23 Οκτ 2012

Το τέλος του αφορολόγητου στα ακίνητα εξετάζει η κυβέρνηση

   
Πλήρη ανατροπή στη φορολογία των ακινήτων που θα επιφέρει επιβαρύνσεις σε χιλιάδες ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου ακινήτων, που έως σήμερα βρίσκονται στο φορολογικό απυρόβλητο, δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών με στόχο κάθε χρόνο να εισρέουν στα ταμεία του κράτους περίπου 3 δισ. ευρώ από το 2013...


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση αναμένεται να θεσπίσει έναν νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, σε αντικατάσταση του χαρατσιού που πληρώνεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ αλλά και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που ακόμη δεν έχει εισπραχθεί, χωρίς αφορολόγητο και με κλιμακωτές επιβαρύνσεις. 
Αυτό σημαίνει, ότι θα επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας και από το πρώτο τετραγωνικό, ανεξάρτητα αν το ακίνητο είναι πρώτη κατοικία, δευτερεύουσα, εξοχική, αγρομετάχιο, οικόπεδο εντός σχεδίου, κατάστημα, γραφεία κτλ.
 
Από μία πρώτη ματιά προκύπτει, ότι ωφελημένοι, σε σύγκριση με το χαράτσι που πληρώνουν σήμερα, είναι όσοι έχουν στο όνομά τους ένα μικρό ακίνητο. Από κει και πέρα, αν στην κατοχή του φορολογούμενου υπάρχουν και άλλα ακίνητα και συγκεκριμένα αγροτεμάχια τότε η φορολογική επιβάρυνση μπορεί να ανέβει σημαντικά, καθώς έως σήμερα δεν πλήρωναν κανέναν φόρο για εκτός σχεδίου ακίνητα.

Υπάρχει, όμως, ένα σοβαρό θέμα με τα αγροτεμάχια, καθώς, λόγω του ότι μέχρι σήμερα η αναγραφή τους στο Ε9 δεν επέφερε κάποια φορολογική επιβάρυνση και άρα η πληρότητα των στοιχείων τους δεν ενδιέφερε κανέναν, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν, ότι υπάρχουν πολλά λάθη και ίσως να χρειαστεί να υποβάλλουν και πάλι Εντυπο Ε9, όσοι έχουν στην κατοχή τους τα εν λόγω ακίνητα, για να καταγραφούν με μεγαλύτερη πληρότητα και ακρίβεια. Πάντως, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί, αν θα εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη φορολογία οι κατ΄επάγγελμα αγρότες.

Με βάση το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, αν εφαρμοστεί αφορολόγητο 100.000 ευρώ στην ατομική περιουσία των πολιτών τότε θα εξαιρεθεί από τη νέα φορολογία των 74% των ιδιοκτητών. Δηλαδή, επτά στους δέκα δεν θα πληρώνουν κανένα φόρο. 
Για το λόγο αυτό προτείνουν, να μην υπάρχει κανένα αφορολόγητο. 
Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Ανδρ. Μακρυπίδης ζήτησε να υπάρχει αφορολόγητο και μάλιστα αυξημένο στα 150.000 ευρώ, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα φόρο που θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα και από τον οποίο θα πρέπει να εξαιρεθούν οι μικρές ιδιοκτησίες.

Σε ό,τι αφορά στην κλίμακα βάσει της οποίας θα υπολογίζεται ο φόρος, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν, το πρώτο κλιμάκιο, δηλαδή για αξία έως 100.000 ευρώ να υπάρχει φόρος 0,15% ή 0,2% και όσο αυξάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων τόσο να αυξάνονται και οι συντελεστές με ανώτατο το 2-3% για πολύ μεγάλες περιουσίες.

Αν τελικά επικρατήσει η άποψη, να μην υπάρχει αφορολόγητο όριο, τότε σε ατομική ακίνητη περιουσία 100.000 ευρώ θα επιβάλλεται φόρος 150 ή 200 ευρώ.