20 Ιαν 2014

Όλα τα σενάρια και οι πιθανές ημερομηνίες εκλογών


Έρμαιο των επίμονων πολιτικών σεναρίων και της εκλογολογίας έχει καταστεί η κυβέρνηση. Οι ρυθμοί των αρχών Δεκεμβρίου έχουν ατονήσει, πρωτοβουλίες δεν αναλαμβάνονται και το κυβερνητικό επιτελείο μοιάζει να ασχολείται μόνον με τους διαξιφισμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ...
 
 και με το… «τι Θεό πιστεύει» ο Αλέξης Τσίπρας. Παρά τις συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό και τη σειρά μετώπων που παραμένουν ανοικτά με την τρόικα, οι υπουργοί – πλην κάποιων εξαιρέσεων που διαχειρίζονται τη μνημονιακή ατζέντα – παρακολουθούν αμήχανα την πολιτική αντιπαράθεση και «ζυγίζουν» κάθε τους πρωτοβουλία με όρους κάλπης.

Ο κ. Σαμαράς επιμένει , όλο το τελευταίο διάστημα, πώς πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την 4ετία και πώς, σε κάθε περίπτωση, αν προκληθούν εκλογές νωρίτερα, αυτό θα συμβεί το 2015 λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ να συναινέσει στο πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, για αρκετά στελέχη, οι αναφορές του Πρωθυπουργού μοιάζουν μάλλον να στρώνουν το έδαφος για εκλογές, παρά να κλείνουν τα σχετικά σενάρια. Οι δε υψηλοί τόνοι του ίδιου του κ. Σαμαρά (σ.σ. με τις «χειροβομβίδες στα καφενεία») και της Νέας Δημοκρατίας, με αποκορύφωμα τη χθεσινή ανακοίνωση για τον «άθεο» Αλέξη Τσίπρα, ανεβάζουν στα ύψη το θερμόμετρο, κάνοντας πολλούς να εκτιμούν ότι ο πήχης ανεβαίνει πολύ ψηλά, κάτι που δεν δικαιολογείται απλώς από την προσπάθεια συσπείρωσης του δεξιού ακροατηρίου περί τη Ν.Δ. «Αν, όντως, η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει την 4ετία ή πάντως να μην πάει σε εθνικές κάλπες με δική της ευθύνη, η επιλογή να κορυφώσει από τώρα την αντιπαράθεση είναι επικίνδυνη καθώς καθιστά εκ των πραγμάτων το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου παράγοντα συνέχισης ή μη του κυβερνητικού έργου» σημειώνει στο matrix24.gr έμπειρο πολιτικό στέλεχος.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, τα σενάρια για το χρόνο των εκλογών επανέρχονται με επιμονή καθώς δεν λείπουν όσοι εκτιμούν ότι ακόμη και το σενάριο των τριπλών εκλογών, το Μάιο, δεν έχει ή – εκ των πραγμάτων – δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί.

Ποιες είναι, λοιπόν, οι εκδοχές για το χρόνο των εκλογών;

-          Εκλογές τον Ιούνιο του 2016. Μοιάζει το πλέον απίθανο σενάριο καθώς προϋποθέτει αφενός να αντέξει η κυβέρνηση, αφετέρου να αποδεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την υπάρχουσα Βουλή.

-          Εκλογές τον προσεχή Μάιο, μαζί με ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές. Δεν έχει εγκαταλειφθεί, κάποιοι εκ του κυβερνητικού επιτελείο το επαναφέρουν, αν και ο κ. Σαμαράς μοιάζει να το έχει απορρίψει.  Η ενεργοποίησή του προϋποθέτει είτε μία ρήξη με την τρόικα, είτε μία «καλή είδηση» σχετικά με την ελληνική οικονομία που θα δημιουργεί το momentum πάνω στο οποίο θα στηριχθεί το εκλογικό άλμα. Κυρίως, προϋποθέτει οι μετρήσεις να δείχνουν ότι τα κόμματα της δικομματικής οδεύουν προς εκλογική συντριβή στις ευρωεκλογές, σενάριο που είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να τα παίξουν όλα για όλα

-          Εκλογές το φθινόπωρο του 2014. Μέχρι πρότινος, το πλέον ισχυρό σενάριο. Η κυβέρνηση θα έχει μοιράσει το πλεόνασμα, θα έχει μεσολαβήσει το καλοκαίρι και τα έσοδα από τον τουρισμό, θα έχει ληφθεί πιθανά και η απόφαση για το χρέος, δίνοντας πόντους στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

-          Εκλογές, τον Μάρτιο του 2014, λόγω αδυναμίας της Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Επ’ αυτού συγκρούονται, εσχάτως, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας την αντιπαράθεση Καραμανλή – Παπανδρέου το 2009. Και σε εκείνη την περίπτωση, πάντως, οι εκλογές διεξήχθησαν πολύ νωρίτερα…