30 Απρ 2020

Πριν το εμβόλιο, δακτυλική


Το σχέδιο με την κωδική ονομασία “επιστροφή στην κανονικότητα” έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή όχι μόνο στην Ελλάδα μα και σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Μετά το κατέβασμα του διακόπτη για να “σωθούν ζωές”, όπως έλεγαν (ας γελάσω, για να μην ξεράσω), περνάμε στο μοντέλο Σουηδίας και Ολλανδίας και όποιος αντέξει. 


Η οικονομία γίνεται ξανά η προτεραιότητα των κρατών, προκειμένου να επισπευστούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της παγκόσμιας εφαρμογής του shock και δέος δόγματος του νεοφιλελευθερισμού.

Χώρες σαν την Γερμανία θα υποστούν μείωση του ΑΕΠ τους κατά 6.6%, οπότε μπορείτε εύκολα να φανταστείτε, το τι ακριβώς θα συμβεί με χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

Η τέλεια καταιγίδα περιμένει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου τους επόμενους μήνες.

Ευτυχώς, υπάρχει το απάνεμο λιμάνι του …ESM, για να βρουν καταφύγιο και να υποθηκεύσουν ότι έχουν και δεν έχουν μέχρι το 2650.

Άλλωστε, η Γερμανία έχει το περιθώριο, να αυξήσει το έλλειμμά της κατά 10 η 20%.
Όμως, η Ιταλία πού θα το πάει; Στο 220% που θα το φτάσει η Ελλάδα;

Οπότε, ας μην εκπλαγούμε, αν δούμε κανένα ιταλικό PSI μαζί με επίσημη ή ανεπίσημη προσφυγή της Ρώμης στον Προκρούστη του ESM ή του IMF ή και των δύο μαζί.

Τα περιουσιακά στοιχεία να αλλάξουν χέρια, και ας το πούμε όπως να ‘ναι.

Αν δεν αρέσει στους Νότιους η λέξη “μνημόνιο”, ας το πούμε κορονο-σύμβαση, δεν χάλασε δα κι ο κόσμος. Στα μυαλά των ανθρώπων άλλωστε η ιδέα έχει φυτρώσει για τα καλά.

There Is No Alternative! TINA η υγειονομική κρίση, ΤΙΝΑ και τα μνημόνια που θα την ακολουθήσουν.

Κι αφού τα ζώα, που τους αποκαλούν χαϊδευτικά “πολίτες”, κατάπιαν αμάσητη την προπαγάνδα του τρόμου και κλείστηκαν στα σπίτια τους, με προεδρικά διατάγματα και κυβερνητικές αποφάσεις που δεν πέρασαν καν από το κοινοβούλιο (όχι μόνο στην Ελλάδα μα και στην πολύ πιο δημοκρατική Ελβετία το ίδιο συνέβη, αν και εδώ τουλάχιστον υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις και συζητήσεις από όλους ή σχεδόν όλους τους πολιτικούς χώρους), θα καταπιούν ξανά την προπαγάνδα πως δεν υπάρχει πια κανένα απολύτως πρόβλημα, αρκεί να φοράμε πού και πού την μάσκα μας και να φτερνιζόμαστε στον αγκώνα μας και όχι στην μούρη του διπλανού μας.

Άλλωστε, ο θάνατος δεν υπάρχει, αν απομακρυνθεί από τα δελτία των ειδήσεων. Γνωστό αυτό από τα προηγούμενα της Γάζας, της Αφρικής, του Αφγανιστάν, του SARS-Cov-1, των ιών του Νείλου, των πουλερικών, των γουρουνιών, κλπ, κλπ.

Σε αυτή την κρίση που επέτρεψαν οι κυβερνήσεις να πάρει τέτοιες διαστάσεις και υπερπροβλήθηκε με τρόπο σχεδόν τρομοκρατικό από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τα ελεγχόμενα από τους ολιγάρχες social media, πρωταγωνιστικό ρόλο απέκτησαν κάποιοι επιστήμονες, γιατροί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι.

Σε άλλες καταστάσεις στο παρελθόν, ήταν οι σεισμολόγοι που είχαν την τιμητική τους.

Τώρα, όμως, παράγινε το κακό.

