14 Μαρ 2013

Απο την Αργεντινή ο νέος Πάπας : «Έφτασαν μέχρι το τέλος του κόσμου για να με βρουν»


 O Χόργκε Μαρία Μπεργκόλιο είναι η επιλογή των 115 καρδιναλίων οι οποίοι συμμετείχαν στο κονκλάβιο που ξεκίνησε να συνεδριάζει την Τρίτη το απόγευμα στην Καπέλα Σιξτίνα, προκειμένου να εκλέξει τον 266ο ποντίφικα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο νέος Πάπας, ο...
 

 οποίος κατάγεται από την Αργεντινή και είναι 76 ετών, έλαβε το όνομα Φραγκίσκος Α’.
Η εκλογή Μπεργκόλιο αποτελεί έκπληξη, καθώς δεν συγκαταλεγόταν στους καρδινάλιους, τα ονόματα των οποίων είχαν ακουστεί ως φαβορί για την θέση του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.
Κατά την πρώτη του ομιλία μπροστά στους πιστούς, ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έδειξε πως είναι ιδιαίτερα επικοινωνιακός και άμεσος, ενώ τους ζήτησε να προσευχηθούν για να μπορέσει να έχει επιτυχία στο έργο του. Ο ίδιος ανακοίνωσε πως σήμερα θα προσευχηθεί ο ίδιος, σε ειδικό χώρο λατρείας της Παρθένου, ώστε να προστατέψει την ιταλική πρωτεύουσα.



Ο Πάπας Φραγκίσκος Α' απευθύνθηκε στον προκάτοχό του Βενέδικτο και ζήτησε από το συγκεντρωμένο πλήθος να προσευχηθεί υπέρ του Γιόζεφ Ράτσιγκερ. «Οι πιστοί στηρίζουν τον Πάπα με την προσευχή τους και ο Πάπας κάνει το ίδιο με το ποίμνιό του» υπογράμμισε ο νέος ποντίφικας. «Οι συνάδελφοί μου έπρεπε να διαλέξουν έναν νέο Επίσκοπο της Ρώμης για την καθολική εκκλησία. Για να τον βρουν, έφτασαν μέχρι το τέλος του κόσμου» είπε.



Ο Φραγκίσκος Α’ εκλέγεται προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για το Βατικανό. Πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή, είχε ταχθεί κατά της άποψης ότι ο νέος Πάπας θα πρέπει να είναι νέος. Ήταν ο πιο ηλικιωμένος από τους πιθανούς διαδόχους.

Την δεύτερη ημέρα του κονκλάβιου η εκλογή

Το κονκλάβιο εξέλεξε Πάπα στην δεύτερη ημέρα της ψηφοφορίας. Η καπνοδόχος πάνω από την Καπέλα Σιξτίνα έβγαλε λευκό καπνό στις 20:06 ώρα Ελλάδος και οι χιλιάδες πιστοί που βρίσκονταν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου ξέσπασαν σε ζητωκραυγές. Αμέσως μετά την εμφάνιση του λευκού καπνού, οι καμπάνες στο Βατικανό άρχισαν να ηχούν χαρμόσυνα. Υπενθυμίζεται πως την δεύτερη ημέρα της συνεδρίασης του κονκλάβιου εξελέγη το 2005 ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ’.





Η πρώτη ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα, όπου μετά από δύο ώρες συνεδρίασης των καρδιναλίων το πρώτο σημάδι ήταν αρνητικό, υπό τα βλέμματα χιλιάδων πιστών που βρέθηκαν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου. Ο μαύρος καπνός που εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στο πλήθος που βρισκόταν στο Βατικανό, ωστόσο όπως αποδείχθηκε οι πιστοί δεν χρειάστηκε να περιμένουν πολύ περισσότερο.




Τηλεφωνική επικοινωνία του νέου Πάπα με τον Βενέδικτο

Ο νέος Πάπας Φραγκίσκος Α' επικοινώνησε με τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο, ο οποίος βρίσκεται στην θερινή κατοικία του Καστέλ Γκαντόλφο, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την ιταλική πρωτεύουσα. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι. Ο πατέρας Λομπάρντι, επιβεβαίωσε ότι κατά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον επίτιμο πάπα Βενέδικτο, ο νέος ποντίφικας Φραγκίσκος, του ανακοίνωσε την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί σύντομα.

Ποιος είναι ο νέος ποντίφικας

Ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική είναι Ιησουίτης. Όπως μεγάλο μέρος των Αργεντινών, όμως, και ο νέος Πάπας είναι ιταλικής καταγωγής και πιο συγκεκριμένα από τη βόρεια Περιφέρεια Πεδεμόντιο. Γεννήθηκε το 1936 από μια απλή οικογένεια και χειροτονήθηκε στα τριάντα τρία του χρόνια.

Σε ό,τι αφορά τις σπουδές του, ο Πάπας Φραγκίσκος Α' πήρε απολυτήριο Ινστιτούτου Χημείας και πτυχία Ψυχολογίας και Θεολογίας. Σημειώνεται ότι κατά τη στρατιωτική δικτατορία, προσπάθησε να βοηθήσει κληρικούς και λαϊκούς. Ο Φραγκίσκος Α’ καταδικάζει τόσο την άμβλωση όσο και τους γάμους των ομοφυλοφίλων. Για την οικονομική κρίση, πήρε με σαφήνεια θέση κατά του κέρδους που θέλει να υπερισχύσει της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μέχρι χθες Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες θα προσπαθήσει να ενώσει τα αιτήματα των «ανανεωτών» καρδινάλιων με εκείνα όσων υπερασπίζονται την παράδοση. Το ότι διάλεξε το όνομα του Αγίου Φραγκίσκου δείχνει πιθανότατα ότι επιθυμεί μια επιστροφή στις ουσιαστικές, απλές, χριστιανικές ρίζες.