31 Οκτ 2013

Παραδίδουν πλήρως την Υγεία στα ιδιωτικά συμφέροντα


ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!
Με αφορμή τη συζήτηση για τη βλάβη του μοναδικού αξονικού τομογράφου σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας, τον Ευαγγελισμό, ο υπουργός Υγείας δήλωσε, ότι οι ιδιώτες συμφέρουν περισσότερο από το δημόσιο σύστημα υγείας.



Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε: «Δεν είναι ώρα για φασαρίες, για απεργίες και για διεκδικήσεις. Η χώρα είναι υπό χρεοκοπία. Κανείς δεν καλοπερνάει σήμερα».

ΕΙΚΟΝΕΣ ΝΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟΝ "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ"

Μια φωτογραφία, που αποτυπώνει την κατάντια του δημόσιου συστήματος υγείας, δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στη σελίδα του Συλλόγου Ειδικευόμενων Γιατρών του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.

Σε αυτήν φαίνονται τουλάχιστον δώδεκα ασθενείς, στοιβαγμένοι σε έναν θάλαμο, στις 29 Οκτωβρίου, δεύτερη μέρα εφημερίας του νοσοκομείου χωρίς αξονικούς τομογράφους. Ανάμεσά τους ένας ασθενής εξέπνευσε.

Η ανάρτηση έγινε τα ξημερώματα της Τετάρτης και το κείμενο που τη συνοδεύει αναφέρει:

"Οι άρρωστοι πετιούνται σαν ανθρώπινα τσουβάλια ανάμεσα στα νοσοκομεία για να βρουν τις απαιτούμενες Ειδικότητες (Αττικό & Σισμανόγλειο -> Ευαγγελισμός) και εξετάσεις (Ευαγγελισμός -> Ιπποκράτειο -> Ευαγγελισμός).

Το ΕΚΑΒ βουλιάζει στις εκατοντάδες διακομιδές, ενώ οι ασθενείς παίζουν την τύχη τους επί πολλών βασανιστικών ωρών, μέχρι να αντιμετωπιστούν."


Παραθέτουμε τη σχετική φωτογραφία:
 


Λίγες ώρες αργότερα, οι διαχειριστές της σελίδας πρόσθεσαν με σχόλιο πως στον συγκεκριμένο χώρο "ένας άνθρωπος διασωληνώθηκε, σε άλλον έγιναν καρδιακές μαλάξεις, και τρίτος δυστυχώς κατέληξε. Όλα αυτά μπροστά στα μάτια των συνοδών και των υπολοίπων αρρώστων".

Την ώρα που επικρατούσε η κατάσταση αυτή σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, ο υπουργός Υγείας δήλωνε (σε μία από τις αμέτρητες τηλεοπτικές του εμφανίσεις), πως η βλάβη στον αξονικό τομογράφο του νοσοκομείου θα επιδιορθωθεί εντός της ημέρας, ενώ το αργότερο σε ένα μήνα θα λειτουργεί και δεύτερος αξονικός τομογράφος, ο οποίος θα αποκτηθεί με κονδύλια μέσω ΕΣΠΑ.
Υπενθυμίζουμε, ότι χωρίς αξονικό τομογράφο πραγματοποιήθηκε η εφημερία στον «Ευαγγελισμό». Το αποτέλεσμα είναι, ότι περιστατικά (πολλές φορές βαριά) παραπέμπονται τις τελευταίες ημέρες από τον «Ευαγγελισμό» στα νοσοκομεία «Γεννηματάς» ή «Ιπποκράτειο».

Κληθείς να δώσει απαντήσεις για το ζήτημα, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στο Mega την Τετάρτη: «Τα μηχανήματα χαλάνε. Καλέσαμε αμέσως την εταιρία, η οποία προσπάθησε άμεσα να επισκευάσει τον αξονικό τομογράφο, χωρίς επιτυχία. Χρειάζεται μια πλακέτα, την οποία έχουμε παραγγείλει και θα φθάσει στις 12:00 σήμερα».

