9 Απρ 2020

Τι κρύβει η "ανταρσία" του Π. Νίκα για το ΕΣΠΑ;


Πληροφορούμαστε ότι ο Περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας προέβη σε "ανταρσία" ακούγοντας τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη στην τηλεφωνική διάσκεψη που είχε με τους περιφερειάρχες για το ΕΣΠΑ, πως για όλα τα έργα...


πέραν των συμβασιοποιημένων και όσων έχουν νομικές δεσμεύσεις, θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του υπουργείου. 
 Ο περιφερειάρχης, μας πληροφορεί, πως είπε στον κ. Τσακίρη,  ότι η προϋπόθεση για την σύμφωνη γνώμη του  υπουργείου θα πρέπει να απαλειφθεί (!!!) -ή έστω να υπάρξει συνεργασία του υπουργείου με τις Περιφέρειες-, καθώς, όπως επισήμανε “δεν είναι δυνατόν να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα που ήδη έχει διαμορφωθεί από τις Περιφέρειες”.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πού επί της ουσίας ήταν η διαφωνία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στο θέμα αυτό. 
Αν δηλαδή, αντέδρασε για τον έλεγχο της κυβέρνησης στα έργα, αν γνωρίζει πως υπάρχουν έργα που το υπουργείο θα παύσει για διάφορους λόγους, κυρίως λόγους πολιτικής και στρατηγικής ή εαν αισθάνθηκε έντονα την επιβολή του κομματικού κράτους. 

Ο κ. Νίκας πάντως, μας πληροφόρησε πως   πήγε την συζήτηση  ακόμα παραπέρα "θυμίζοντας" την διάθεση των 55.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια στο υπουργείο Ανάπτυξης για τον περιορισμό του κορονοϊού, λέγοντας  του υπουργού  ότι αυτό γίνεται “υπό την προϋπόθεση πως θα πρέπει να ακολουθήσει δέσμευση εκ μέρους του ότι η πίστωση αυτή θα επιστρέψει μέσα από έργα και δράσεις για τους κατοίκους της Περιφέρειας”.

 Ο  Περιφερειάρχης,μας πληροφορεί  πως μετά απο αυτά ο υπουργός έκανε πίσω!


Δεν γνωρίζω το μέγεθος  της οπισθοχώρησης του υπουργού αλλά η είδηση που έχει βγει σήμερα και την έχει αναρτήσει το jenny' s World είναι ακόμα εδώ.


Τι ισχύει  βεβαίως θα το δούμε στην πράξη.

Ωστόσο μας έκανε εντύπωση η "ανταρσία" αυτή, διότι εμείς τον κ. Νίκα δεν τον γνωρίζουμε καλά. 
Ό,τι γνωρίζουμε απο εκείνον είναι οι πρώτοι μήνες  της διοίκησης του στην Περιφέρεια και ο τρόπος που πολιτεύθηκε στις πρόσφατες εκλογές. 
Και αυτός ο τρόπος  πολλές φορές αναφέρθηκε  στα περί μιας Περιφέρειας που θα ήταν  "κυβερνητικός βραχίονας" (διότι τι άλλο θα μπορούσε να είναι μια Περιφέρεια εκτός απο τη συνέχεια του Κράτους!. 
Μάλιστα ο κ. Νίκας φιλοτεχνούσε ένα προφίλ διορισμένου Νομάρχη, ενός κομματικού  υπηκόου που φαίνεται πως τώρα προσπαθεί να σπάσει τις αλυσίδες διότι τον...στενεύουν!
  "Για τρία ζητήματα δεν διαπραγματευόμαστε επ’ ουδενί, α) την υποστήριξη των νοσοκομειακών μονάδων, β) την επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου και γ) την οικιακή διασύνδεση του φυσικού αερίου και την επέκταση του δικτύου του”φέρεται να είπε στον υπουργό. 
Εμείς τα καταγράφουμε. 
Ο προκάτοχος του πριν τον πολεμήσουν ανελέητα γι αυτό που τώρα τολμά να κάνει σήμερα ο κ. Νίκας, να διεκδικήσει τα αυτονόητα για τον τόπο του, ήταν και αποτελεσματικός. 
Θα φανεί  εαν αυτή η ανταρσία που "δοκίμασε" χθες ο Περιφερειάρχης  αποβεί σε κέρδος για την Πελοπόννησο. 
Και τότε θα κρίνουμε. 
Μπορεί και να επικροτήσουμε.

Τζ.Σουκ.