13 Σεπ 2012

Κοινό μέτωπο ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για εργασιακά και απολύσεις στο Δημόσιο


Πολύωρη συνάντηση πραγματοποιήσαν την Τετάρτη οι τρεις πολιτικοί αρχή των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας. Οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης συζήτησαν γα το πακέτο μέτρων των...
11,5 δις και τις απαιτήσεις της τρόικας, όπως αυτές έχουν επισημανθεί μετά τις τελευταίες συναντήσεις. 

Κοινό μέτωπο στήνουν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ κατά των αλλαγών στα εργασιακά, που ζητά η τρόικα, αλλά και τις απολύσεις στο Δημόσιο. Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί και νέα «συνάντηση των τριών».

Από το Μέγαρο Μαξίμου εξήλθε πρώτος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης. «Η συζήτηση και η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επισήμανε, ότι εμμένει «σε εκείνα που ήδη έχει πει».

«Κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μία κοινωνία που διαλύεται. Αυτό είναι το στοιχείο αναφοράς της διαπραγμάτευσης», δήλωσε, σημειώνοντας πως όσα ζητάει η τρόικα για τα εργασιακά δεν μπορούν να υλοποιηθούν. «Δεν μπορούν να διαλυθούν τα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά δικαιώματα», τόνισε και κατέληξε πως «η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να βασανιστεί η κοινωνία, αλλά να βοηθήσει τη χώρα».

Σχετικά με το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο ο Φώτης Κουβέλης ήταν κατηγορηματικός. «Καμία απόλυση δεν πρέπει να υπάρξει, πολύ δε περισσότερο όταν οι σημειούμενες συνταξιοδοτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που υπολογίζονταν αρχικά».

«Αυτό που πρέπει να συμβεί στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης είναι η  συνταξιοδοτική ωρίμανση, οι αξιολογήσεις και βεβαίως οι συγχωνεύσεις των Οργανισμών που πρέπει να συγχωνευθούν στο πλαίσιο του αναγκαίου εξορθολογισμού», πρόσθεσε.

«Θέλω, με άλλα λόγια, να πω ότι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, ούτως ή άλλως προκύπτει από την συνταξιοδότηση που γίνεται ήδη και που θα υπάρξει και τα επόμενα χρόνια με τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος» κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, που κινούνται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «δύσκολη τη συζήτηση», ενώ υπογράμμισε εκ νέου, πως θεωρεί «δεδομένη την παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής στα 4 χρόνια, ενώ δεδομένο είναι επίσης, ότι θα γίνουν κινήσεις για μείωση του χρέους χωρίς να θιγεί άλλο ευρωπαϊκό κράτος».

Ερωτηθείς για τις απολύσεις στο Δημόσιο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε, πως «δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, εξαλλου υπάρχει "κύμα" συνταξιοδοτήσεων».

Αναφερόμενος στα νέα μέτρα τόνισε, πως αυτά δεν θα πρέπει να είναι «ισοπεδωτικά και άδικα», ενώ επισήμανε, ότι «η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν βοηθάει την ανάπτυξη της οικονομίας».

ΠΗΓΗ: tvxs.gr