25 Σεπ 2012

Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο... σπίτι!


Του Δήμου Βερύκιου

Εργάζονται μία βδομάδα και πληρώνονται έξι!.. Πρόκειται για τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) που έχουν τοποθετηθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο...

της Πάχης για την κάλυψη των αναγκών προσγείωσης και απογείωσης των ιδιωτικών αεροσκαφών της Γενικής Αεροπορίας, που από το 2004 έχουν μεταφερθεί στη συγκεκριμένη αεροπορική βάση.

Οι καταγγελίες πέφτουν «βροχή» για τα όσα ανορθόδοξα συμβαίνουν στη «φωλιά» της Γενικής Αεροπορίας μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της «Η» ότι επί οκτώ χρόνια η Αεροπορία Στρατού παρέχει «δωρεάν» πάρκινγκ στα ιδιωτικά πτητικά που έχουν μεταφερθεί στην Πάχη!

Κατ' αρχάς αντέδρασαν αμέσως οι ιδιοκτήτες των πτητικών μέσων, υποστηρίζοντας ότι εκείνοι καταβάλλουν κανονικά το απαραίτητο τίμημα στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας! Ως εκ τούτου, τώρα το ΓΕΣ διεκδικεί διαφυγόντα κέρδη από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τη στάθμευση και υποστήριξη των ιδιωτικών αεροσκαφών στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάχης.

«Λούφα και παραλλαγή»

Ιδιοκτήτες αεροσκαφών που τα έχουν προς στάθμευση και φύλαξη στην Πάχη, καταγγέλλουν επίσης ότι:

Στην Πάχη θα πρέπει να γυριστεί η νέα κινηματογραφική ταινία «Λούφα και Παραλλαγή». Η ΥΠΑ απασχολεί έξι ελεγκτές εναερίου κυκλοφορίας, οι οποίοι υποτίθεται ότι εναλλάσσονται καθημερινά σε διαφορετικά καθήκοντα!.. Όμως στην πραγματικότητα ένας εκ της εξάδας εκτελεί καθήκοντα ελεγκτή στον Πύργο Ελέγχου της Πάχης και οι υπόλοιποι απασχολούνται? στα σπίτια τους!..
Απ' ό,τι φαίνεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος εκτός από το Twitter ξέρει να παίζει και στη σκακιέρα της στρατιωτικής διπλωματίας. Κατά την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πλεύρισε τον Αμερικανό
Απ' ό,τι φαίνεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος εκτός από το Twitter ξέρει να παίζει και στη σκακιέρα της στρατιωτικής διπλωματίας. Κατά την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ πλεύρισε τον Αμερικανό ομόλογό του για να του περάσει τα μηνύματα που έπρεπε. Όχι μόνο για τα διμερή θέματα που προκύπτουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και ενόψει εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και το επαπειλούμενο κύμα προσφύγων από τη Συρία...

Άρα, οι ελεγκτές της ΥΠΑ που υπηρετούν στην Πάχη απολαμβάνουν αποδοχές έξι εβδομάδων? εργαζόμενοι μόνο μία! Η «απασχόληση» γίνεται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τους θερινούς μήνες, όπου οι ελεγκτές συνηθίζουν, αντί να? ξεκουράζονται σπίτια τους, να πηγαίνουν σε κάποιο όμορφο κυκλαδίτικο νησάκι, για να κάνουν τις διακοπές τους και ταυτόχρονα, να εργάζονται για μερικές ώρες στον Πύργο Ελέγχου του νησιού! Σημειωτέων ότι στον Πύργο Ελέγχου των Μεγάρων τα πρωινά το μεγάλο φορτίο σηκώνουν οι στρατιωτικοί ελεγκτές του ΓΕΣ, με αποτέλεσμα οι ελεγκτές της ΥΠΑ να είναι χαλαροί... Τα Σαββατοκύριακα, στον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου της Πάχης απασχολούνται όχι οι 6 μόνιμοι ελεγκτές, αλλά ελεγκτές από διαφορετικά αεροδρόμια, για να λαμβάνουν κι αυτοί τα «τυχερά» τους!.. Την ίδια ώρα που η ΥΠΑ εμφανίζεται απλόχερη στο προσωπικό της, είναι σφιχτοχέρα ως προς την εξασφάλιση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας στο αεροδρόμιο της Πάχης.

Πυρασφάλεια

Το Σύστημα Πυρασφαλείας του χώρου στάθμευσης των ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων είναι από υποτυπώδες έως ανύπαρκτο. Δίπλα από το κτίριο της ΥΠΑ στο αεροδρόμιο της Πάχης Μεγάρων υπάρχει ένα ρυμουλκούμενο βυτίο μικρής χωρητικότητας με υγρό πυρόσβεσης. Δεν υπάρχει, όμως, κάποιο όχημα για να το μετακινήσει σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά, και είναι αμφίβολο εάν το υγρό που περιέχει θα καλύψει τις ανάγκες πυρόσβεσης και κυρίως εάν είναι επιχειρησιακά κατάλληλο!

