14 Μαρ 2013

Nέα δημοσκόπηση της PUBLIC ISSUE - Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ



Ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική επιρροής, αλλά και επικράτηση στην παράσταση νίκης δείχνει η δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ την Καθημερινή.

Πάντως, μία τρικομματική κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ εξακολουθεί...

 

 να θεωρείται η καλύτερη λύση, τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί τα πρωτεία στο ερώτημα «ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός;».

Αναλυτικά, στο μέτωπο της εκλογικής επιρροής, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί την πρώτη θέση την οποία είχε καταλάβει στο βαρόμετρο Φεβρουαρίου, αυξάνοντας το ποσοστό του στο 29,5% (+0,5) και διευρύνοντας τη διαφορά του συγκριτικά με τη Νέα Δημοκρατία (28,5%) στη 1 ποσοστιαία μονάδα.


Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 10%, υφιστάμενη ωστόσο απώλεια 1,5 μονάδων σε σχέση με το βαρόμετρο Φεβρουαρίου, οπότε βρισκόταν στο 11,5%.

Σε μονοψήφιο επίπεδο επιρροής παραμένουν όλες οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές παρατάξεις, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να βρίσκονται στάσιμοι στο 8%, το ΠΑΣΟΚ να καταγράφει οριακή άνοδο 0,5 μονάδων, «σκαρφαλώνοντας» στο 7,5%, τη ΔΗΜΑΡ να ακολουθεί «ακινητοποιημένη» στο 6%, και το ΚΚΕ να κατατάσσεται τελευταίο με επιρροή της τάξης του 5,5%.

Παραπλήσια εικόνα καταγράφεται και στην παράσταση νίκης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανακτά τα πρωτεία που είχε απολέσει τον Φεβρουάριο (38%, έναντι 48% της Νέας Δημοκρατίας), και να ανέρχεται στο 44%, κερδίζοντας 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί κατά 7 μονάδες, «κατρακυλώντας» στο 41%, και βρισκόμενη πλέον 3 μονάδες πίσω από την Κουμουνδούρου.

Στη μάχη για την πρωθυπουργία, ο Αντώνης Σαμαράς εξακολουθεί να θεωρείται ο καταλληλότερος πρωθυπουργός με ποσοστό της τάξης του 44%, απολαμβάνοντας προβάδισμα 17 μονάδων σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα (27%).

Παρά ταύτα, η διαφορά μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών εμφανίζεται μειωμένη συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ είχε πλεονέκτημα 21 εκατοστιαίων μονάδων (46 έναντι 25%) σε βάρος του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 26% των ερωτηθέντων εκτιμά πως κανένας εκ των δύο ανδρών δεν είναι ο καταλληλότερος για την πρωθυπουργία.