14 Μαΐ 2012

Επιστολή - SOS για το ταμείο του Δημοσίου


Τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να πληρωθούν υποχρεώσεις του κράτους, από τις αρχές Ιουνίου κιόλας, αντιμετωπίζει πλέον η χώρα, όπως προκύπτει από το σημείωμα... του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Το σημείωμα, για το περιεχόμενο του οποίου ο κ. Παπούλιας ενημέρωσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς, προοριζόταν για χρήση του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε συνέχεια της προφορικής ενημέρωσης που του έκανε ο κ. Παπαδήμος την Παρασκευή, σημειώνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε σκόπιμο να ενημερώσει και τους πολιτικούς αρχηγούς, λόγω - προφανώς - της κρισιμότητας των πληροφοριών που περιείχε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο σημείωμα ο κ. Παπαδήμος επισήμαινε ότι είναι πιθανό να υπάρξουν σημαντικές δυσκολίες στην κάλυψη των ταμειακών αναγκών του Ιουνίου. Και αυτό γιατί έχει περικοπεί κατά 1 δισ. ευρώ η δόση του Μαΐου από την τρόικα, αλλά και γιατί οι εκλογές επιτείνουν τα φαινόμενα υστέρησης των φορολογικών εσόδων που ήδη έχουν καταγραφεί, καθώς αδρανούν οι κρατικοί μηχανισμοί, ενώ οι φορολογούμενοι είναι απρόθυμοι να πληρώσουν. Ετσι, το «σημείο μηδέν» της εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων, που μέχρι πρότινος τοποθετούνταν στα μέσα Ιουνίου, είναι πιθανό να έλθει νωρίτερα. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν προβλήματα ακόμη και πριν από τις αναμενόμενες εκλογές.
Η ευρωζώνη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα συνεχίσει τη χρηματοδότηση προτού οριστεί κυβέρνηση, με την οποία θα μπορέσει να διαπραγματευθεί, ενώ το ίδιο ισχύει εδώ και καιρό και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σε αυτό τον ασφυκτικό κλοιό πρέπει να προστεθεί και το θέμα των τραπεζών, στο οποίο επίσης αναφέρεται - κατά τις πληροφορίες - ο κ. Παπαδήμος στην επιστολή του, επισημαίνοντας ότι η πίεση την οποία υφίσταται το τραπεζικό σύστημα θα προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

ΣΤΟ EUROGROUP. Στο πλαίσιο αυτό, αντιμέτωπος με δύσκολα ερωτήματα για τις προθέσεις της Ελλάδας σε σχέση με το Μνημόνιο και το ευρώ αναμένεται να βρεθεί σήμερα το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις Βρυξέλλες. Ερωτήματα στα οποία ο ίδιος δύσκολα θα μπορέσει να απαντήσει, καθώς δεν εκπροσωπεί τίποτα περισσότερο από μια απερχόμενη κυβέρνηση. Παρά τους σχετικούς αρχικούς ενδοιασμούς του, ωστόσο, έκρινε ότι θα ήταν λάθος να μην εκπροσωπηθεί η χώρα στο Συμβούλιο Υπουργών, ενώ μάλιστα πληθαίνουν οι φωνές υπέρ της εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.
Πληροφορίες από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρουν πως οι υπουργοί Οικονομικών δεν σκοπεύουν να τοποθετηθούν επισήμως, με ανακοίνωσή τους, στο ελληνικό θέμα, καθώς θέλουν να αποφύγουν τον κίνδυνο να θεωρηθεί η ενδεχόμενη τοποθέτησή τους ως παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας.
Βεβαίως, το θέμα θα συζητηθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες του Συμβουλίου, καθώς τα ερωτηματικά και οι ανησυχίες μεταξύ των ευρωπαίων πολιτικών είναι πολλές και οι ίδιοι ακόμη δεν έχουν εκτιμήσει πλήρως την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα. Πηγή προβληματισμού είναι και οι συνέπειες της ακυβερνησίας στα οικονομικά της χώρας, καθώς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο, όπου οι μηχανισμοί του κράτους λειτουργούν και χωρίς κυβέρνηση.