25 Μαρ 2020

Κορονοϊός: 22 νεκροί στη χώρα – 78 νέα κρούσματα, 821 συνολικά, 53 διασωληνωμένοι


Στους 22 έχουν φτάσει μέχρι σήμερα (25/03) οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε  (25/3) ο λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν, 78 είναι τα νέα κρούσματα...



συνολικά 821.

Την ίδια ώρα, σε νοσοκομεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πατρών νοσηλεύονται 134 ασθενείς, οι 53 εξ αυτών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας διασωληνωμένοι, ενώ εξιτήριο έχουν λάβει 36 άτομα.

Ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι μέση ηλικία των θυμάτων ήταν τα 74 έτη και 21 από τους 22 νεκρούς παρουσίαζαν υποκείμενα νοσήματα.

Οδηγίες Τσιόδρα για τα σπίτια που έχουν ασθενή ή ηλικιωμένους

Ο Σωτήρης Τσιόδρας στη συνέχεια έδωσε συμβουλές και στοιχεία για την προστασία από τον ιό, ειδικά για τους ηλικιωμένους και για τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Στάθηκε πολύ στην ατομική υγιεινή όλων μας και στο να μη υπάρχουν επαφές από όλους μας με ηλικιωμένους. Υπογράμμισε ότι είναι καλό, εφόσον υπάρχει αυτή η ανάγκη, η φροντίδα να παρέχεται από ένα άτομο, το οποίο στη συνέχεια θα παίρνει όλες τις προφυλάξεις (πλύσιμο χεριών, αντικειμένων, ρούχων).

«Η επιδημία συνεχίζεται χωρίς μεγάλη εκθετική αύξηση», σημείωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας. «Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία», προειδοποίησε.

«Να παρακολουθείτε την υγεία σας. Χρειάζεται τακτική και καθημερινή επικοινωνία αν είναι δυνατόν με κάποιο ειδικό», τόνισε για τα σπίτια στην Ελλάδα στα οποία υπάρχει ασθενής.




Τι είπε ο κ. Τσιόδρας για τη 41χρονη που έχασε τη μάχη στην Καστοριά

Για την 41χρονη γυναίκα από την Καστοριά, η οποία κατέληξε από τον κορονοϊό (γίνεται έρευνα για τον θάνατό της), ενώ έπασχε από χρόνιο άσθμα αλλά δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε:

«Είπα ότι μια νόσος η οποία μπορεί να φερθεί και άσχημα, αλλά αυτό γίνεται πολύ σπάνια, και να συμπεριφερθεί και να εξελιχθεί σε μια σοβαρότατη πνευμονία, ακόμα και σε νέους και υγιείς ανθρώπους. Είναι μια νόσος για την οποία δεν έχουν όλα τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι το 95% των ανθρώπων την περνάει, το 80%-85% σε πολύ ήπια μορφή, και ένα 5% με 10% σε μια μέτρια προς σοβαρή μορφή, που μπορεί να απαιτηθεί και νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Μέχρι τώρα στη χώρα μας αυτή είναι η εικόνα, δε διαφοροποιείται, το μήνυμα δεν αλλάζει, αυτό που πρέπει να έχουν οι πολίτες υπόψιν τους, είναι ότι τα σοβαρά συμπτώματα και η επικοινωνία με τον γιατρό, γι’ αυτούς που έχουν ήπια κατάσταση ίωσης. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση έχω πληροφορηθεί ότι υπήρχε και υποκείμενο νόσημα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υποκείμενων νοσημάτων και όταν δεν υπάρχει επικοινωνία με θεράποντα ιατρό, πρέπει κάποιος να απευθύνεται στα κατά τόμους νοσοκομεία αναφοράς, ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία. Αυτό είναι σημαντικό για να μη θρηνήσουμε ζωές ανθρώπων οι οποίοι έμειναν σπίτι και δεν τους δόθηκε η κατάλληλη οδηγία ή δεν ακολούθησαν τη σωστή οδηγία. Πάντα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και ο πολίτης. Μαζί παλεύουμε τον κοινό εχθρό. Σε μια επιδείνωση συμπτωμάτων να ζητάμε βοήθεια και δίνεται η κατάλληλη θεραπεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Νωρίτερα, έγινε ακόμα γνωστό ότι… «Εφόσον τα ιδιωτικά ιατρεία δεν μπορούν να προμηθευτούν με μέσα ατομικής προστασίας, θα το κάνει το κράτος».



Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς προέβη σε διευκρίνιση σχετικά με όσους φροντίζουν ζώα είτε εντός του δήμου τους είτε εκτός αυτού. Για την περίπτωση που κάποιος φροντίζει ζώα εκτός του δήμου μόνιμης κατοικίας του θα πρέπει να απευθυνθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις ή και μεμονωμένα άτομα, μόνιμους κατοίκους του δήμου που βρίσκονται με τα ζώα, για να αναλάβουν εκείνοι την αίτησή τους μέχρι την άρση του περιορισμού της μετακίνησης.

«Σε καραντίνα η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης στη Θράκη»

Ακολούθως, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως τέθηκε σε καραντίνα από τις 18:00 το απόγευμα η κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης στη Θράκη, μετά τον θάνατο ενός άνδρα από κορονοϊό, αλλά και τα εννέα κρούσματα που καταγράφηκαν όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την τροφοδοσία των κατοίκων γενικότερα στο νομό Ξάνθης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επίσης ότι λόγω των κρουσμάτων θα ενισχυθεί το ιατρικό προσωπικό στην περιοχή της Ξάνθης. Ανέφερε, επίσης, ότι από την Πέμπτη( 26/03) θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στους πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν τεθεί σε 14ημερη απομόνωση.



Για όσους ήρθαν από την Ισπανία

Για τους ταξιδιώτες που ήρθαν από Ισπανία, είπαν ότι όλοι ενημερώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, πρώτα οι νοσούντες και εν συνεχεία οι υπόλοιποι και μάλιστα κάποιοι που βγήκαν αρνητικοί αποχώρησαν και τέθηκαν σε κατ’ όικον καραντίνα και θα αποχωρήσουν και οι άλλοι που δε νοσούν. Από τους 21 κρούσματα, οι 20 παρέμειναν στο ξενοδοχείο σε καραντίνα και ο ένας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Σωτηρία. Στο ξενοδοχείο στο Μεταξουργείο σε καραντίνα παρέμειναν και όλοι όσοι ήθελαν να παραμείνουν κοντά στα αγαπημένα τους πρόσωπα.