2 Ιουλ 2013

Μεταγραφή στα δημοτικά 5.000 καθηγητών!!!!!!!!


Τη μετακίνηση 5.000 εκπαιδευτικών από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, στο πλαίσιο άμεσης εφαρμογής της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων, έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης...
 
 και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου στο πλαίσιο των προτάσεων που κατατέθηκαν για την κινητικότητα. Ειδικότητες ξένων γλωσσών, Καλλιτεχνικών, Πληροφορικής και γυμναστές στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι διαπραγματεύσεις για το Δημόσιο πάντως αναμένεται να είναι επίπονες, καθώς κατά τη χτεσινή συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και των υψηλόβαθμων στελεχών της τρόικας που κράτησε 2,5 ώρες, οι εκπρόσωποι των δανειστών, σύμφωνα με πληροφορίες, κράτησαν «σκληρή» στάση στο θέμα της παράτασης για την κινητικότητα, αλλά άκουσαν με προσοχή τις προτάσεις του υπουργείου κυρίως όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων, με αιχμή την πρόταση για την Εκπαίδευση.

Χωρίς να απορρίπτουν οριστικά το αίτημα για την παράταση στην κινητικότητα, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τα σενάρια που παρουσίασε η ελληνική πλευρά τόσο για το πλεονάζον προσωπικό όσο και για τις απολύσεις και ανανέωσαν το ραντεβού με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου για αύριο Τετάρτη.



Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να πείσει τους δανειστές για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης σχετικά με την εφαρμογή της κινητικότητας προκειμένου να λάβει παράταση για την αρχική εφαρμογή της, παρουσίασε το πρόγραμμα κινητικότητας 5.000 εκπαιδευτικών που αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το πρόγραμμα κινητικότητας στην Παιδεία αφορά συνολικά 8.500 εκπαιδευτικούς που αναμένεται να κριθούν πλεονάζοντες, εκ των οποίων οι 5.000 θα μετακινηθούν από τη Δευτεροβάθμια στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί που ανήκουν στις ειδικότητες εκμάθησης ξένων γλωσσών, καλλιτεχνικών μαθημάτων, πληροφορικής, ακόμα και γυμναστές, θα αναλάβουν μαθήματα δημιουργικής απασχόλησης (θεατρικό παιχνίδι, εκμάθηση αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών κ.ά.) για παιδιά που φοιτούν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού (μέχρι και την τρίτη Δημοτικού) προκειμένου να τελειώνουν το πρόγραμμά τους στις 2.00 μ.μ. και όχι στις 12.30 όπως ισχύει στο σχολικό πρόγραμμα.

Υστερα από συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμήθηκε ότι ο αρχικός προγραμματισμός για την εφαρμογή του προγράμματος δημιουργικής απασχόλησης στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού που αφορούσε τη μετακίνηση 900 εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας με στόχο να θεσμοθετηθούν ώρες συμπληρωματικής εκπαίδευσης των παιδιών και παράλληλα να επιμηκυνθεί ο χρόνος διδασκαλίας με ώρες θεατρικού παιχνιδιού και δημιουργικής απασχόλησης που δεν θα επιβαρύνουν τους μαθητές με επιπλέον μαθήματα και διάβασμα.

Το σενάριο

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε περίπτωση που υιοθετηθεί το μέτρο, τότε ενδέχεται οι καθηγητές να μην τεθούν σε διαθεσιμότητα ή να παραμείνουν στο νέο καθεστώς για μικρό χρονικό διάστημα (έναν ή δύο μήνες) και να μετακινηθούν στις νέες τους θέσεις με μοριοδότηση προκειμένου να υπηρετήσουν σε σχολεία που βρίσκονται κοντά στις προηγούμενες εργασίες τους.

Ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα μετακινηθεί θα συνυπολογιστεί στον τελικό αριθμό των υπαλλήλων που θα τεθούν σε κινητικότητα.





ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Φόβοι για 8.000 «διαθέσιμους»


Σε κατάσταση αναβρασμού βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί διότι φοβούνται ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 8.000 καθηγητές και ακόμη 5.000 θα μετακινηθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, κάτι που το υπουργείο Παιδείας δεν έχει παραδεχτεί καθώς ο υπουργός κ. Αρβανιτόπουλος μιλά για εξορθολογισμό του συστήματος τοποθέτησης των εκπαιδευτικών, «γεγονός που θα λύσει πολλά προβλήματα».

Μάλιστα ο ίδιος, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, δήλωσε ότι «το υπουργείο Παιδείας έχει συνεισφέρει στην κινητικότητα 10.000 αναπληρωτές. Πέρυσι είχαμε από τον κρατικό προϋπολογισμό 12.000 αναπληρωτές. Φέτος θα πέσουμε από τους 12.000 στους 2.000 αναπληρωτές. Ηδη λοιπόν το εκπαιδευτικό σύστημα έχει υποστεί ένα σοκ μείωσης 10.000 εκπαιδευτικών. Αυτοί ήταν συμβασιούχοι επί δεκαετίες. Αυτό για να το αντιμετωπίσουμε έχουμε κάνει μια διαχείριση του προσωπικού, των ανθρώπινων πόρων, με έναν τρόπο ορθολογικό, με έναν τρόπο λειτουργικό, ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την απώλεια. Και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από 1.500 ωρομίσθιους θα έχουμε τη νέα χρονιά μόνο 150. Ετσι, συνολικά το υπουργείο έχει συνεισφέρει στην κινητικότητα γύρω στους 11.000 ανθρώπους».

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν και μετακινήσεις περίπου 5.000 καθηγητών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, κάτι που δεν επιβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας, το οποίο αναφέρεται μόνο στην προγραμματισμένη μετακίνηση 900 ατόμων και κυρίως καθηγητών Καλλιτεχνικών, Πληροφορικής, ξένων γλωσσών, Θεατρολογίας και Φυσικής Αγωγής που θα κληθούν να διδάξουν φέτος στα δημοτικά σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί πάντως εκτιμούν ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στον μήνα 8.000 συνάδελφοί τους.
Η ΟΛΜΕ
Οπως τονίζουν οι συνδικαλιστές, αν ισχύουν αυτά, το επόμενο δεκαήμερο 8.000 άτομα θα χάσουν την εργασία τους στην εκπαίδευση και θα μπουν σε λίστες αναμονής με το 75% του μισθού τους και πολλοί από αυτούς δεν θα επιστρέψουν ποτέ σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, προκειμένου να καλυφθεί ο κατάλογος των 25.000 απολύσεων από το Δημόσιο στο τέλος του 20τ15. Μάλιστα η ΟΛΜΕ κάλεσε τον υπουργό Παιδείας να διαψεύσει άμεσα τις πληροφορίες για τις διαθεσιμότητες-απολύσεις εκπαιδευτικών με την υπογράμμιση ότι «οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί. Τα σχολεία χρειάζονται εκπαιδευτικούς για να λειτουργήσουν».

Σήμερα οι καθηγητές θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.