8 Νοε 2012

«Ανεπιθύμητο πρόσωπο» η Μέρκελ στην Πορτογαλία


Ανοιχτή επιστολή στην οποία χαρακτηρίζουν την Ανγκελα Μέρκελ «ανεπιθύμητο πρόσωπο» υπογράφουν 100 πορτογάλοι καλλιτέχνες και διανοούμενοι εν όψει της επίσκεψης της καγκελαρίου στη Λισσαβόνα, τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου.
Η Μέρκελ είναι «πρωτεργάτης του.....

 
 νεοφιλελεύθερου δόγματος που καταστρέφει την Ευρώπη», γράφουν στην επιστολή οι Πορτογάλοι - μεταξύ τους η συγγραφέας Αλίς Βιέιρα, ο σκηνοθέτης Αντόνιο Πέντρο Βασκονσέλος, ο δημοσιογράφος Ντανιέλ Ολιβέιρα, ο ιστορικός Φερνάντο Ρόζας, ο κοινωνιολόγος Αντόνιο Πέντρο Ντόρες και ο τραγουδιστής Κάρλος Μέντες.
Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης, της πρώτης που πραγματοποιεί στην Πορτογαλία, η Μέρκελ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Πορτογαλικής Δημοκρατίας Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα και με τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσος Κοέλιο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας θα εκφωνήσει επίσης ομιλία στα εγκαίνια του οικονομικού φόρουμ στο Centro Cultural de Belem (CCB), στη Λισσαβόνα. Στην επίσκεψη, που θα διαρκέσει μόνο λίγες ώρες, η Μέρκελ θα συνοδεύεται από γερμανούς επιχειρηματίες.

Θα επισκεφθεί επίσης το εργοστάσιο της Volkswagen, 40 χλμ. νοτίως της Λισσαβόνας, στο οποίο απασχολούνται 3.000 εργαζόμενοι. Η επίσκεψη θεωρείται, και από τις δύο κυβερνήσεις, σαν επίδειξη αλληλεγγύης, εμπιστοσύνης και στήριξης από τη Γερμανία.

Ηδη οι Αρχές της χώρας έχουν τεθεί σε επιφυλακή, φοβούμενες ότι οι Πορτογάλοι θα ετοιμάσουν «θερμή υποδοχή» στην «καγκελάριο της λιτότητας».