11 Ιουν 2020

Με τις ψήφους της Ν.Δ. πέρασε το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο


Με κεντρικό σύνθημα «το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», διαδήλωσαν έξω από τη Βουλή εκπαιδευτικοί, φοιτητές, μαθητές και γονείς, ενώ εντός του κτιρίου η κυβερνητική...


πλειοψηφία καθιστούσε Νόμο του Κράτους το εκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο - «οδοστρωτήρα» της Νίκης Κεραμέως, που έχει γίνει αφορμή για δυναμικές και πολυήμερες κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την «Αναβάθμιση του Σχολείου» υπερψηφίστηκε «κατά πλειοψηφία» από την ολομέλεια της Βουλής. Με αυξημένη πλειοψηφία έγιναν δεκτά το άρθρο 5 του νομοσχεδίου, για την αναγραφή της διαγωγής, και το άρθρο 9, για την Τράπεζα Θεμάτων στις εξετάσεις του Λυκείου. Επί της Αρχής εγκρίθηκε με 158 ψήφους υπέρ και 124 κατά.

Απουσίασαν από την ψηφοφορία, αλλά έστειλαν επιστολή με την οποία γνώρισαν την πρόθεση ψήφου τους, οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής κ.κ. Αρβανιτίδης, Πάνας και Λιακούλη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Αλ. Τσίπρας, Φάμελλος, Σκουρλέτης, Νοτοπούλου, Μουζάλας, Γιαννούλης, Αυγέρη, Αμανατίδης και Τριανταφυλλίδης. Σημειώνεται ότι οι επιστολές αυτές δεν συνυπολογίζονται, αλλά καταχωρίζονται στα πρακτικά της συνεδρίασης


Έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν και πάλι συλλαλητήριο μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που διατράνωσαν για άλλη μία φορά την αντίθεσή τους στις διατάξεις του νομοσχεδίου, μεταξύ των οποίων η διάταξη για ζωντανή μετάδοση μαθημάτων.

Αιτήματα για ονομαστική ψηφοφορία (άρθρα για: αναγραφή διαγωγής, επαναφορά τράπεζας θεμάτων, ανάδειξη πρυτανικών αρχών, εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές, διαδικασία ίδρυσης ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών) ζήτησαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Η χθεσινή συνεδρίαση έγινε σε υψηλούς τόνους καθώς, έστω και με κάποια διαφορά ωρών, διασταύρωσαν τα ξίφη τους Κυρ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας, ενώ το νομοσχέδιο συγκέντρωσε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Κάλεσμα σε νέες διαδηλώσεις το απόγευμα
Την ίδια ώρα, η εκπαιδευτική κοινότητα δεν το βάζει κάτω και στη λογική του μεσημεριανού συνθήματος «το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», κατεβαίνει και το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσει την αντίθεσή της στο σαρωτικό για το μέλλον της παιδείας πολυνομοσχέδιο.

Στις έξι το απόγευμα, φοιτητές οργανώνουν συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ μία ώρα αργότερα, στις επτά, έχουν δώσει ραντεβού στο Σύνταγμα ΠΑΜΕ και συλλογικότητες.

Με εντολή της ΕΛΑΣ, στις 18:45 θα κλείσουν οι είσοδοι του Μετρό Συντάγματος στη «Mεγάλη Bρετανία» και την Αμαλίας, ενώ στις 19:00 θα κλείσει και ο σταθμός «Mέγαρο Μουσικής».