20 Μαΐ 2012

G8: Η Ελλλάδα στο ευρώ, τηρώντας τις δεσμεύσεις


Ως νίκη του Μπαράκ Ομπάμα και του νέου Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ επί της Αγκελα Μέρκελ (που έως την τελευταία στιγμή αντιστεκόταν, η έμφαση του κοινού ανακοινωθέντος να μη δοθεί στην ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης) ερμηνεύεται από σημαντική μερίδα του διεθνούς...
Τύπου, η ανακοίνωση που εξέδωσε η σύνοδος των ηγετών G8, οι οποίοι βεβαίωσαν τη βούλησή τους για παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Το πνεύμα της ανακοίνωσης μπορεί να αποδειχθεί βραχύβιο, σημείωνει ο Guardian, καθώς η Αγκελα Μέρκελ έχει την ευκαιρία να επανεγκαθιδρύσει την κυριαρχία της σε κάποια από τις επόμενες ευρωπαϊκές συνόδους, «ξεπερνώντας» τις φράσεις «είναι επιβεβλημένο να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και απασχόληση» και την, επίσης περιεχόμενη στην ανακοίνωση, «αναγνώριση» ότι τα μέτρα για την «τόνωση και ενδυνάμωση των οικονομιών δεν είναι για όλους τα ίδια». 
Επικαλούμενοι δε κυρίως αυτό το σημείο της ανακοίνωσης οι Financial Times κάνουν λόγο για διχασμό μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι δείχνει σημάδια προόδου και ανάκαμψης η παγκόσμια οικονομία, αλλά όπως τονίζεται, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες. 
"Συμφωνούμε για την σπουδαιότητα μιας ισχυρής και ενωμένης Ευρωζώνης, για την παγκόσμια σταθερότητα και την ανάκαμψη και επιβεβαιώνουμε το ενδιαφέρον μας, για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη τηρώντας όμως τις δεσμεύσεις της".

Σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, οι ηγέτες της ομάδας των 8 αφιέρωσαν πάρα πολύ χρόνο στην ευρωπαϊκή κρίση και αρχικά φάνηκε να σχηματίζονται μέτωπα με τον Αμερικανό πρόεδρο Ομπάμα να συμφωνεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να συντάσσεται με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο κ. Ολάντ συμφωνούν, ότι η ανάπτυξη και η δημοσιονομική σταθεροποίηση πρέπει να συμπληρώνουν τα οικονομικά μέτρα. 
Αντίθετα, η κα Μέρκελ και ο κ. Κάμερον επιμένουν στην λιτότητα. 
Πηγές αναφέρουν, ότι το χάσμα μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας είναι μεγάλο, ενώ οι Γάλλοι διπλωμάτες ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους τους, ότι ο κ. Ολάντ βγαίνει νικητής από την άτυπη αυτή διαμάχη, μετά την υποστήριξη που έλαβε από τον κ. Ομπάμα.

"Υποχρεωτικά συζητήσαμε το θέμα της Ελλάδας. Αν και αναφερθήκαμε στις προσπάθειες που έγιναν τους τελευταίους μήνες στις περισσότερες χώρες για να νοικοκυρέψουν τα δημοσιονομικά τους, ωστόσο παραμένει μια αβεβαιότητα για την Ελλάδα όσον αφορά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Το μήνυμα, που ήθελα να μεταφέρω και το οποίο εξέφρασα από την Τρίτη μαζί με την κ. Μέρκελ, είναι, η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να τη στηρίξει η Ευρώπη για να τονώσει την ανάπτυξή της", τόνισε με νόημα ο Φρανσουά Ολάντ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η δήλωση της Άγκελα Μέρκελ, η οποία επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι "όλοι θέλουμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη αλλά πρέπει και η Ελλάδα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα" ενώ σημείωσε, ότι "θα δούμε με ποιους τρόπους θα βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά το πρόγραμμα πρέπει να τηρηθεί και η βοήθεια προς την Ελλάδα μπορεί να προέλθει από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Τράπεζα Επενδύσεων".

Οι Έλληνες πρέπει να αποφασίσουν, εάν θα παραμείνουν στο ευρώ, επισήμανε και ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ ο Ιταλός ομόλογός του υποστήριξε, ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση του ελληνικού ζητήματος, η Ευρώπη κατάφερε να ενισχύσει τους μηχανισμούς προστασίας και οικονομικής διακυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr