2 Ιουλ 2013

O Πολύδωρας έβαλε «φωτιά» στα τόπια της παράταξης


Από εσωκομματικούς «ελεύθερους σκοπευτές» κινδυνεύει να χάσει τον βηματισμό της η προσπάθεια που εγκαινίασε στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Αντ. Σαμαράς για την οικοδόμηση ενός νέου κόμματος, με ευρωπαϊκό αέρα, δομές και λειτουργία....
 
 

Επιπρόσθετα, τα όσα ακολούθησαν τις παρεμβάσεις του κ. Βορίδη και εν συνεχεία του κ. Πολύδωρα, επιβεβαιώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο εύθραυστη παραμένει η συνεργασία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και πόσο εξαιρετικά δύσκολες ισορροπίες θα απαιτηθεί να κρατήσει ο κ. Σαμαράς, αν θέλει να διαψεύσει όσους στοιχηματίζουν ότι ο βίος της δικομματικής κυβέρνησης θα είναι βραχύς…

Πριν συμπληρωθεί ένα εικοσιτετράωρο από τη λήξη των εργασιών της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας, ένα ακόμη γαλάζιο στέλεχος, ο κ. Βυρ. Πολύδωρας,  έβαλε φωτιά στα …τόπια της παράταξης, τασσόμενος εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της μείωσης της απόστασης  της Ν.Δ με τη Χρυσή Αυγή!
Παρότι χθες ο πρώην πρόεδρος της βουλής επιχείρησε να …τα μαζέψει, ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε μίλησε για συνεργασία των δύο κομμάτων αλλά για συνεννόηση μεταξύ των ψηφοφόρων (!) , η παρέμβαση Πολύδωρα, καταδεικνύει πόσο δύσκολο είναι στην πράξη το εγχείρημα του κ. Σαμαρά, ειδικά σε μία εποχή όπως αυτή που διανύουμε, όπου μια δήλωση, απ όπου κι αν προέρχεται, αρκεί για να .επισκιάσει επικοινωνιακά έναν πολύμηνο σχεδιασμό.

Το γαλάζιο επιτελείο επιχείρησε χθες να αποδυναμώσει την ουσία της παρέμβασης του πρώην προέδρου της Βουλής, περιοριζόμενο επισήμως σε υπαινικτικά σχόλια όπως αυτό της εκπροσώπου Τύπου κ. Ασημακοπούλου  « περίεργες δηλώσεις» και ανεπισήμως σε απαξιωτικές αναφορές που παραπέμπουν σε γραφικές συμπεριφορές.

Με τον τρόπο αυτό είναι προφανές ότι θέλησε  να αποφύγει την οριστική ρήξη με τον κ. Πολύδωρα, μέσω της διαγραφής του από το κόμμα, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα προσδώσει μεγαλύτερη αξία στον πολιτικό λόγο του βουλευτή Β Αθηνών, ενώ δεν αποκλείεται να συμπαρασύρει την άρθρωση και άλλων, ανάλογων κραυγών.

Αλλωστε, κατά μία έννοια, η εξαιρετικά αιχμηρή και απαξιωτική αντίδραση της Χρυσής Αυγής - «με έφτυσε η Χρυσή Αυγή, παραδέχθηκε και ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας χθες στον Σκάϊ»-ελαχιστοποίησε τον κίνδυνο περαιτέρω συζήτησης ενός τέτοιου θεωρητικού σεναρίου στο εσωτερικό της ΝΔ.

Διαφορετικό είναι το κλίμα σε σχέση με την παρέμβαση του κ. Βορίδη, η οποία υπήρξε τεκμηριωμένη ιδεολογικά και εκτιμάται ότι απηχεί σημαντικό κομμάτι της εκλογικής βάσης του κόμματος.

Παρά την δημόσια ένταση  που προκάλεσε με το «καλημέρα της δικομματικής κυβέρνησης» στις σχέσεις της Συγγρού με την Ιπποκράτους, ο προβληματισμός των γαλάζιων στελεχών φαίνεται να εστιάζεται περισσότερο στο που στοχεύει μακροπρόθεσμα  ο κ. Βορίδης και λιγότερο στις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, αν είχαν ένα ενδιαφέρον για τη ΝΔ του κ. Σαμαρά, αυτό ήταν ότι επανήλθαν και μάλιστα συντονισμένα, όλες οι δυνάμεις που επιδιώκουν την αποδυνάμωση του Ευαγγ. Βενιζέλου στο πράσινο εσωκομματικό τοπίο…