ουν και τις άρ­σεις τους ή τις «ανο­σί­ες της αγέ­λης», εκ­κρε­μές που απέ­χει έτη φωτός απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας και εγκυ­ρό­τη­τας, από τη μα­ζι­κο­ποί­η­ση των δια­γνω­στι­κών τεστ, τη στο­χευ­μέ­νη, εξα­το­μι­κευ­μέ­νη και νο­ση­λευ­τι­κή απο­μό­νω­ση των ασθε­νών, σε συν­δυα­σμό με την κε­φα­λαια­κή, στε­λε­χια­κή και εξο­πλι­στι­κή ενί­σχυ­ση των δη­μό­σιων συ­στη­μά­των υγεί­ας όπου γης. Πόροι, τεστ, προ­σω­πι­κό, νέα νο­ση­λευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα, κλι­νι­κές και ΜΕΘ, τεστ και ξανά πόροι και άν­θρω­ποι χρειά­ζο­νται – τα λο­κντά­ουν απλώς θα επι­βρα­δύ­νουν μια κα­τά­στα­ση, για λίγες μέρες, με­ρι­κές εβδο­μά­δες, κα­τά­στα­ση, που αρ­γό­τε­ρα, ξανά θα «αρθεί» για να «επα­νέλ­θει», ατέρ­μο­να και πα­ρά­λο­γα. Όπως είχε συμ­βεί τα πρώτα ει­κο­σι­τε­τρά­ω­ρα της παν­δη­μί­ας και τον πε­ρα­σμέ­νο Μάρ­τιο στην Ολ­λαν­δία, που μάς είχε δώσει την αφορ­μή για την πρό­βλε­ψη του ανε­δα­φι­κού και ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κού εκ­κρε­μούς ανά­με­σα στις γε­νι­κές απα­γο­ρεύ­σεις και τα «κά­θε­τα» και γε­νι­κά λου­κέ­τα και τις επι­κίν­δυ­νες και αστό­χα­στες «επα­να­φο­ρές» στην «κα­νο­νι­κό­τη­τα» ή τον πρό­σκαι­ρο και απάν­θρω­πο στοι­χη­μα­τι­σμό στην «ανο­σία της αγέ­λης»).


ΠΗΓΗ: rproject.gr