23 Οκτ 2012

Γιατί οι δικηγόροι της Πελοποννήσου τα έβαλαν με τον Π. Τατούλη


Οι δικηγορικοί σύλλογοι της Πελοποννήσου  σύσσωμοι ακολούθησαν τον  δικηγορικό σύλλογο  Καλαμάτας και με ανακοινώσεις τους καταγγέλουν την διαχειριστική αρχή της περιφέρειας για την συνεργασία της με δικηγόρους εκτός της Πελοποννήσου....


Η ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου Καλαμάτας:

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του καθώς και την αγανάκτηση του, για το γεγονός της ανάθεσης του 9ου υποέργου «Νομική υποστήριξη των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας σε διαγωνισμούς χρηματοδοτούμενων έργων/υποέργων από τους Άξονες 2 και 8 του ΕΠ ΔΕΠΙΝ 2007-2013» της πράξης «Συμβουλευτικές υπηρεσίες υποστήριξης ΕΔΑ Περιφέρειας Πελοποννήσου 2011-2013», σε δικηγόρο Αθηνών, προϋπολογισμού 38.600,00 ευρώ. Αντίστοιχες αναθέσεις σημειωτέον έγιναν και σε άλλους πέντε δικηγόρους Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης για αντίστοιχα νομικά έργα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες και με ανάλογα περίπου ποσά.
Οι εν λόγω αναθέσεις εγείρουν μείζονα ζητήματα διαφάνειας και προκύπτει τεράστιο ηθικό θέμα απαξίωσης τόσο των δικηγόρων – μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, καθώς και των συναδέλφων δικηγόρων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Δίχως να αμφισβητούμε τη νομική επάρκεια των συναδέλφων στους οποίους έγιναν οι εν λόγω αναθέσεις, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα τήρησης απόλυτης διαφάνειας, κατά την ανάθεση σχετικών έργων, μέσω δημοσιοποίησης των διαδικασιών και των προϋποθέσεων ανάληψης των έργων, έτσι ώστε να πληρούνται τα εχέγγυα ορθής και σύμφωνης με τους νόμους διεκπεραίωσης των νομικών υποθέσεων προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
Σε κάθε περίπτωση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου όφειλε να απευθυνθεί για το εν λόγω νομικό έργο στους δικηγόρους της Καλαμάτας, αλλά και των υπολοίπων περιοχών της Περιφερείας της και σε περίπτωση που δεν ανεύρισκε ενδιαφερόμενους δικηγόρους που θα είχαν την ανάλογη εξειδίκευση και γνώση, τότε και μόνο τότε, θα μπορούσε να προβεί στις ανωτέρω αναθέσεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

(ΚΩΝ/ΝΟΣ ΜΑΡΓΕΛΗΣ)                 (ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ)

Η ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου Κορινθίας

Κατόπιν της πληροφορίας που περιήλθε σε γνώση του Συλλόγου μας περί ανάθεσης έργου συμβουλευτικής νομικής υποστήριξης υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας σε δικηγορικό γραφείο Πειραιώς όπως και περί της ανάθεσης ομοίου έργου υποστήριξης υπηρεσιών των άλλων περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειάς μας σε δικηγορικά γραφεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, 22-10-2012 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας, συζήτησε το ανωτέρω θέμα και έλαβε ομόφωνα την κατωτέρω απόφαση:

«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου διαμαρτύρεται έντονα και αποδοκιμάζει το γεγονός της ανάθεσης έργου συμβουλευτικής νομικής υποστήριξης υπηρεσιών της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας σε δικηγορικό γραφείο Πειραιώς όπως και  το γεγονός της ανάθεσης ομοίου έργου υποστήριξης υπηρεσιών των άλλων περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειάς μας σε δικηγορικά γραφεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης δεδομένου ότι:

1.- Με τον τρόπο αυτό απαξιώνονται οι δικηγόροι της περιφερειακής ενότητας Κορινθίας ως και οι δικηγόροι των υπολοίπων περιφερειακών ενοτήτων της περιφέρειάς μας και μάλιστα μέσα από διαδικασίες οι οποίες δεν έγιναν ποτέ γνωστές στους τυχόν ενδιαφερόμενους δικηγόρους.

2.- Θεωρεί ότι η παραπάνω ενέργεια δημιουργεί μείζον ηθικό ζήτημα και αποφασίζει να απευθυνθεί στους αρμόδιους φορεί ήτοι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας για να εκδηλώσει την διαμαρτυρία του.

3.- Επιφυλάσσεται περαιτέρω να διερευνήσει την νομιμότητα των άνω αναθέσεων οπότε και θα λάβει τις αντίστοιχες αποφάσεις.

4.- Αποφασίζει τον συντονισμό των παραπάνω ενεργειών του Δικηγορικού Συλλόγου Κορίνθου με τους λοιπούς Δικηγορικούς Συλλόγους της Περιφέρειας Πελοποννήσου».

Κόρινθος, 22-10-2012

Ο Πρόεδρος                                                Η Γενική Γραμματέας

Νίκος Νικολόπουλος                                 Παν. Επιβατινού



Η δήλωση  του δικηγορικού συλλόγου Αργολίδας:

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου Θεόδωρος Καζάς επίσης δεν είχε σχετική ενημέρωση. Είπε όμως πως είναι “απαράδεκτο και η Περιφέρεια θα πρέπει να αξιώσει να υπογράφονται συμβάσεις με δικηγόρους των Περιφερειακών Ενοτήτων σε συνεργασία με τους κατά τόπους Δικηγορικούς Συλλόγους”. Οπως συμπλήρωσε, αυτό έρχεται “σε αντίθεση και με το πνεύμα της αποκέντρωσης στο οποίο βασίζεται ο θεσμός της Περιφέρειας. Για σεβασμό στην αρχή της αποκέντρωσης την οποία εξυπηρετούν οι Περιφέρειες και οι Περιφερειακές Ενότητες θα πρέπει η υπογραφή των συμβάσεων να εξυπηρετείται από επιστήμονες της Περιφέρειας”. (στην εφημερίδα Ελευθερία)



Η δήλωση  του δικηγορικού συλλόγου Αρκαδίας:

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης Δημήτρης Κωστόγιαννης δεν είχε ενημερωθεί σχετικά. Οπως όμως μας είπε: “Με ξενίζει αυτή η επιλογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Πρέπει να στηρίζει τις ντόπιες δυνάμεις, να απευθύνεται σε ντόπιους δικηγόρους. Η Τρίπολη έχει θαυμάσιους, καταρτισμένους, έμπειρους και ικανούς δικηγόρους. Ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν είχε λάβει γνώση ούτε από το Διαδίκτυο, ούτε με επίσημο τρόπο, ώστε να λάβει θέση. Τώρα πληροφορηθήκαμε τον διορισμό άλλων συναδέλφων και λέμε πως η Περιφέρεια πρέπει να στηρίζεται σε ντόπιες δυνάμεις, σε ανθρώπους που έχουν την έδρα τους στην Περιφέρεια και στην κάθε πρωτεύουσα νομού, οι οποίοι και τα προβλήματα ξέρουν κι έχουν την επάρκεια και την ικανότητα να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα αυτά”.