Κι αφού επί βδομάδες ακούγαμε τους “ειδικούς” να μας λένε ότι οι μάσκες είναι χρήσιμες μόνο για μια μικρή ομάδα του πληθυσμού (συμπτωματικοί ασθενείς, ανοσοκατεσταλμένοι, κλπ.) ξαφνικά το τροπάρι άλλαξε και η χρήση της μάσκας έγινε υποχρεωτική για όλους!

Κανονικοί υπηρέτες δηλαδή των πολιτικών ηγεσιών όλοι, ή σχεδόν όλοι για να είμαστε περισσότερο δίκαιοι και ακριβείς στους χαρακτηρισμούς που κάνουμε.

Φυσικά, όλα όσα θα ακολουθήσουν, σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, θα στιγματίσουν τις γενιές που θα επηρεαστούν από τα γεγονότα και τις καταστάσεις.

Το επόμενο κύμα της πανδημίας είναι (κατά την γνώμη των επιστημόνων και των ειδικών) αναπόφευκτο.

Όπως αναπόφευκτη είναι και η οικονομική ύφεση, που θα βαθύνει τις ανισότητες και θα οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους από την αυταπάτη της μεσοαστικής νιρβάνας στην σκληρή πραγματικότητα της νεο-καπιταλιστικής κοινωνίας των 2/5.

Το αν η νέα (“νέα” εντός πολλών εισαγωγικών) κατάσταση θα οδηγήσει σε αφύπνιση των συνειδήσεων και πολιτικές-κοινωνικές μεταβολές είναι το ζητούμενο και ταυτόχρονα το μεγάλο ερωτηματικό της επόμενης ημέρας.

Δεν είμαι όμως (όπως πάντοτε άλλωστε) ιδιαίτερα αισιόδοξος για αυτή την ημέρα.

Μοιάζει με προφητεία του Νοστράδαμου ή του Άγιου …Παστίτσιου, αλλά πιθανότατα περιγράφει επακριβώς εκείνο που θα συμβεί. Μάλλον θα αλλάξουν όλα, αλλά θα είναι σαν μην έχει αλλάξει τίποτα (LΟL).

Για την Ελλάδα, όλα μοιάζουν να είναι καλύτερα σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

Συνηθισμένοι οι ραγιάδες από τα μνημόνια!

Παρ’ όλα αυτά, και παίρνοντας υπόψη μας την σημαντικού βαθμού εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό, είναι νομίζω φανερό, ότι το επόμενο μνημόνιο θα έρθει σε συσκευασία των τριών.

Όσο αφορά το δεύτερο κύμα του κορονοϊού που θα έρθει το Φθινόπωρο, μόνο με την σωστή τακτική μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ίσως πια να γνωρίζουν πολλοί τι σημαίνει το R0 που τόσο συχνά ακούμε (και θα ακούμε ακόμα περισσότερο) τον τελευταίο καιρό.
Παρ’ όλα αυτά θα προσπαθήσω όσο πιο απλά γίνεται να μιλήσω για αυτό, για όσους δεν γνωρίζουνε.

Εν συντομία, είναι ο αριθμός των ανθρώπων, που μπορεί δυνητικά να μολύνει ο ασθενής νούμερο-1 την στιγμή που μια επιδημία ξεσπά.

Το R0 μεταβάλλεται μέσα στον χρόνο και ενώ αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων μαζί με τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας.

Το R0 μέσα στον χρόνο μεταβάλλεται και τότε μιλάμε για Re σε διάφορες χρονικές στιγμές κατά την διάρκεια εξέλιξης της επιδημίας.

Η στρατηγική αντιμετώπισης της όποιας επιδημίας στοχεύει στην μείωση του ρυθμού διασποράς της μέσα στην κοινωνία και στον περιορισμό των επιπτώσεών της.

Πώς γίνεται αυτό;

Λαμβάνοντας μέτρα, προκειμένου να κρατήσουμε το Re μικρότερο της μονάδας (ή έστω κάτω από 1.2).

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι για αυτό; Συλλέγοντας υψηλής ποιότητας δεδομένα.

Με ποιον τρόπο; Με τυχαιοποιημένες επαναλαμβανόμενες δειγματοληπτικές επιδημιολογικές μελέτες και χιλιάδες tests για τον ιο σε ότι κινείται και δεν κινείται.