Σ' όλη τη διαδρομή από την πίστα των ιδιωτικών αεροσκαφών μέχρι και τον τροχόδρομο, όπου γίνονται οι τελευταίοι έλεγχοι πριν το αεροσκάφος εισέλθει στον διάδρομο απογείωσης - προσγείωσης για να απογειωθεί, υπάρχουν μόνο 3 μικροί πυροσβεστήρες χειρός, οι οποίοι πρέπει να έχουν πολλά έτη να αναγομωθούν...

Αναγκαία η αγορά πυροσβεστικού οχήματος


Στελέχη της Αεροπορίας Στρατού καταγγέλλουν επίσης ότι σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΑ και ΓΕΣ, η ΥΠΑ έχει αναλάβει επιπλέον την υποχρέωση να αγοράσει και να τοποθετήσει στον Πύργο Ελέγχου ένα πυροσβεστικό όχημα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τον ICAOstandards! Από το 2004 μέχρι και σήμερα τις ανάγκες του Πύργου Ελέγχου τις καλύπτει αποκλειστικά και μόνο το ΓΕΣ, το οποίο έχει ζητήσει από την ΥΠΑ να δαπανήσει 2.000 ευρώ για την αντικατάσταση των ελαστικών των πυροσβεστικών οχημάτων, χωρίς αυτό να έχει καταστεί δυνατόν. Επίσης, το ΓΕΣ επειδή δεν διαθέτει τις προβλεπόμενες στολές που πρέπει να φέρουν οι πυροσβέστες του στρατιωτικού πυροσβεστικού οχήματος, ζήτησε από την ΥΠΑ να προβεί εκείνη στην αγορά των στολών ύψους 1.350 ευρώ.

Η Γενική Αεροπορία επαφίεται στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλοί στο ΓΕΣ που δεν γνωρίζουν πως, εάν δεν υπήρχε το αεροδρόμιο της Πάχης για να σταθμεύσουν οι ιδιώτες τα αεροσκάφη τους, τότε με βάση τη σύμβαση που υπέγραψε το υπουργείο Μεταφορών με την γερμανική εταιρεία Hochtief, θα πρέπει οι ιδιώτες είτε να σταθμεύσουν τα αεροσκάφη τους στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος (καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά για στάθμευση και χρήση των διαδρόμων και υπόστεγων) είτε να τα μεταφέρουν σε άλλο αεροδρόμιο της ΥΠΑ (μη στρατιωτικό) σε απόσταση 100 km από το «Ελ. Βενιζέλος». Η μόνη περίπτωση για την οποία δεν ισχύει ο περιορισμός των 100 km είναι να σταθμεύουν σε στρατιωτικό αεροδρόμιο!

Το 2ο γραφείο

Προβληματισμός

Δίκοπο μαχαίρι ο αποτρεπτικός ρόλος του Ναυτικού και του Λιμενικού ως προς την είσοδο μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μαθαίνουμε ότι υπάρχει ιδιαίτερος προβληματισμός στις επιτελικές ομάδες των δύο Σωμάτων, που από κοινού καταστρώνουν το σχέδιο της μεγάλης αποτροπής εισόδου στο Αιγαίο των 25.000 προσφύγων, οι οποίοι από τη Συρία έχουν συγκεντρωθεί στην Τουρκία.

Φόβος

Η ναυτική πολεμική παρουσία εγκυμονεί έναν σημαντικό κίνδυνο! Οταν οι δουλέμποροι αντιλαμβάνονται τα πολεμικά σκάφη θα βυθίζουν τις βάρκες ή τις σχεδίες, αφήνοντας μεσοπέλαγα τους μετανάστες.

Τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος είναι υποχρεωμένα με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και το εθιμικό δίκαιο της θαλάσσης, να πραγματοποιήσουν τις ενέργειες που προβλέπονται για την Ερευνα και Διάσωση των μεταναστών.

Επομένως, η συμμετοχή όλο και περισσότερων πολεμικών πλοίων για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης θέτει μάλλον υπό αμφισβήτηση την αποτρεπτική λειτουργία τους. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος που θα επιβαρυνθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις με τη χρήση μεγάλου αριθμού σκαφών...

Ιστορική μνήμη

Μεγάλες γιορτές με χαμηλό κόστος ετοιμάζει το Πολεμικό Ναυτικό σε ανάμνηση του ιστορικού απόπλου του Στόλου από το Φάληρο για τις νικηφόρες ναυμαχίες των Βαλκανικών Πολέμων?

Δικαίωση
Η ελεύθερη χρήση και επικοινωνία των στρατιωτικών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επισφραγίζεται από τη συχνή χρήση του Twitter από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που στην προκειμένη περίπτωση αποτελεί «όπλο» υπεράσπισης της συντεχνίας των στρατιωτικών.

Η νέα αυτή πραγματικότητα έρχεται να δικαιώσει τον Πάνο Μπεγλίτη, όταν έναν χρόνο πριν ως υπουργός Αμυνας θέσπισε τον «Δίαυλο Επικοινωνίας» των ένστολων μέσω του διαδικτύου, που τόσο λυσσαλέα πολεμήθηκε από το κατεστημένο των αποστράτων και τους πάτρωνές τους...

Αλλωστε, κάθε πρωτοποριακό μέτρο συναντά τη σθεναρή αντίσταση του κατεστημένου...


demos@pegasus.gr - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