25 Φεβ 2020

Κατάληψη της Μυτιλήνης από τα ΜΑΤ: Ξύλο και χημικά [Βίντεο]


Με χημικά και ξύλο σε μια επιχείρηση πρωτόγνωρης βίας από δέκα διμοιρίες ΜΑΤ που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης από το πλοίο «ΠΗΓΑΣΟΣ» στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα. 


Η Προκυμαία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μέχρι τις 4 τα ξημερώματα, ενώ στη συνέχεια οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην περιοχή  Καράβα, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην έκταση στου Καβακλή, την οποία έχει επιτάξει η κυβέρνηση για δημιουργία κέντρου προσφύγων. 

Στον κεντρικό δρόμο προς την επιταγμένη έκταση οι κάτοικοι έστησαν οδοφράγματα, ακόμη και με αυτοκίνητα του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ενώ οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια ακόμη επίθεση κάνοντας εκταταμένη χρήση χημικών.  

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης εκτυλίχθηκαν πρωτοφανείς εικόνες, καθώς όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα «Στο Νησί», η επιχείρηση απόβασης επιχειρήθηκε να γίνει με απόλυτη μυστικότητα, αλλά αποκαλύφθηκε.

Συγκεκριμένα το πλοίο «Πήγασος», που είχε αναχωρήσει το μεσημέρι της Δευτέρας από το λιμάνι του Λαυρίου, έφτασε στο λιμάνι της Μυτιλήνης στις 2:30 μετά τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται μάλιστα πως ψευδώς δηλώθηκε ότι είχε βλάβη προκειμένου να μην πραγματοποιήσει το δρομολόγιο από Λαύριο για Αϊ Στράτη και Λήμνο, Καβάλα, ενώ έξω από τη Μακρόνησο έσβησε το εκπεμπόμενο σήμα μετατρεπόμενο έτσι σε ένα πραγματικά «πειρατικό» καράβι που έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την πόλη της Μυτιλήνης. Κανένας όμως δεν ήξερε τον προορισμό του εδώ στη Λέσβο.

Όταν τελικά το βράδυ, περίπου στις 11, αποκαλύφθηκε το σημείο άφιξής του, άρχισε να  συγκεντρώνεται πολύς κόσμος που απέκλεισαν τις τρεις εισόδους του λιμανιού, στο Τελωνείο, το παλιό αρχαιολογικό μουσείο και στο άγαλμα της Ελευθερίας. Όπου όμως είχαν τοποθετηθεί και απορριμματοφόρα του Δήμου Μυτιλήνης. 

Ταυτόχρονα, στο λιμάνι έσπευσαν και οι πρώτες διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονται ήδη στο νησί. 
Υπήρξε δε και οι πρώτες εντάσεις με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση  χημικών για να διώξουν αρκετούς από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους από το λιμάνι, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα. 

Σύμφωνα πάντα με την τοπική ιστοσελίδα «Στο Νησί», με την άφιξη του πλοίου «Πήγασος» στις 2,30 μετά τα μεσάνυχτα η ρίψη χημικών έγινε διαρκής. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με καταιγισμό δακρυγόνων, ξυλοδαρμούς και φλεγόμενους κάδους για οδοφράγματα, αποβιβάστηκαν από το πλοίο εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ. Στις 4 τα χαράματα, ένα κομβόι από 10 κλούβες, γκρέϊτερ του Στρατού, ο Αίαντας (το ειδικό όχημα που ρίχνει νερό στους διαδηλωτές) και άλλα εξειδικευμένα οχήματα, ξεκίνησαν προς το Διαβολόρεμα και την Καράβα.