13 Απρ 2016

Βόμβα μεγατόνων - Εξω ο Τζόκοβιτς!


O εμπνευσμένος Jiri Vesely έπαιξε το τένις της ζωής του και πρωταγωνίστησε σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις της χρονιάς, καθώς άφησε εκτός Monte-Carlo Masters τον περσινό πρωταθλητή, Novak Djokovic. 
Ήταν η πρώτη ήττα σε πρεμιέρα για τον Σέρβο μετά από τρία χρόνια, η πρώτη ήττα του σε ολοκληρωμένο αγώνα...
 
 στο 2016 και αναμφίβολα η σπουδαιότερη νίκη στην καριέρα του Vesely.

Ο Jiri Vesely μόλις δημιούργησε την καλύτερη ανάμνηση στην τενιστική του ζωή μέχρι στιγμής! Ο 22χρονος Τσέχος πραγματοποίησε μια μυθική εμφάνιση, για να επιβληθεί του Novak Djokovic με 6-4, 2-6, 6-4, στον 2ο γύρο του Monte-Carlo Masters!

Έμοιαζε απίστευτο μέχρι και την τελευταία στιγμή, ο Vesely όμως τα κατάφερε. Κέρδισε τον Djokovic σε παιχνίδι της βασικής γραμμής, ήταν ο καλύτερος παίκτης στο πρώτο και στο τρίτο σετ, για να πάρει άξια την πρόκριση για τον 3ο γύρο του πρώτου χωμάτινου Masters της χρονιάς και παράλληλα να πετύχει τη σημαντικότερη νίκη ολόκληρης της καριέρας του.

Αυτή ήταν η πρώτη ήττα του Djokovic σε πρεμιέρα του σε τουρνουά, από τον Μάιο του 2013, όταν είχε χάσει στον πρώτο του αγώνα στη Μαδρίτη από τον Grigor Dimitrov. Ήταν επίσης η πρώτη του ήττα σε ολοκληρωμένο αγώνα για φέτος, αφού η άλλη ήττα που είχε, έγινε σε παιχνίδι που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει, στον προημιτελικό του Ντουμπάι με τον Feliciano Lopez.

O Vesely πραγματοποίησε ένα απίθανο πρώτο σετ, αξιοποιώντας και την παραμικρή χαλάρωση του Djokovic. Ο Τσέχος δεν αναπαύτηκε σε κανέναν πόντο, γνωρίζοντας βεβαίως πως δε θα είχε τύχη, αν το έκανε αυτό κόντρα στον Djokovic, ενώ ήταν άψογος από τη γραμμή του σερβίς, χάνοντας όλους κι όλους δυο πόντους σε όλα τα service games του (20/22) και τον έναν από αυτούς μάλιστα με διπλό λάθος!

Στο 9o game o Vesely είχε τη μεγάλη ευκαιρία του και δεν την άφησε να περάσει ανεκμετάλλευτη. Πίεσε τον Nole και προηγήθηκε με 0-40, για να καταφέρει να αξιοποιήσει την τρίτη του ευκαιρία και να μπει μπροστά με break στο 5-4. Στο 10ο game έκανε αυτό που έκανε τέλεια σε όλο το σετ, σέρβιρε αποφασιστικά και αποτελεσματικά, για να κλείσει το εναρκτήριο σετ με 6-4.

Στα πρώτα games του 2ου σετ ο Vesely διατήρησε την ίδια ένταση και κράτησε αμείωτο το ρυθμό του. Στο 3ο game προηγήθηκε με 1-1, 0-30, αλλά ο Djokovic με 4 συνεχόμενους πόντους έσβησε κάθε υποψία για break. Στο 4ο game ισοφάρισε σε 2-2 και έστειλε το 5o game στην ισοπαλία (40-40), πριν ο Σέρβος το κερδίσει και κάνει το 3-2.

