18 Ιαν 2016

Ταραχή στην κεντροαριστερά - Ποιοι ακούγονται για υποψήφιοι για αρχηγοί


Επιμένει με καθημερινές δηλώσεις η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά για συγχωνεύσεις κομμάτων και κινημάτων στον χώρο της κεντροαριστεράς....



Τον Μάιο ιδρυτικό Συνέδριο για νέο φορέα

Η πρότασή της περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου, ενιαίου κόμματος, το οποίο θα αναδειχθεί σε ιδρυτικό συνέδριο τον ερχόμενο Μάιο. Εκεί θα αποφασιστεί και θα εκλεγεί και ο νέος αρχηγός του.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Φώφη Γεννηματά είχε έτοιμη την πρότασή της για ανασύνταξη της κεντροαριστεράς, αλλά η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και τα ωστικά κύματα που αυτή δημιούργησε, επέσπευσε την δημοσιοποίησή του.
Γνώστες του προβληματισμού της προέδρου του ΠΑΣΟΚ ήταν ο Κώστας Σημίτης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος έλαβαν γνώση, όπως ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Λαλιώτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης. Σχετική συζήτηση έγινε και με την ηγεσία της ΔΗΜΑΡ και τους επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Ποιοί θα μπορούσε να είναι υποψήφιοι για νέοι αρχηγοί
 

Η Φώφη Γεννηματά δηλώνει, ότι η πρότασή της για τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα στον χώρο της κεντροαριστεράς δεν έχει προαπαιτούμενα: η ίδια ενδιαφέρεται να είναι επικεφαλής του νέου κόμματος αλλά το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι και άλλοι μπορεί να είναι υποψήφιοι.
Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι το παιχνίδι της ηγεσίας στον νέο κομματικό φορέα θα είναι ανοιχτό για όλους: Πολιτικοί όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Γιώργος Φλωρίδης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και η Αννα Διαμαντοπούλου θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την ηγεσία του νέου κεντροαριστερού φορέα, αναφέρουν στη Χαριλάου Τρικούπη.

Τι θα κάνει το Ποτάμι
 

Βασικός αποδέκτης αυτής της πρότασης ενοποίησης των κομμάτων του κεντροαριστερού χώρου είναι το Ποτάμι. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκης αντιμετωπίζει εσωκομματική ταραχή το τελευταίο διάστημα και τα στελέχη του δεν δείχνουν να συμφωνούν προς το ποιά κατεύθυνση θα πρέπει να στραφεί το Ποτάμι. Ο επικεφαλής του κόμματος δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος με τη συγκρότηση μιας μεγάλης μεταρυθμιστικής παράταξης, χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα προκύψει από συνεργασία με τη ΝΔ ή με το ΠΑΣΟΚ.
Ο Χάρης Θεοχάρης ζήτησε εμμέσως την παραίτηση Θεοδωράκη, αν και το διόρθωσε λίγο αργότερα. Ο Σπύρος Λυκούδης δείχνει πρόθυμος να συζητήσει με τη Φώφη Γεννηματά το ενδεχόμενο ενοποίησης του κεντροαριστερού χώρου, αλλά εκτιμά ότι χρειάζεται διαδικασία από μηδενική βάση.

Τι θα κάνει ο Λεβέντης

Ο δεύτερος αποδέκτης αυτής της πρότασης της Φώφης Γεννηματά είναι η Ενωση Κεντρώων, η οποία, προς το παρόν, δεν βλέπει με καλό μάτι την πρωτοβουλία.
«Η κυρία Γεννηματά σχεδόν φοβισμένη και γνωρίζοντας την απροθυμία των πολιτών να στηρίξουν τα ερείπια του παλιού ΠΑΣΟΚ επιζητά ευρύτερο άνοιγμα, ωστόσο το μόνο κόμμα που πιστεύει ακράδαντα στις αρχές του κέντρου είναι η Ενωση Κεντρώων και αυτό αποδεικνύεται καθημερινά», αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Παρών ο Γιώργος Παπανδρέου

 

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ήδη παρών στο κάλεσμα της Φώφης Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται, ότι θα θέσει τον εαυτό του στην δοκιμασία του πειράματος της ενοποίησης της κεντροαριστεράς, το οποίο ξεκίνησε ο ίδιος αλλά απέτυχε.

Βενιζέλος: Προοδευτικό κέντρο
 

Σε εντελώς αντίθετη πλεύση βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάνει λόγο για «προοδευτικό κέντρο» και όχι για «κεντροαριστερά». Σε άρθρο του στο προσωπικό του μπλογκ, με τίτλο «Προοδευτικό Κέντρο» κάνει μια εμβριθή ανάλυση για να εξηγήσει ότι είναι αυτοπεριορισμός να αποκλείεις το φιλελεύθερο κέντρο και να αναζητάς συμμαχίες μόνο στην κεντροαριστερά. Δίνει, επίσης, στο ίδιο άρθρο, μια καυστική απάντηση στην πρόσφατη δήλωση της Φώφης Γεννηματά «Μας χωρίζει άβυσσος με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη».

«Η πρόταση για ιδρυτικό συνέδριο και άμεση εκλογή επικεφαλής που οδηγεί ουσιαστικά στην απορρόφηση των επιμέρους σχημάτων είναι  μια ορθή αναβίωση. Αρκεί να προσδιορίσουμε ποίου σχήματος θα είναι το ιδρυτικό συνέδριο και ο άμεσα εκλεγμένος επικεφαλής και πώς θα πορευθούμε αξιόπιστα προς τον στόχο αυτό», γράφει χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος και τονίζει, ότι «Δεν αρκεί συνεπώς η αναπαραγωγή των εσωτερικών συσχετισμών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ με τη φιλική σύμπραξη ορισμένων κινήσεων».


«Αβυσσος μας χωρίζει από τη ΧΑ στο όνομα της δημοκρατίας.  Άβυσσος μας χωρίζει από τις αντιευρωπαϊκές δυνάμεις και τους τραγελαφικούς οπαδούς του Grexit. Άβυσσος πρέπει να μας χωρίζει από το λαϊκισμό, τη συνωμοσιολογία, τους ψεκασμένους, τα Νεφελείμ»
γράφει ο κ. Βενιζέλος, αμφισβητώντας το άνοιγμα της Φώφης Γεννηματά αποκλειστικά προς την αριστερό χώρο.