18 Μαΐ 2020

Άρση μέτρων με.. μπάντα ξεκούρδιστη!Της Τζένης Σουκαρά


-Tρίτη ημέρα καύσωνα και δεν παλεύεται! 
Δεν παλεύεται ο καύσων με τη νέα κανονικότητα, διότι δεν υπάρχει πλέον κάτι κανονικό, δεν ξέρω αν με καταλαβαίνεις. 
Στην ατζέντα της ημέρας οι κανονικοί άνθρωποι φτύνουν στον κόρφο τους όποτε...


ακούνε για πρόωρες εκλογές. Πονηρεύονται.
 Σου λέει, κουράστηκες αμέσως;
Εκλογές με κορωνοιό; Ουρές και συνωστισμός; 
Το είπες στον Τσιόδρα; 
Θέλεις να αιφνιδιάσεις τον αντίπαλο; 
Και γιατί αγάπη μου να το κάνεις αυτό; 
Θα εξαφανισθεί ο κορωνοιός; 
Θα ενδιαφερθεί το πλανητικό σύμπαν;
 Τι θα κερδίσεις εκτός από το κάψιμο της απλής αναλογικής που όμως τώρα δεν μπορείς να το  κολλήσει πουθενά; 
Άσε  το καράβι να βγει στην ανοικτή θάλασσα! Να δούμε  τι σκέφτεται ο καπετάνιος;  Ισως δεν έχει ξαναϋπάρξει φίλε μου ιστορική περίοδος που το «βλέποντας και κάνοντας» διέθετε τέτοια ισχύ στην διακυβέρνηση της χώρας. 

-Πάντως αυτή η άρση μέτρων μεζί με την  ζέστη την έφερε την σύγχιση.
Ο νομοταγής πολίτης, ο νοικοκυραίος, η μεσαία τάξη στο εισόδημα και στην ηλικία κοντεύει να τρελαθεί.
Με βεντάλια παρακολουθεί την δημιουργική ασάφεια της κυβερνήσεως.
 Οσο περνούν οι μέρες, όλο και περισσότερα στοιχεία που αφορούν τη νέα καθημερινότητά μας σχετικοποιούνται ανάλογα με το σε ποια ώρα ακούς και ποιον από την κυβέρνηση. 
Όταν μιλά ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτάκτως, όπως την Παρασκευή, τον βλέπεις αυστηρό,  ως και ενοχλημένο θα έλεγα, με τη χαλάρωση, όχι των μέτρων αλλά των συμπεριφορών μας απέναντι στον κορωνοϊό. Δίπλα του ο Νίκος Χαρδαλιάς συνηγόρησε παρουσιάζοντας το αυστηρότατο πλαίσιο με βάση το οποίο θα απελευθερωθούν μερικώς οι μετακινήσεις στη χώρα και θα γίνουν τα μπάνια στις οργανωμένες παραλίες. 
Παρακολουθώντας  τους αρχίζεις και βλέπεις παραλίες να απομακρύνονται και νοσταλγείς εκείνες των περασμένων καλοκαιριών . Και ενώ ένα δάκρυ γεννιέται στην άκρη του ματιού,  βγαίνει  ο Αδωνις και ανακοινώνει  ότι τα πάμε τόσο καλά με τον κορονοϊό που ανοίγουν από Δευτέρα και τα εμπορικά κέντρα. 
Τζίνι ο Άδωνις!
Μια είδηση «επί του πιεστηρίου», όπως είπε, αλλά ουδείς ερώτησε γιατί η απόφαση για τα εμπορικά δεν ανακοινώθηκε επισήμως στη συνέντευξη Τύπου και στο πλαίσιο που έχουμε συνηθίσει; Είναι δυνατόν να μη γνώριζαν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας όταν έδιναν την έκτακτη συνέντευξη Τύπου στις 6 μ.μ. ότι έχει ληφθεί τέτοια απόφαση από την Υγειονομική Επιτροπή, την οποία ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε στις 7:54 μ.μ.;
Την Τετάρτη ο υφυπουργός Νίκος Παπαθανάσης εξηγούσε τηλεοπτικά πάντα, γιατί είναι απίθανο να ανοίξει η εστίαση πριν την 1η Ιουνίου. 
Ελεγε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν προηγουμένως τα στοιχεία από τα πρώτα βήματα της άρσης των μέτρων, τα οποία εμφανίζονται περίπου 10 μέρες μετά από κάθε βήμα. Λογικό. Ετσι μας έχει πει ο κ. Τσιόδρας ότι θα γίνεται και εμείς ευαγγέλιο το είχαμε. 
Ομως το Σάββατο η κυβέρνηση ζήτησε από την Υγειονομική Επιτροπή να ανοίξει η εστίαση στις 25 Μαΐου, όπως και έγινε. 
Στην ίδια συνέντευξη ο δόλιος κ. Παπαθανάσης διαβεβαίωνε ότι τα εμπορικά κέντρα δεν γίνεται να ανοίξουν πριν από τις 25 Μαΐου, αλλά ο Αδωνις τα άνοιξε στις 18.
Φυσικά και δεν είναι μόνο ο Άδωνις ο παραλιάρχης και ο ανατροπέας.
Την Τρίτη ο Γιάννης Πλακιωτάκης, του Ναυτιλίας, ξεκαθάριζε τηλεοπτικά, ότι τα ταξίδια στην Εύβοια δεν θα επιτρέπονται παρά την άρση απαγόρευσης μετακινήσεων μεταξύ νομών από τις 18 Μαΐου, καθώς θεωρείται νησί. Σωστό, είναι νησί. 
Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι η Εύβοια συνδέεται με την ηπειρωτική Ελλάδα με τη Γέφυρα της Χαλκίδας ήταν ανένδοτος: δεν επιτρέπεται η μετακίνηση. 
Μετά από τρεις ώρες, από το υπουργείο του βγήκε μια λιτή ανακοίνωση στην οποία διευκρινιζόταν ότι στην Εύβοια θα μπορούμε να πάμε με ΙΧ.(γιατί δεν είναι νησί ίσως; )
 Τι μεσολάβησε; Επαψε η Εύβοια να είναι νησί ή δεν καταλάβαινε τι τον ρωτούσαν; Αυτές είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοφωνίας των κυβερνητικών στελεχών των τελευταίων ημερών, για να μη θυμηθούμε το πόσες φορές άλλαξε η υποχρεωτική-μη υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σούπερ μάρκετ την προηγούμενη εβδομάδα ανάλογα με το ποιος υφυπουργός μιλούσε στην τηλεόραση. 
Συγγνώμη αλλά η μεσαία τάξη διαμαρτύρεται. Εκεί που απαντούσε χαρωπά στις δημοσκοπήσεις του Θεοδωρικάκου και δήλωνε σε όλους τους τόνους πως αισθάνεται ασφαλής και συμφωνούσε με τον ΣΚΑΙ πως η κυβέρνηση του ήταν ορχήστρα με μαέστρο αδάμαντα,  τώρα τι; εξαιτίας κάποιων υπουργών και υφυπουργών, συχνά νιώθει ότι ακούει μια ξεκούρδιστη μπάντα. 
Κι όταν η μπάντα παραφωνεί, πάμε για άλλη συναυλία.