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας τόνισε, ότι σε ένα μήνα ο «Ευαγγελισμός» θα έχει και δεύτερο αξονικό τομογράφο, που έχει αγοραστεί με χρήματα από το ΕΣΠΑ.


«ΠΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ»


Οι γιατροί του «Ευαγγελισμός» κατήγγειλαν, ότι υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην προμήθεια του νέου αξονικού τομογράφου, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να αναγκάζεται να ενοικιάζει τα μηχανήματα ιδιωτών για την εκτέλεση αξονικών τομογραφιών.

Ο υπουργός Υγείας απάντησε: «Δεν θα κλείσουμε και τους ιδιώτες», ενώ υποστήριξε, ότι ο πρόεδρος των εργαζομένων στον Ευαγγελισμό Ηλίας Σιώρας τα λέει αυτά, επειδή είναι κομμουνιστής.

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο εξέφρασαν την εκτίμηση, ότι περίπου το 50% των αξονικών τομογραφιών ανατίθενται στους ιδιώτες και κάλεσαν τον Αδωνι Γεωργιάδη να δώσει στοιχεία για τα «διαφυγόντα κέρδη» των δημόσιων νοσοκομείων.

Σε παρατήρηση, δε, ότι οι δημόσιες υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης έχουν αδειάσει, προς όφελος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, ο υπουργός Υγείας απάντησε, ότι «τα ιδιωτικά συστήματα μάς συμφέρουν περισσότερο από τα δημόσια συστήματα υγείας».

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός είπαν στον Άδωνη Γεωργιάδη ότι οι γιατροί διεκδικούν την ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων, για να λάβουν την απάντηση από τον υπουργό Υγείας:

«Δεν είναι ώρα για φασαρίες, για απεργίες και διεκδικήσεις. Είναι ώρα μόνο για δουλειά. Η χώρα είναι υπό χρεοκοπία. Τώρα η πατρίδα δεν έχει να δώσει. Δεν υπάρχει κανείς να καλοπερνάει σήμερα».

ΣΗΜΕΡΑ(30/10) ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ - ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σήμερα,Τετάρτη 30 Οκτώβρη συνεδριάζει το ΚΕΣΥΠΕ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών) με θέμα τις συγχωνεύσεις καταργήσεις και το νέο κύμα διαθεσιμοτήτων στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας.


Αυτό προκύπτει τόσο από δηλώσεις Διοικητών Υγειονομικών Υπηρεσιών αλλά και από δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων, που αναφέρονται σε συγκεκριμένα Νοσοκομεία που βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο «λουκέτου».

Πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι ο Υπουργός Υγείας σε πρόσφατες δηλώσεις έχει αναφερθεί στην «κινητικότητα» των εργαζομένων στα Νοσοκομεία της περιφέρειας, προσδιορίζοντας μάλιστα και τον αριθμό των εργαζομένων που θα «υποστούν» αυτό το μέτρο, σε 900 περίπου.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 11.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Χιλιάδες εργαζόμενοι μπαίνουν στον «πάγο» μέχρι τέλη Νοεμβρίου, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει ήδη τις λίστες με όσους θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις.
Τις επιταγές της τρόικα θα ακολουθήσει όπως φαίνεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία ζητά από την κυβέρνηση να μπούνε σε κινητικότητα έως το τέλος του χρόνου 12.500 άτομα. Σχεδόν τα 11.000 αναμένεται να προέρχονται από το χώρο της υγείας, καθώς έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν βγει οι λίστες με τους εργαζόμενους που θα αλλάξουν συνθήκες εργασίας.

Ειδικότερα περίπου 900 άτομα θα προέρχονται από τα νοσοκομεία της περιφέρειας, τα οποία θα αναγκαστούν να αλλάξουν μονάδα υγείας, όχι όμως και Νομό, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας.