Απώτερος στόχος αυτής της στρατηγικής είναι η επίτευξη την περιβόητης “ανοσίας της αγέλης”. Οτιδήποτε συμβαίνει αποσκοπεί σε αυτό.

“Ανοσία της αγέλης” σημαίνει ανοσία ενός σημαντικού αριθμού του πληθυσμού, έτσι ώστε η πιθανότητα μετάδοσης του λοιμωγόνου παράγοντα μέσα στην κοινωνία να μηδενιστεί πρακτικά.

Με άλλα λόγια, ο φορέας της ασθένειας δεν θα βρίσκει εύκολα γύρω του τον άνθρωπο που θα μπορεί να μολύνει.

Ποιό είναι το ποσοστό του πληθυσμού που απαιτείται για να επιτευχθεί η “ανοσία της αγέλης”;

Εξαρτάται από την λοιμογόνο δύναμη, δηλαδή το R0 στο οποίο αναφέρθηκα πιο πάνω, του κάθε ιού.

Έτσι πχ για τον ιό της ιλαράς που έχει ένα R0 κοντά στο 14 (δηλαδή ο πρώτος ασθενής με την νόσο μπορεί να μολύνει άλλους 14) το ποσοστό ανοσίας στο πληθυσμό, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης, προσεγγίζει το 90%.

Για τον γνωστό μας κορονοϊό (τον SARS-Cov-2) του οποίου το R0 βρίσκεται κάπου μεταξύ του 2 και του 4, χρειάζεται ένα minimum 60% κι ένα maximum 75% του πληθυσμού να αποκτήσει ανοσία, προκειμένου να προστατευτεί το υπόλοιπο.

Πώς αποκτά κάποιος ανοσία; Είτε νοσώντας, είτε με τον εμβολιασμό.

Χωρίς να θέλω να απογοητεύσω κανέναν, πρέπει να πω, ότι πιθανότατα δεν θα υπάρξει κάποιο εμβόλιο για τον SARS-Cov-2 ούτε μέσα στο 2020, ούτε μέσα στο 2021.

Επιπλέον δεν γνωρίζουμε καθόλου, ποια θα είναι η αποτελεσματικότητα του νέου εμβολίου (αν τελικά αυτό παραχθεί ποτέ).

Συμπέρασμα; Την στιγμή που χρειαζόμαστε νέες σημαντικές επενδύσεις στην υγεία και προσεκτικά σχεδιασμένες κοινωνικές πολιτικές για την σταδιακή επίτευξη της “ανοσίας της αγέλης” μέσα στον πληθυσμό, διοικούμαστε από άθλιους και αδίστακτους πολιτικάντηδες που πλαισιώνονται από στρατιές ειδικών υποτακτικών και ετοιμαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση στην ιστορία του καπιταλιστικού συστήματος.

Κι από ό,τι φαίνεται -την ιστορία απλά κοιτώντας- ούτε το χέρι του θεού θα αποφύγουμε!

Καθαρό ή βρώμικο δεν έχει την παραμικρή σημασία. Μονάχα ότι είναι πολύ χοντρό το άτιμο!

Φιλιά πολλά από την Εσπερία

Ηλίας

(Φίλε Ηλία, όπως τα λες. Αυτά βλέπω κι εγώ και σκέφτομαι να κάνω φέτος όσα περισσότερα μπάνια μπορώ, γιατί του χρόνου ποιος ζει ποιος πεθαίνει. Ήδη, οι ειδικοί μας ενημέρωσαν πως, ακόμα και αν την βγάλουμε καθαρή με τον κορωνοϊό, έρχεται νέος ιός, που μάλλον θα είναι πιο άγριος. Τι μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος εν μέσω μιας πανδημίας και μιας τεράστιας οικονομικής ύφεσης; Μπάνια λέω εγώ. Οι άλλοι ας το ρίξουν στα επαγγελματικά σχέδια για το μέλλον, στις καριέρες ή ακόμα και στην επανάσταση. Από μακριά, όμως, για να μην κολλήσουν και καμιά αρρώστια. Ηλία, να είσαι καλά. Την αγάπη μου.)


ΠΗΓΗ: pitsirikos.net