7 Νοε 2012

Πρόεδρος των ΗΠΑ για δεύτερη θητεία ο Μπαράκ Ομπάμα


 Ο Μπαράκ Ομπάμα επανεξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ για δεύτερη τετραετία, καταφέρνοντας να επικρατήσει του μεγάλου αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη μάχη που πάντως τελείωσε με καθαρή διαφορά σε επίπεδο εκλεκτόρων και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να «κρατάει» την Πολιτεία του Οχάιο και να ...
 
«κλειδώνει» τον αριθμό των 275 εκλεκτόρων που του εξασφάλισαν την επανεκλογή του.

Σύμφωνα με το BBC ο Μπαράκ Ομπάμα κέρδισε 275 εκλεκτορικές ψήφους και ο Μιτ Ρόμνεϊ 203. Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος απαιτούνται 270 ψήφοι.

«Αυτό έγινε χάρη σε σας. Σας ευχαριστώ…Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτό. Έτσι κάναμε την εκστρατεία, και αυτοί είμαστε. Σας ευχαριστώ –Β.Ο» αναρτήθηκε στο λογαριασμό του Μπαράκ Ομπάμα στο Twitter.

Ο Μιτ Ρόμνεϊ ενημέρωσε τους συνεργάτες του ότι θα τηλεφωνήσει στον Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να τον συγχαρεί.

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναδείχτηκε νικητής μεταξύ άλλων σε Νιου Χαμσάιρ, Καλιφόρνια, Ουάσινγκτον, Χαβάη, Μινεσότα, Κονέκτικατ, Γουινσκόνσιν, Μέιν, Μέριλαντ, Ντέλαγουερ, Μίσιγκαν, Νέα Υόρκη, Νιού Τζέρσεϊ, Όρεγκον.

Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος επικρατεί σε Αριζόνα, Αιντάχο,Τζόρτζια, Αλαμπάμα, Βόρεια και Νότια Καρολίνα, Κεντάκι, Τενεσί, Οκλαχόμα, Λουιζιάνα, Νεμπράσκα, Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Μιζούρι, Τέξας, Μισισίπι, Μοντάνα και Γουαιόμινγκ.

Το Οχάιο ψήφισε Ομπάμα

Τα αποτελέσματα του Οχάιο είναι εξαιρετικά σημαντικά, αφού ποτέ ένας ρεπουμπλικανός υποψήφιος δεν έφθασε στον Λευκό Οίκο χωρίς να νικήσει στο Οχάιο.

Στην αμφίρροπη πολιτεία του Οχάιο, σχεδόν τα δύο τρία εκείνων που ψήφισαν πριν από τις σημερινές εκλογές επέλεξαν τον Ομπάμα, ενώ το ίδιο ποσοστό επέλεξε τον Ρόμνεϊ από εκείνους που ψήφισαν την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με τα έξιτ πολς.

Οι ψηφοφόροι χαμηλού εισοδήματος στο Οχάιο επέλεξαν τον Ομπάμα με αναλογία δύο προς ένα.

Στο νήμα κρίθηκε η μάχη σε τρεις πολιτείες-κλειδιά, τη Βιρτζίνια το Οχάιο και τη Φλόριντα, την πολυπληθέστερη από τις κρίσιμες πολιτείες. Το CNN στην πρόβλεψή του έχει δώσει ισοπαλία (49-49%) στη Φλόριντα.

    Βιρτζίνια (13 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 76% των ψήφων διατηρεί προβάδισμα ο Μιτ Ρόμνεϊ έναντι του Μπαράκ Ομπάμα (51-49%). Ιστορικά συντηρητική πολιτεία-κλειδί που ψήφισε υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα στις εκλογές του 2008.
    Οχάιο (18 εκλέκτορες). Στο 67% των εκλογικών τμημάτων προηγείται ο Ομπάμα με 50% έναντι 48% για τον Μιτ Ρόμνεϊ.
    Φλόριντα (29 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα 50% έναντι 49% για τον Ρόμνεϊ.
    Κολοράντο (9 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 67% των ψήφων προηγείται ο Μπαράκ Ομπάμα 51% έναντι 47% για τον Ρόμνεϊ.