30 Απρ 2020

Α.Τσίπρας: Κάνατε την πανδημία ευκαιρία για να εγκαταστήσετε ένα αντιδημοκρατικό,ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό, ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας


Δριμεία κριτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς χειρισμούς και στο υγειονομικό και στο οικονομικό σκέλος του κορονοϊού
Για μια «πρωτόγνωρη κρίση, που έχει να κάνει με τη ζωή και την υγεία, αλλά και με το σήμερα...


και το αύριο όλων», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του σήμερα, Πέμπτη στη Βουλή στη συζήτηση για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η διαχείριση της κρίσης αυτής «απαιτούσε και απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μια νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων από όλους μας», τονίζοντας ότι «οι πολίτες, καθώς και όσοι έδιναν και δίνουν στην πρώτη γραμμή τη μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, βρέθηκαν πολύ μπροστά από τις πολιτικές δυνάμεις σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια».


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε όλους αυτούς που «περιόρισαν τις ατομικές τους ελευθερίες» αλλά και σ’ αυτούς που βρέθηκαν κλεισμένοι για δύο και πλέον μήνες «με δραματικά μειωμένο εισόδημα και δραματικά αυξημένη ανασφάλεια για το αύριο». «Άλλοι με ηρωισμό και αυταπάρνηση, δεν έμειναν μέσα αλλά διακινδύνευσαν τις δικές τους ζωές», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αυτούς που τώρα τους αποκαλεί «ήρωες», μέχρι χθες τους θεωρούσε «περιττούς δημόσιους υπάλληλους».



Επιπλέον, τόνισε ότι όλος αυτός ο κόσμος «έβαλε ψυχή και πλάτη για να γλιτώσουμε τα χειρότερα» γιατί «ιεράρχησε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή» και όχι επειδή ο κ. Μητσοτάκης τους εμπιστεύτηκε όπως είπε, ενώ έκανε λόγο για «ύφος πατερναλιστικό και αλαζονικό, σχεδόν αυτοκρατορικό» κατά το προχθεσινό μήνυμα του πρωθυπουργού.

Συγχρόνως, υπογράμμισε ότι ο κόσμος αυτός έδωσε χρόνο στην Πολιτεία, μεταξύ άλλων για να διορθώσει «τις αστοχίες και τα λάθη» και να «ενισχύσει το ΕΣΥ», τον οποίο όμως, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τον αξιοποίησε.




«Δεν αξιοποιήσατε το χρόνο που σας έδωσε ο κόσμος»


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «ο κόσμος, ο ανώνυμος και ταλαιπωρημένος από χρόνια λιτότητας και μνημονίων, δεν μας έδωσε και δεν σας έδωσε με τις προσπάθειές του, καμία εξουσιοδότηση για πολιτικά παιχνίδια στις δικές του πλάτες. Μας έδωσε χρόνο».


Και για αυτό η κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει, σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μόνιμες προσλήψεις κάνατε; Μόλις 300 γιατρούς προσλάβατε και αυτούς συμβασιούχους. Τα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν ελάχιστα αυξηθεί. Αντί μάλιστα να κάνετε προσλήψεις – εμείς είχαμε προκηρύξει 40.00 μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές μόνιμους – εσείς τις παγώσατε. Όχι μόνο παγώσατε τη διαδικασία δε προσλαμβάνετε αλλά αφήνετε να φύγουν τους επικουρικούς γιατρούς και δεν πληρώνετε υπερωρίες στο προσωπικό» τόνισε.


«Πορευόμαστε στα τυφλά, με τα μάτια δεμένα»


Παράλληλα ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε τι έκανε η κυβέρνηση και σε ό,τι αφορά τα τεστ.

«Δεν ξέρατε, δεν σας ενημέρωσαν οι επιστήμονες, ότι αν ενδεχομένως αρκούσε κατά την διάρκεια της καραντίνας να γίνονται τεστ μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς, σε καμία περίπτωση αυτό δεν αρκεί στη επόμενη φάση της σταδιακής άρσης των μέτρων;» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το αποτέλεσμα της αβλεψίας, ή της σκοπιμότητας αυτής, δεν ξέρω τι από τα δυο ισχύει, είναι η χώρα μας σήμερα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε αριθμό τεστ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Και το αποτέλεσμα αυτού αποτελέσματος είναι να πορευόμαστε στα τυφλά, με τα μάτια δεμένα».


