18 Μαΐ 2020

Φρένο στην εσωστρέφεια, «παράθυρο» στο ΚΙΝ.ΑΛΛ...


Δημήτρης Τερζής

Φρένο στην εσωστρέφεια και κάλεσμα για μια δυναμική επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα δύο βασικά μηνύματα που περιλάμβανε η συνέντευξη


του Αλέξη Τσίπρα στην «Αυγή της Κυριακής».

Την ώρα που τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το...
ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου με τον λαό, ενώ παράλληλα φαίνεται να αξιολογεί θετικά την αλλαγή ρητορικής του ΚΙΝ.ΑΛΛ., δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι, ανάλογα με τις εξελίξεις, μια μελλοντική συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά δεν θα ήταν τόσο απαγορευτική, τουλάχιστον στον βαθμό που έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς.

Στο κομμάτι της επανεκκίνησης μετά την καραντίνα και την επιστροφή στην κανονικότητα, περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Ορθιοι», το οποίο θα παρουσιαστεί πιθανότατα την Πέμπτη από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε ξεκαθαριστεί, αν θα ήταν μια παρουσίαση μέσω διαδικτύου (όπως συνέβη την προηγούμενη φορά) ή αν θα γίνει σε κάποιο χώρο, όπου θα τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες προστασίας ελέω κορονοϊού.

Βασικό μέλημα αυτή τη φορά είναι, να πετύχει επικοινωνιακά η παρουσίαση και να «ακουστεί» η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα, με τα οποία, όπως λέει ο Αλέξης Τσίπρας, «προσδοκούμε διαρκή διάλογο». Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι, σε περίπτωση εκλογών, το κόμμα δεν πρόκειται να αιφνιδιαστεί, προσθέτοντας πως έχει έτοιμη την εναλλακτική στρατηγική για έξοδο από την επικείμενη κρίση, διατηρώντας την κοινωνία όρθια.

Τα εσωκομματικά

Δύο ερωτήσεις της συνέντευξης αφορούσαν την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα εσωκομματικά της Κουμουνδούρου, μπλέκοντας έτσι τον ερχομό νέων στελεχών και την εγγραφή νέων μελών με τη δημιουργία τάσεων που επηρεάζουν καταστάσεις και ισορροπίες μέσα στο κόμμα, στη σκιά της διεύρυνσης που επιχειρείται. «Το κόμμα δεν είναι μηχανισμός αναπαραγωγής μικροσυμφερόντων.
Όποιος το πιστεύει αυτό, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά και τις κοινωνικές ανάγκες», δηλώνει από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας. Εν συνεχεία, βέβαια, κάνει λόγο για «προβλήματα συμπεριφοράς» μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίζεται κάθετος, ότι πρέπει να μπει «φρένο» σε τέτοια φαινόμενα, τα οποία βγαίνουν προς τα έξω μέσω της «πολλαπλασιαστικής δύναμης των εχθρικών ΜΜΕ» και κάνουν «μεγάλη ζημιά».

Ωστόσο, δεν μένει μόνο εκεί. Σε μια απάντηση-μήνυμα προς όλους (και σε μια λογική ίσων αποστάσεων) αναφέρεται σε «ναρκισσισμούς, προσωπικές στρατηγικές και άγονες ομαδοποιήσεις», σημειώνει ότι «η εικόνα του καθενός από εμάς είτε αφορά σε οικονομικά ζητήματα, είτε σε διαπροσωπικές σχέσεις, είτε σε πολιτικές απόψεις, να είναι μια εικόνα καθαρότητας, διαφάνειας και αφοσίωσης στα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας» και καταλήγει –υπερασπιζόμενος την πολυχρωμία του ΣΥΡΙΖΑ– πως είναι αυτοκαταστροφικό «να ανακαλύπτουμε εχθρούς, νέα και παλιά μέλη, δεξιούς και αριστερούς, εξτρεμιστές και μετριοπαθείς μέσα στο κόμμα μας».

Διάφορα δημοσιεύματα έσπευσαν να «εικονογραφήσουν», τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας, βάζοντας στο κάδρο των αιχμών του τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παύλο Πολάκη, τον τομεάρχη ανταγωνιστικότητας Νίκο Παππά, τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ακόμα και τον ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, τον καθένα εξ αυτών για διαφορετικούς λόγους.

Προειδοποίηση

Ωστόσο, αυτό που μένει αναπάντητο, εν προκειμένω είναι, τι θα συμβεί στην περίπτωση που τα κρούσματα εσωστρέφειας και «παραβατικής» συμπεριφοράς συνεχιστούν. Από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα διαμηνύεται, πως όσα είπε χθες στην «Αυγή» τα εννοεί απόλυτα και αφήνουν να εννοηθεί, ότι για τους παραβάτες θα υπάρξουν συνέπειες.

Το ποιες θα είναι αυτές, είναι άγνωστο. Το αν όντως θα υπάρξουν, μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Αυτό που είναι βέβαιο, είναι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, μετά τα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα, να χτυπήσει ένα γερό «καμπανάκι», γνωρίζοντας ότι πρέπει να κλείσει σύντομα τα μέτωπα, ώστε να μη χρειαστεί να πάει σε εκλογές με ένα κόμμα σε εξέλιξη, που θα εμφανίζεται να έχει τόσα εσωτερικά προβλήματα. Καλείται, τέλος, να αποδείξει, πως έχουν άδικο, όσοι τον παρομοιάζουν (με αφορμή τους χειρισμούς του στα εσωκομματικά) με Πόντιο Πιλάτο.

● Το πρώτο live event (ζωντανό γεγονός) της πλατφόρμας iSYRIZA εγκαινιάζει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας στις 20.30. Θα συνομιλήσει με νέες και νέους για τα κυρίαρχα ζητήματα της επικαιρότητας που διαμορφώνεται στη χώρα, ενισχύοντας την αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες, μια επαφή βασισμένη στις αρχές της ισότιμης συμμετοχής, της δημοκρατικής εμβάθυνσης, της αλληλεπίδρασης και του δημοκρατικού ελέγχου. Τα μέλη θα μπορούν να παρακολουθήσουν ζωντανά την εκδήλωση, μέσω του iSYRIZA, καθώς και να τοποθετηθούν εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της νέας λειτουργικότητας.

efsyn.gr