Το 5ο game αποδείχτηκε πολύ κρίσιμο, καθώς ο Djokovic απέφυγε τις περιπέτειες και ανταυτού, προκάλεσε μερικά μεγάλα προβλήματα στον αντίπαλό του. Στο επόμενο game έκανε το πρώτο του break στο ματς και αργότερα έκανε άλλο ένα, για να φτάσει τα 4 διαδοχικά games και να πάρει το 2ο σετ με 6-2.

Θα περίμενε κανείς, ότι τα προβλήματα του Nole είχαν τελειώσει, αφού φαινόταν να είχε βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Δεν ήταν καθόλου έτσι όμως, με τον Vesely να έχει διαφορετική άποψη. Ο 22χρονος άνοιξε με break το αποφασιστικό σετ και μπορεί ο Djokovic να ισοφάρισε αμέσως, ο Vesely όμως έκανε ακόμη ένα!

Το 3ο σετ ξεκίνησε με 3 συνεχόμενα break, 2 για τον Τσέχο και ένα για τον Σέρβο, με αποτέλεσμα ο Vesely να είναι μπροστά με 2-1 πριν από την πρώτη διακοπή. Ο Vesely κατάφερε να κάνει κάτι που δεν περίμεναν πολλοί, διατήρησε το προβάδισμά του στηριζόμενος στο σερβίς του σε όλο το υπόλοιπο σετ!

Στο 9ο game είχε μάλιστα ένα match point για να τελειώσει με νέο break το ματς, ο Nole όμως το έσβησε και μείωσε σε 5-4. Ούτε αυτή η εξέλιξη πτόησε τον Τσέχο, που επέστρεψε από το 0-15 στο 10ο game και σέρβιρε επιτυχημένα για τη μεγαλύτερη νίκη του, ολοκληρώνοντας τον θρίαμβό του σε 2 ώρες και 6 λεπτά.

Από το 2ο game (όταν είχε χάσει εκείνο το service game του) και έπειτα, ο Vesely δεν επέτρεψε στον Djokovic να φτάσει σε break point στο 3ο σετ, για να ολοκληρώσει μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων χρόνων!

Ο Vesely, ο οποίος είναι στο Νο55 του κόσμου, όχι απλά πέτυχε τη σημαντικότερη νίκη της καριέρας του, αλλά ήταν και η σπουδαιότερη με μεγάλη διαφορά, αφού ήταν η πρώτη Top 10 νίκη του! Το έκανε μάλιστα σε μια σεζόν που ξεκίνησε με τους χειρότερους οιωνούς, με 7 ήττες στις 8 πρώτες αναμετρήσεις του!

Την προηγούμενη εβδομάδα έκανε το πρώτο του καλό τουρνουά για φέτος, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά του Grand Prix Hassan II στο Μαρακές. Σήμερα, όποια και αν είναι η πορεία του στο Monte-Carlo, κατάφερε να κάνει πιθανότατα το μεγαλύτερο επίτευγμά του σε όλη τη χρονιά!

Ο Djokovic δε θα είναι στον τελικό Masters διοργάνωσης για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2014 (!), όταν είχε χάσει στα ημιτελικά της Σαγκάης. Είχε κερδίσει τα 10 από τα 12 τελευταία Masters που συμμετείχε και ήταν φιναλίστ στα άλλα δυο.

Θα χάσει επίσης τους 990 από τους 1.000 βαθμούς που κέρδισε πέρσι στο Monte-Carlo, κάτι βεβαίως που μικρή σημασία έχει προς το παρόν, αφού έχει μια αστρονομική διαφορά από το Νο2 και τον Andy Murray.

Ο Vesely θα συνεχίσει στον 3ο γύρο του Monte-Carlo Masters, όπου θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ο Τσέχος είχε μόνο 4 νίκες σε κυρίως ταμπλό Masters διοργανώσεων μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα και καμία νίκη στο Μονακό. Στον 1ο γύρο κέρδισε πολύ δύσκολα τον Teymuraz Gabashvili, με 3-6, 7-5, 7-5!

Ο 22χρονος θα περιμένει την αναμέτρηση του Gael Monfils με τον Paolo Lorenzi, για να μάθει τον επόμενο αντίπαλό του στο Monte-Carlo.