20 Ιαν 2014

Ο «Συριζαίος» Κολοκοτρώνης και ο... μνημονιακός Λόρδος Βύρωνας: Ανατρεπτικές σκέψεις για την ελληνική Ιστορία


Θα μπορούσε κάποιος να φανταστεί τον εμβληματικό «Γέρο του Μοριά» να είναι εκφραστής των απόψεων του... ΣΥΡΙΖΑ ή τον άκρως ρομαντικό Λόρδο Βύρωνα να υποστηρίζει με θέρμη το Μνημόνιο, τα δάνεια και την Τρόικα;


Το σίγουρο είναι ότι ο κορυφαίος Βρετανός, νεοελληνιστής, Ρόντρικ Μπίτον, διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Kings College του Λονδίνου, κάπως έτσι υποπτεύεται ότι θα ήταν τα πράγματα εάν κορυφαίες προσωπικότητες της Ελληνικής Ιστορίας εμφανιζόντουσαν στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς.

Με αφορμή την επερχόμενη έκδοση του βιβλίου του «Ο πόλεμος του Βύρωνα», ο κ. Μπίτον αναλύει τις ανατρεπτικές του σκέψεις στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Ο Ρόντρικ Μπίτον αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Κολοκοτρώνης δυσπιστούσε στα ξένα δάνεια, ενώ ήταν μονίμως επαναστατικός, συνεπώς θα καταψήφιζε τα Μνημόνια και θα επέμενε στην απόλυτη ελευθερία, ακόμη και την έξοδο από το ευρώ – ΕΕ. Πιο κοντά στη... γραμμή Λαφαζάνη δηλαδή.

Από την άλλη πλευρά ο Μπίτον αναφέρει ότι «Ο Βύρωνας ήταν υπέρ της ένταξης μιας ανεξάρτητης Ελλάδας μέσα στο οικονομικό και διπλωματικό σύστημα των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής. Άρα, με τα σημερινά δεδομένα, θα υποστήριζε τα δάνεια από την τρόικα και τα συνεπαγόμενα μέτρα που επιβάλλονται στην Ελλάδα».

Τονίζει, ακόμη ότι ο δανδής – ποιητής με τον ανεξάντλητο ρομαντισμό δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει στις μέρες μας και μάλλον θα ήταν κάποιος ποπ σταρ του στυλ του Μάικλ Τζάκσον.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του μάλιστα ο Μπίτον επισημαίνει ότι ο λόρδος Βύρωνας ήταν ένας μοντέρνος για την εποχή του άνθρωπος και συνέβαλε αρκετά στο να αλλάξει ο τότε κόσμος και να πάρει μια πρώιμη μορφή πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή.

Δε διστάζει μάλιστα να σημειώσει ότι αν και δεν είναι σίγουρος θα είχε την ίδια βαρύτητα με τον Τσε Γκεβάρα, αλλά εάν επέλεγε να πάει στη Νότια Αμερική και όχι την Ελλάδα σίγουρα θα έβρισκαν κοινά σημεία και θα έκαναν καλή παρέα.