«Ποια η εξήγηση για το άνοιγμα λυκείων και γυμνασίων;»


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετάφερε στη συνέχεια την αίσθηση που κυριαρχεί τόσο στην επιστημονική κοινότητα, όσο και στην ελληνική κοινωνία αναφορικά με τα σχολεία.


Διερωτήθηκε δε ποια είναι η εξήγηση για την επιλογή να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια από τις 18 Μαΐου. Αναφέρθηκε μάλιστα στην πρόταση της αντίστοιχης ιταλικής επιτροπής λοιμωξιολόγων προς την ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία, στο άνοιγμα των σχολείων θα οφείλεται το ένα τρίτο από τα συνολικά πιθανά νέα κρούσματα που θα προέκυπταν σε περίπτωση που επανερχόταν σε απόλυτα κανονικούς ρυθμούς η ζωή.


«Ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας»


«Η στάση σας εκπορεύεται από μια συνολικότερη στρατηγική, ανομολόγητη φυσικά, αλλά υπαρκτή σε κάθε σας βήμα: Τη στρατηγική να μετατρέψετε αυτήν την κρίση σε ευκαιρία. Ευκαιρία, πρώτα-πρώτα, για να νομοθετείτε δίχως λογοδοσία και δίχως έλεγχο. Εδώ και μήνες νομοθετείτε με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, αρνείστε εξακολουθητικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και αξιοποιείτε την ειδική και κατά παρέκκλιση κοινοβουλευτική διαδικασία που όλοι συμφωνήσαμε ότι θα αφορά αποκλειστικά τα μέτρα για τον κορονοϊό, για να περνάτε τροπολογίες εξυπηρετήσεων» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:


«Ευκαιρία, επίσης, για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν ιδιωτικά συμφέροντα και μεγάλους εργοδότες και στο χώρο της Υγείας. Ευκαιρία για να περάσετε ρυθμίσεις που ευνοούν κάποιους φίλους σας όπως τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Αλήθεια, ξαφνικά ανακαλύψατε ότι οι ταχυμεταφορές είναι ο πρώτος κλάδος που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα;

Αλλά και ευκαιρία για να εγκαταστήσατε ένα αντιδημοκρατικό, ανεξέλεγκτο και επικίνδυνα αλαζονικό και ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας. Το οποίο, είναι κοινό μυστικά πια, ότι έχει όχι απλώς κομματικές αναφορές, αλλά και απευθείας αναφορές στο πρόσωπό σας. Κι αυτή, πολύ φοβάμαι, είναι η ελληνική εκδοχή του Ορμπανισμού, κύριε Μητσοτάκη που βλέπουμε στην Ευρώπη και καταδικάζουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την πανδημία ως ευκαιρία, για να στήσει ή να εμπεδώσει, σχέσεις εξάρτησης και απόλυτου ελέγχου της πληροφόρησης των πολιτών. «Και αν αυτό δεν είναι ερωτοτροπία με τον ολοκληρωτισμό, τότε μάλλον εμείς δεν καταλαβαίνουμε τις λέξεις» σημείωσε με νόημα.


«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα βγάλει ξανά το καράβι από τα βράχια»


Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η κρίση αυτή είναι ευκαιρία «να προωθήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο».


Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που όπως είπε από κεφάλαιο σε κεφάλαιο θα περιγράφει την πορεία της χώρας προς ένα δίκαιο, δημοκρατικό αύριο, με τον άνθρωπο και τις ανάγκες του στο επίκεντρο. «Και ακριβώς γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο να γίνει η προγραμματική δέσμευση μιας προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος, που θα βασίζεται σε μια ευρεία δημοκρατική και προοδευτική συμπαράταξη.


Και που θα αναλάβει να βγάλει ξανά το καράβι, από τα βράχια, από τα ταραγμένα νερά της ύφεσης και της κοινωνικής αδικίας, που εσείς για ακόμα μία φορά με τη πολιτικής σας έχετε οδηγήσει» σημείωσε.