5 Νοε 2012

Reuters: Απίθανο να ληφθεί απόφαση για την Ελλάδα στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου


 «Η Σύνοδος της 12ης Νοεμβρίου δεν θα αποτελέσει το καταληκτικό στάδιο. Δεν βρισκόμαστε υπό τόση πίεση όση ενδεχομένως πιστεύεται», τονίζει στο πρακτορείο Reuters ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι η Αθήνα είναι ικανή να καλύψει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της....
 
 χωρίς πρόσθετη οικονομική ενίσχυση, μέχρι και τα τέλη Νοέμβρη, ίσως δε ακόμη και τις αρχές Δεκέμβρη.

Μία συμφωνία που θα απομάκρυνε την προοπτική της χρεοκοπίας από την Ελλάδα είναι απίθανο να επιτευχθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της Συνόδου του Eurogroup στις Βρυξέλλες, υποστήριξε μέσα στην ημέρα ανώνυμος ευρωπαίος αξιωματούχος, που βρισκόταν στο Μεξικό στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών των G-20. Ο ίδιος δήλωσε πως ακόμα εξετάζεται η ενδεδειγμένη ευρωπαϊκή φόρμουλα που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, κάτι που θα πρέπει να περάσει και μέσα από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών. 

Παρότι ο Νοέμβριος παραμένει ο μήνας ολοκλήρωσης της διαπράγμάτευσης και επίτευξης συμφωνίας, εν τούτοις η 12η του τρέχοντος απομακρύνεται από το να είναι η καταληκτική ημερομηνία σε ότι αφορά το «ελληνικό ζήτημα». 

«Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ως προς όλες τις επιμέρους διαστάσεις του πακέτου, δεν θα υπάρξει συμφωνία. Δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση, αν δεν ρυθμιστούν όλες οι λεπτομέρειες».

Σύμφωνα πάλι με έναν άλλο ευρωπαίο αξιωματούχο, ο οποίος μίλησε, υπό καθεστώς ανωνυμίας, και αυτός στο Reuters, ο κίνδυνος αδυναμίας αποπληρωμής των 5 εκατομμυρίων ευρώ στις 16 Νοεμβρίου, έχει διογκωθεί, με αποτέλεσμα η ορίζοντας της χρεοκοπίας, εξαιτίας της έλλειψης ταμειακών διαθεσίμων, να έρχεται όλο και πιο κοντά για την Ελλάδα.