23 Νοε 2014

Οι δονήσεις που προκαλεί η προεδρική εκλογή στα κόμματα

Κόμματα και βουλευτές σε διαρκή νευρική κρίση φέρνει η επικείμενη εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας και κυρίως η πολιτική εξίσωση που θα πρέπει να...
εφευρεθεί ώστε να καλύψει και τον διχασμό των ψηφοφόρων, που στην πλειοψηφία τους στηρίζουν το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγή κυβέρνησης και ταυτοχρόνως θέλουν εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή χωρίς να παρεμβληθούν πρόωρες εκλογές.
Τα πράγματα κατ’ άλλους περιπλέκει και κατ΄ άλλους μπορεί τελικά να απλοποιήσει η έκβαση της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα, όχι τόσο στο σκέλος της παρούσας αξιολόγησης όσο τι θα συμβεί στην αρχή του '15: παράταση για ένα χρόνο του υφιστάμενου προγράμματος ή πιστωτική γραμμή που επιδιώκει η συγκυβέρνηση.
Μέσα σ' αυτό το σκηνικό διάχυτη είναι η νευρικότητα σε όλα τα στρατόπεδα.
Στη ΝΔ το επιτελικό σχέδιο συλλογής των 180 ψήφων συνεχίζεται και με βάση τους υπολογισμούς του Μεγάρου Μαξίμου η βάση είναι βεβαίως το 155 και στην παραμονή της εκκίνησης των διαδικασιών θεωρούν ότι θα φτάσουν τους 174- 175. Εφόσον αυτός ο αριθμός επιτευχθεί θεωρούν πως στην τρίτη ψηφοφορία οι εναπομείνασες πέντε – έξι ψήφοι μπορεί να βρεθούν.
Στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση του Γιώργου Σταθάκη την οποία υιοθέτησε και ο βουλευτής Σταύρος Κοντονής – πριν και οι δυο οδηγηθούν σε διόρθωση  – για συναινετική εκλογή προέδρου από την παρούσα βουλή και συμφωνία για επίσπευση των εκλογών, δείχνει ότι στην Κουμουνδούρου έχει υποστεί ρήγμα η αρχική βεβαιότητα πως Σαμαράς και Βενιζέλος δεν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις 180 ψήφους.
Γι’ αυτό και η καμπάνα που χτύπησε ο ίδιος ο Αλ.Τσίπρας χαρακτηρίζοντας βαθειά νυχτωμένους όσους νομίζουν ότι η προεδρική εκλογή είναι χαμένη υπόθεση για την συγκυβέρνηση.
Στην προσπάθεια του ο ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει τους 121 ψήφους που θα μπλοκάρουν την εκλογή προέδρου βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητους Ελληνες και τις ομάδες των ανεξάρτητων βουλευτών.

ΔΗΜΑΡ

Ο Φώτης Κουβέλης έχει κατηγορηματικά δηλώσει πως η ΚΟ δεν θα ψηφίσει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ομως ούτε εκείνος ούτε και κάποιος άλλος μπορεί να διαβεβαιώσει πως όλοι οι 10 εναπομείναντες βουλευτές κάποιος ή κάποιοι δεν θα πράξουν διαφορετικά. Ο Νίκος Τσούκαλης που διαφωνεί και με την ολική επαναφορά της ΔΗΜΡ στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει κάποιες αναφορές που επιδέχονται ερμηνείας. Η Νίκη Φούντα που συναρτά την ψήφο της και με το πρόσωπο φαίνεται να προσδένεται όλο και ισχυρότερα στο άρμα των ανεξάρτητων τώρα πρώην συντρόφων της Λυκούδη, Οικονόμου, Ψαριανού.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Ο Πάνος Καμμένος άκουσε τον Π.Μελλά να δηλώνει όχι μόνο ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει πρόεδρο αλλά πως και άλλοι 4-5 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων το σκέφτονται. Στους ύποπτους υπολογίζονται δικαίως ή αδίκως θα φανεί, Ελ.Κουντουρά, Μ. Κόλια Τσαρουχά, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Π.Χαϊκάλης.
Σήμερα στο συνέδριο του κόμματος ο κ. Καμμένος θα επιχειρήσει να «δέσει» τους βουλευτές με μια ομόφωνη απόφαση ότι οι ΑΝ.ΕΛ δεν θα ψηφίσουν πρόεδρο. Αγνοώντας βεβαίως πως καμιά απόφαση συνεδρίου δεν εμπόδισε ποτέ βουλευτή οποιουδήποτε κόμματος να διαφοροποιηθεί ακόμη και στα μείζονα.

Ανεξάρτητοι Βουλευτές

Στην επτάδα των ανεξάρτητων βουλευτών Λυκούδη, Οικονόμου,Ψαριανού ,Κατερίνα Μάρκου, Β Πολύδωρα, Μπούκουρα και Αλεξόπουλου η πλειοψηφία γέρνει σε θετική ψήφο.  
Λυκούδης, Ψαριανός , Οικονόμου Κ. Μάρκου γέρνουν στο ΝΑΙ για να αποφευχθούν πρόωρες εκλογές. Εκεί μάλλον θα «φτάσει» τελικά και ο Β. Πολύδωρας.
Άγνωστο τι θα κάνουν οι πρώην Χρυσαυγίτες Μπούκουρας και Αλεξόπουλος.   

Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές

Η ετερομορφία προσώπων και επιδιώξεων στην ομάδα των 16 αυτών βουλευτών καθιστά πιο δύσκολο τον προσδιορισμό της συμπεριφοράς τους στην προεδρική εκλογή.
Στο ΟΧΙ είναι ο Π.Τατσόπουλος ,Ραχήλ Μακρή, Οδυσσέας Βουδούρης , ο Θ. Παραστατίδης Θ.Τζάκρη και η Χρ.Γιαταγάνα.
Ο Κ. Γιοβανόπουλος και η Μ. Ιατρίδη ( πρώην ΑΝ.ΕΛ) είναι πιθανό να ψηφίσουν ΝΑΙ. Το ίδιο και ο Γ. Νταβρής όπως και ο Β. Καπερνάρος. Πάρις Μουτσινάς ( πρώην ΔΗΜΑΡ) Γ.Κουράκος ( πρώην ΑΝΕΛ) και Γ. Κασαπίδης ( πρώην ΝΔ) δεν αποκλείουν να ψηφίσουν. Άγνωστο τι θα κάνει ο Μ. Ανδρουλάκης ενώ ο Μ. Μπόλαρης δεν έχει ανοίξει χαρτιά.  Ο Χρ. Αηδόνης ξεκαθάρισε μόλις το Σάββατο ότι θα υπερψηφίσει.