Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΔΝΤ ΠΙΕΖΟΥΝ ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ
Με βασικά όπλα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (υπό την απειλή κουρέματος των καταθέσεων) και τη συζήτηση για κάποια μορφή μελλοντικής ελάφρυνσης των όρων αποπληρωμής του δημόσιου χρέους...
Κομισιόν και ΔΝΤ κορυφώνουν την πίεση στην Αθήνα για την ταχύτατη προώθηση ενός ευρύτατου φάσματος μνημονιακών μέτρων το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Κατά τη σημερινή συνάντησή του με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκι ζήτησε επιτάχυνση της προώθησης των 49 προαπαιτούμενων, ώστε να γίνει δυνατή η εκταμίευση της υποδόσης των δύο δισ ευρώ. Οι δύο υπουργοί έκαναν λόγο για αναζήτηση “έντιμου συμβιβασμού” στο φλέγον ζήτημα των “κόκκινων δανείων” όπως και στο πρόβλημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, χωρίς τίποτα επί του παρόντος να δείχνει ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος.
Αδιάλλακτη στην αξίωση για πλήρη ή σχεδόν πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας εμφανίζεται και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου. Η σκληρή γραμμή των δανειστών στο καυτό αυτό πρόβλημα απηχεί τη γενικότερη φιλοσοφία τους για την προσέλκυση “επενδύσεων” και την άνοδο της “ανταγωνιστικότητας” μέσω της πτώσης της αξίας της γης και της μαζικής φτωχοποίησης του πληθυσμού.
Σε μια χώρα με πολύ μεγάλα, συγκριτικά, ποσοστά ιδιοκατοίκησης, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα συμβάλουν επίσης, έμμεσα αλλά αναπόδραστα, στην περαιτέρω πτώση της αξίας της εργατικής δύναμης και στην αύξηση της “κινητικότητάς της”, καθώς ο εργαζόμενος χωρίς σπίτι θα είναι πιο “ελεύθερος” να δεχθεί δουλειές με απεχθείς όρους, μακριά από τον τόπο κατοικίας του, τις οποίες δεν θα δεχόταν εξίσου εύκολα, όσο είχε τουλάχιστον στην κατοχή του το σπίτι του.
Ακριβώς γι αυτό, η προώθηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας απειλεί να προκαλέσει μια πραγματική, ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, χωρίς μάλιστα να ωφελεί τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες, μάλιστα, θα κληθούν ξαφνικά να επωμιστούν σημαντικά έξοδα για τη συντήρηση τεράστιου αριθμού απαξιωμένων ακινήτων. Δεν είναι τυχαία η δημόσια παρέμβαση του επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάλλα εναντίον της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών.
Το βέβαιο είναι, ότι η κυβέρνηση σπεύδει να προωθήσει με πυρετικές διαδικασίες ένα ευρύτατο φάσμα νομοθετικών και υπουργικών παρεμβάσεων, με δυσβάστακτες κοινωνικές επιπτώσεις, για να ικανοποιήσει τους όρους των δανειστών- ειρήσθω εν παρόδω, την εβδομάδα του εορτασμού του “ΟΧΙ” της 28ης Οκτωβρίου. Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι η Αθήνα έχει ήδη στείλει στην τρόικα για “προέγκριση” τις βασικές διατάξεις πολυνομοσχέδιου, που προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Πέμπτη. Μεταξύ των ζητημάτων που πρόκειται να ρυθμιστούν περιλαμβάνονται:
- Τα κόκκινα δάνεια και ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαδευση.
- Η νέα ρύθμιση για το πετρέλαιο θέρμανσης και τη φορολογία των ενοικίων.
- Οι ρυθμίσεις για τη φορολογία και το πετρέλαιο κίνησης των αγροτών.
- Το άνοιγμα των φαρμακείων στα επιχειρηματικά συμφέροντα, η “απελευθέρωση” του ψωμιού και του φρέσκου γάλακτος.
Παράλληλα, η κυβέρνηση οφείλει να προωθήσει τη ρύθμιση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να καταθέσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου τη νομοθετική ρύθμιση του ασφαλιστικού. Δύο προβλήματα τεράστιας οικονομικής και κοινωνικής σημασίας, που ανεβάζουν το αγωνιστικό θερμόμετρο εργαζομένων και συνταξιούχων, με πρώτο μεγάλο σταθμό την πανελλαδική απεργία της 12ης Νοεμβρίου.