12 Απρ 2013

Η εξέγερση των απελπισμένων - Της Τζένης Σουκαρά


Σε βραδυφλεγή βόμβα εξελίσσεται το Κέντρο Φύλαξης Αλλοδαπών στην Κόρινθο, δικαιώνοντας όλες εκείνες τις φωνές που έκρουαν τον κώδωνα το περασμένο καλοκαίρι για το τραγικό λάθος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια να εγκαταστήσει στον οικιστικό ιστό της πόλης.....



 ένα νέο «Γκουαντάναμο»!

 Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν  το μεσημέρι της Τετάρτης αποτύπωσαν το απόλυτο χάος που επικρατούσε στο Κέντρο Φύλαξης αλλά και έξω από αυτό, αποδεικνύοντας πως η κατάσταση «σοβαρεύει» αρκετά, με απρόβλεπτες, άκρως επικίνδυνες συνέπειες και για τους έγκλειστους μετανάστες αλλά και για την τοπική κοινωνία.

 Βγήκε στην ταράτσα



Τα γεγονότα ξεκίνησαν χθες το πρωί στο «καμπ 4» σημείο 1, όταν 65 μετανάστες δήλωσαν ότι προχωρούν σε απεργία πείνας, αφού τους γνωστοποιήθηκε η παράταση κράτησης για άλλο ένα τρίμηνο. Ενας αστυνομικός τότε, σύμφωνα με τους μετανάστες, χτύπησε έναν κρατούμενο όταν εκείνος αρνήθηκε να πάρει φαγητό. Ο ίδιος ο μετανάστης αμέσως βγήκε στην ταράτσα φωνάζοντας «μας σκοτώνετε» και προειδοποιούσε ότι θα πέσει κάτω. Χθες αποπειράθηκαν με τον ίδιο τρόπο να αυτοκτονήσουν δύο Νιγηριανοί.

 Οσο περνούσε η ώρα κορυφωνόταν η ένταση. Μια ομάδα 100 ατόμων άναψε φωτιές σε ένα φυλάκιο και έκαιγε σεντόνια και στρώματα, ενώ προσπάθησε να προκαλέσει πυρκαγιά στο υπόγειο του κτιρίου, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση θέρμανσης, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα αποπνικτική. Αμέσως οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν και τους απώθησαν με περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ την κατάσβεση ανέλαβε η Πυροσβεστική.

 Πανδαιμόνιο δημιουργήθηκε όταν οι κρατούμενοι από την κορυφή της κεραμοσκεπής άρχισαν να ξηλώνουν τα κεραμίδια, να τα δίνουν στους συγκρατούμενούς τους που βρίσκονταν κάτω κι εκείνοι με τη σειρά τους να τα πετούν στους αστυνομικούς, μαζί με γυάλινα μπουκάλια και ξύλα. Στις 1.10 το μεσημέρι καταγγέλλεται από τους μετανάστες πως ξεκίνησε η βίαιη εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων για την καταστολή των εξεγερμένων μέσα στα κελιά. Την ίδια ώρα έξω γινόταν ρίψη χημικών και… πυρών για εκφοβισμό.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα των πυροβολισμών και της ρίψης χημικών, 40 μέτρα από το «πεδίο της μάχης», σχεδόν απέναντι από το Κέντρο Φύλαξης, πραγματοποιούνταν οι σχολικοί αγώνες πετοσφαίρισης των γυμνασίων της Κορίνθου στο κλειστό γυμναστήριο της πόλης. Ανήσυχοι οι καθηγητές, προσπαθούσαν να βρουν διέξοδο να διώξουν τους μαθητές φοβούμενοι μήπως τα επεισόδια επεκταθούν. «Εάν επεκταθούν τα επεισόδια δεν ξέρω τι θα κάνουμε. Εάν αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι για να ξεφύγουν πιάσουν παιδιά για αιχμάλωτους τι θα γίνει; Μέσα στο στάδιο είναι 1.000 παιδιά», έλεγε εκπαιδευτικός Γυμνασίου της Κορίνθου που προσπαθούσε να ενημερωθεί από αστυνομικούς.

 «Πώς φυτρώσανε ένα τέτοιο έκτρωμα στα σπλάχνα της πόλης; Τι παράδειγμα δείχνουμε στα παιδιά; Οι Κορίνθιοι δεν ήταν ποτέ ρατσιστές. Εάν γίνει κανένα μακελειό ποιος θα φταίει;» δήλωσε εκπαιδευτικός που αγωνιούσε γιατί κάποιοι μαθητές ένιωσαν δυσφορία από τα δακρυγόνα. Πιο εκεί, 400 μέτρα από το Κέντρο Φύλαξης, άλλοι μαθητές έβγαιναν από τα δυο Λύκεια της πόλης. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο εύκολο είναι πλέον να ζωντανέψει ο χειρότερος εφιάλτης των Κορινθίων.

 «Αυτά τα συμβάντα είναι καθημερινά. Τρέμουμε. Κάθε βράδυ γίνονται φασαρίες. Μπαινοβγαίνουν ασθενοφόρα. Ακούγονται πυροβολισμοί», δηλώνει αγανακτισμένη κάτοικος της περιοχής.

 Η παράταση της κράτησης προκαλεί εκρήξεις στους μετανάστες, καθώς πολλοί θεωρούν ότι θα κρατηθούν μόνο για ένα τρίμηνο και θα εξεταστεί ταυτόχρονα το αίτημά τους για άσυλο. «Θέλω να βγω έξω! Είμαι εδώ μισό χρόνο. Αλλιώς θέλω να πεθάνω. Τι να την κάνω τη ζωή; Πεθαίνω εδώ κάθε μέρα», είναι η κραυγή απελπισίας κρατούμενου μετανάστη στο στρατόπεδο της Κορίνθου, αμέσως μετά τη χθεσινή εξέγερση.

 Φόβος μέσα και έξω από τα κάγκελα. Και στη μέση η βία και η καταστολή. Ο παραδειγματισμός και το παιχνίδι με την ανθρώπινη απελπισία, με την ανθρώπινη υπόσταση. Μέσα κι έξω από τα κάγκελα. Η «ρώσικη ρουλέτα» που εδώ και 8 μήνες η πολιτεία επέβαλε στους κρατούμενους μετανάστες και στην τοπική κοινωνία της Κορίνθου.



Σε οριακό σημείο




Από τη χθεσινή εξέγερση στο Κέντρο Φύλαξης συνελήφθησαν σαράντα επτά αλλοδαποί, υπήκοοι Αφγανιστάν. Σε βάρος τους σχηματίζεται ποινική δικογραφία για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της αντίστασης, απείθειας, στάσης κρατουμένων, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμού, απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνων και απρόκλητων σωματικών βλαβών, διακεκριμένων φθορών, εξύβρισης και παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα.

 Το οριακό σημείο στο οποίο έχουν οδηγήσει «η επιχείρηση “Ξένιος Δίας” και η κυβερνητική αναισθησία» επισημαίνει το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών με αφορμή την απεργία πείνας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. «O αγώνας των κρατούμενων μεταναστών και προσφύγων πρέπει να γίνει υπόθεση κάθε πολίτη που αντιστέκεται στον εκφασισμό. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης πρέπει να κλείσουν τώρα!», τονίζεται στην  ανακοίνωση του.




ΠΗΓΗ:ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

11/04/2013