8 Νοε 2012

ΣΥΡΙΖΑ: «Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει»

Ως «ένα ισχυρό πλήγμα που δείχνει, ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή της...
 
 κυβέρνησης έχει αρχίσει» ερμηνεύουν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ τη χθεσινή ισχνή πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε το πολυνομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τη μαζική διαδήλωση έξω από τη Βουλή. 
Μιλούν για «κάλπικο εκβιασμό» της κυβέρνησης - πάνω στη βάση: Μνημόνιο ή Δραχμή - τον οποίο δανείστηκε από το Γιώργο Παπανδρέου.

Η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για εικόνα αποσάθρωσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας «που με επικοινωνιακά τερτίπια, όπως η κατάθεση την τελευταία στιγμή της τροπολογίας για τους υπαλλήλους της Βουλής, όχι μόνο δεν καλύφθηκε, αλλά έγινε ακόμα πιο φανερή». 
Ειδικότερα για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα, επικαλείται το άρθρο του Συντάγματος, το οποίο κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο της Βουλής: «O Kανονισμός [σημ: της Βουλής] καθορίζει την οργάνωση των υπηρεσιών της Bουλής υπό την εποπτεία του Προέδρου, καθώς και όλα όσα αφορούν το προσωπικό της».

«Ο απολογούμενος κ. Βενιζέλος δήλωσε την ακραιφνή στήριξή του στην κυβέρνηση, χωρίς να μπορεί ούτε να δικαιολογήσει τον εαυτό του για την εγκληματική συγκάλυψη της υπόθεσης της λίστας Λαγκάρντ, ούτε να συγκρατήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα από την πλήρη αποσύνθεση», αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, οι οποίοι δεν χαρίζονται ούτε στη ΔΗΜΑΡ:

«Το «παρών» της ΔΗΜ.ΑΡ σε συνδυασμό με τη στήριξη της στην κυβέρνηση και την πρόθεσή της να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό , καταδεικνύει τις τεράστιες αντιφάσεις της και την απόλυτη αδυναμία της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Πως, δηλαδή, φέρνει αντιρρήσεις σε ένα μέρος του πολυνομοσχεδίου για τα εργασιακά, όταν ήδη έχουν διαλυθεί οι εργασιακές σχέσεις με βάση προηγούμενους νόμους, ενώ το μνημόνιο, που η ίδια στηρίζει, καταστρέφει κάθε έννοια στήριξης της εργασίας και προστασίας των εργαζομένων.   Η προσπάθειά της να δείξει την παραμικρή διαφοροποίηση από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατέρρευσε πλήρως».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σωθεί από κανέναν ανασχηματισμό. Δεν μπορεί μια αλλαγή προσώπων να εξωραΐσει μια πολιτική συνεχιζόμενης ύφεσης, ανεργίας και φτώχειας.  Η κυβέρνηση είναι κοινωνικά απομονωμένη και απαξιωμένη. Το μνημονιακό πρόγραμμα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Θα καταρρεύσει συνολικά υπό το βάρος της αποτυχίας του και των λαϊκών αντιδράσεων».