12 Απρ 2013

«Πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία 8,2 εκατ. που συνδέονται με τον Α.Τσοχατζόπουλο η Ελβετία


Στο «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων ύψους 10 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (8,2 εκατ. ευρώ) που συνδέονται με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, προχώρησαν Ελβετοί εισαγγελείς, οι οποίοι διεξάγουν έρευνες για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ιδιώτες με έδρα την..
 

 Ελβετία, που συνέδραμαν τον πρώην υπουργό στο ξέπλυμα χρήματος.


Οι Ελβετοί εισαγγελείς διέταξαν τη δέσμευση του ποσού σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Γενεύη και στην Ζυρίχη και ερευνούν το εάν και κατά πόσον πρόσωπα στην Ελβετία συνέδραμαν τον πρώην υπουργό στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στην ετήσια έκθεσή της, η ελβετική ομοσπονδιακή εισαγγελική υπηρεσία ανέφερε ότι ερευνά πολυάριθμες καταγγελίες περί ξεπλύματος χρήματος μετά την σύλληψη του Ακη Τσοχατζόπουλου, προσθέτοντας ότι η υπόθεση αυτή δείχνει ότι ελβετικές τράπεζες ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν σε υποθέσεις διαφθοράς.

«Αυτό δημιουργεί κινδύνους για την φήμη όχι μόνο των τραπεζών οι οποίες ενέχονται (σ.σ. στην υπόθεση του Έλληνα πολιτικού) αλλά και της Ελβετίας συνολικά», σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με μια εκπρόσωπο της εισαγγελίας, 10 εκατ. φράγκα έχουν παγώσει στο πλαίσιο της εξελισσόμενης έρευνας, ενώ όπως ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας Μίχαελ Λάουμπερ, η έρευνα επίσης αφορά έναν εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Τον Μάρτιο, ο Τσοχατζόπουλος καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη για ανακριβείς δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Ο ίδιος αντιμετωπίζει νέα δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και για την αξιοποίηση υπεράκτιων εταιρειών για την αγορά πολυτελούς ακινήτου στην Αθήνα.

Η Ελβετία προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα της και να αποκρούσει τις κατηγορίες ότι αποτελεί προορισμό για πόρους που έχουν αποκτηθεί με παράνομες δραστηριότητες. Έχει παγώσει ποσά που ανέρχονται σχεδόν 1 δισεκ. ελβετικά φράγκα και συνδέονταν με τους δικτάτορες οι οποίοι ανατράπηκαν στις λαϊκές εξεγέρσεις της λεγόμενης αραβικής άνοιξης: της Αιγύπτου, της Τυνησίας, της Λιβύης και της Συρίας.


πηγές: Reuters, AΠΕ