Ταυτόχρονα στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου θα στηθεί με τη βοήθεια της Task Force ένα νέο σύστημα, θα μπουν στη σκακιέρα των μετακινήσεων κοντά στα 10.000 άτομα που θα κληθούν να καλύψουν νέες θέσεις εργασίας. Άλλωστε το σχέδιο περιλαμβάνει και συγχωνεύσεις δομών, στις περιπτώσεις που θα κριθεί ότι δεν καλύπτουν μεγάλο πληθυσμό και οι κάτοικοι μπορούν να εξυπηρετηθούν και σε άλλη μονάδα κοντινή.

Επιπρόσθετα από δηλώσεις Διοικητών Υγειονομικών Περιφερειών προκύπτει, ότι υπάρχουν προτάσεις πέρα από τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο Νοσοκομείων και μεταφορά κλινικών και υπηρεσιών.

Είναι λοιπόν προφανές, ότι το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων Νοσοκομείων και διαθεσιμοτήτων εργαζομένων είναι προ των πυλών.

Αν όλα αυτά συνδυαστούν, προκύπτει αβίαστα, ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και προειλημμένες αποφάσεις για τις επικείμενες συγχωνεύσεις καταργήσεις και τις διαθεσιμότητες που θα δρομολογηθούν με το δεύτερο κύμα και απλώς το ΚΕΣΥΠΕ θα τις επικυρώσει και τυπικά.

Πρέπει εδώ να επισημάνουμε, ότι το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων και κινητικότητας δεν θα είναι το τελευταίο που θα υλοποιηθεί στα πλαίσια των καταστροφικών αναδιαρθρώσεων στο χώρο των Νοσοκομείων.

Η συγκυβέρνηση και η τρόικα ετοιμάζεται πυρετωδώς για το τρίτο κύμα με χρονικό ορίζοντα τις αρχές του νέου χρόνου, που θα στηρίζεται στα αποτελέσματα της ψευτοαξιολόγησης των Νοσοκομείων, θα υλοποιηθεί μέσω των νέων οργανισμών και θα αγκαλιάσει όλες τις Νοσηλευτικές μονάδες της χώρας.

Αν μάλιστα όλα αυτά συνδυαστούν με την πρόθεση της Κυβέρνησης να δώσει στον ιδιωτικό τομέα τον εργαστηριακό τομέα των Νοσοκομείων, το λουκέτο των μονάδων του ΕΟΠΥΥ και την πλήρη εκχώρηση της πρωτοβάθμιας στον ιδιωτικό τομέα, το κλείσιμο 11 Νοσοκομείων σε Αττική και Θεσσαλονίκη ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι στο Δημόσιο δεν θα απομείνουν ούτε οι μισές δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας υγείας που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα.

Ο αγώνας για τη σωτηρία των Δημόσιων Μονάδων Υγείας από τη μνημονιακή λαίλαπα αποκτά σήμερα βαρύνουσα συμμαχία.

Μόνο ένα κοινό μέτωπο των εργαζομένων στην Υγεία μαζί με το λαό μπορεί με τους αγώνα να μπει εμπόδιο και να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη και θα αποτρέψει μια υγειονομική και ανθρωπιστική καταστροφή.

ΞΑΦΝΙΚΟΣ «ΘΑΝΑΤΟΣ» ΚΑΙ ΣΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ygeia360 στο δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων – καταργήσεων και διαθεσιμοτήτων, μαζί με τα Νοσοκομεία της Περιφέρειας, μπαίνουν και τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία.

Πιθανόν το «λουκέτο» των ψυχιατρικών Νοσοκομείων να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο ΚΕΣΥΠΕ ,το οποίο θα αποφασίσει και για την «τύχη» των Νοσοκομείων της Περιφέρειας.

Οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι μάλλον επιβεβαιώνονται, αφού είναι ήδη γνωστό ότι το Υπ. Υγείας με πρόσχημα της Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, που παραμένει μέχρι σήμερα μετέωρη, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στο κλείσιμο των ψυχιατρικών Νοσοκομείων.



ΠΗΓΗ: iskra.gr