31 Οκτ 2013

Και ξαφνικά οι ...στάνες έγιναν κεντρικό θέμα της κυβέρνησης και του Σαμαρά


Το Νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που τέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση δημιουργεί νέες αναταραχές στις κοινοβουλευτικές ομάδες, με ομάδα βουλευτών της ΝΔ να πρωτοστατεί στο αντάρτικο κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα..
 
 για τις διατάξεις, κυρίως, που αφορούν στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων που περιέχουν οικίες ή εγκαταστάσεις. Ετσι οι «στάνες» τα τελευταία 24-ωρα κατέληξαν να γίνουν το κεντρικό θέμα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Ολα ξεκίνησαν την Τρίτη όταν πολυμελής ομάδα βουλευτών της ΝΔ κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών εκφράζοντας τις ενστάσεις της για το θέμα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων. Με εντολή του πρωθυπουργού λίγη ώρα αργότερα το ΥΠΟΙΚ απέσυρε τη διάταξη που προέβλεπε επιβολή φορολόγησης σε στάνες, θερμοκήπια και αποθήκες που βρίσκονται σε αγροτεμάχια.

Το θέμα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων τέθηκε επί τάπητος και στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σαμαράς: Μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτών

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχει με τον κ. Βενιζέλο, ο κ. Σαμαράς μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε πως μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αρκεί να είναι σε λογική βάση αλλά και να διευρύνεται η φορολογική βάση.

Ερωτώμενος για το γιατί χρειάστηκε να παρέμβει προσωπικά για να αποσυρθεί η φορολόγηση στις στάνες ο πρωθυπουργός απάντησε πως η εν λόγω διάταξη δεν δημιουργούσε κανένα δημοσιονομικό όφελος, ωστόσο δεν απάντησε στο γιατί μπήκε, τότε, η συγκεκριμένη διάταξη στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Βενιζέλος: Οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία του κόσμου και κουβαλούν μεγάλο βάρος

Στο ίδιο κλίμα και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο οποίος είχε εξέλθει του Μεγάρου Μαξίμου λίγο νωρίτερα και ο οποίος τόνισε πως θα υπάρξουν συνεχείς βελτιώσεις στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Σχετικά με τις αντιδράσεις από μερίδα βουλευτών για τον φόρο ακινήτων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πως οι βουλευτές εκφράζουν την αγωνία του κόσμου και κουβαλούν μεγάλο βάρος.

70 βουλευτές ενημερώνονται από τον Στουρνάρα στο ΥΠΟΙΚ

Σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στο εσωτερικό της ΝΔ ο γραμματέας της ΚΟ Θανάσης Μπούρας οργάνωσε συνάντηση βουλευτών της ΝΔ με τον υπουργό Οικονομικών για να τους ενημερώσει για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντσηη που ξεκίνησε στις 20:30 το απόγευμα το παρών έδωσαν 70 βουλευτές, κυρίως επαρχίας, αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη.

Νωρίτερα την Τετάρτη 10 από τους βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση για τα αγροτεμάχια επισκέφθηκαν τον υπουργό Οικονομικών στο γραφείο του και του εξέθεσαν τις αντιρρήσεις τους, ενώ τόνισαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για το περιεχόμενο του νομοσχέδιο που ετοίμαζε η κυβέρνηση.

Πάντως, ενδεικτικήτου κλίματος που έχει δημιουργηθεί εντός της ΚΟ της ΝΔ για το θέμα των αγροτεμαχίων είναι η δήλωση του κ. Τζαμτζή σε τηλεοπτική εκπομπή το απόγευμα της Τετάρτης ο οποίος είπε πως δεν χρειάζεται να έχεις και πτυχίο από το Χάρβαρντ δεν σημαίνει ότι ξέρει και από...στάνες.