15 Μαΐ 2012

Εκλογές υψηλού ρίσκου μετά το ναυάγιο


Σε νέες εκλογές οδηγείται η χώρα, ύστερα από το ναυάγιο στο οποίο κατέληξαν και οι νέες διαβουλεύσεις των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο για το σχηματισμό κυβέρνησης, σε μια σύσκεψη που διεξήχθη σε ιδιαίτερα τεταμένη ατμόσφαιρα με...
έντονες αντιπαραθέσεις.


Αύριο στη 1.00 το μεσημέρι και κατά τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα συνεδριάζει εκ νέου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, με τη συμμετοχή όλων, προκειμένου να σχηματισθεί υπηρεσιακή εκλογική κυβέρνηση.


Σαμαράς: Το παρόν και το μέλλον μας απειλείται

Στη δήλωσή του από τα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού, ο κ. Σαμαράς σχολίασε ως εξής το αποτέλεσμα της σύσκεψης και την προοπτική νέων εκλογών: «Το παρόν και το μέλλον μας απειλείται. Απομονώνεται η χώρα και συνθλίβονται οι πολίτες. Από την πρώτη στιγμή είπα, να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας και να αναδιαπραγματευτούμε τους όρους του μνημονίου. Πριν από τις εκλογές είχα προειδοπιοιήσει για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. Τις τελευταίες ημέρες έκανα τα πάντα. Δεν θα το βάλουμε κάτω, δεν θα παραδώσουμε τα όπλα. Αρκεί βεβαίως να παραμείνουμε στην Ευρώπη».

Βενιζέλος: Κάποιοι έθεσαν υπεράνω του εθνικού το κομματικό συμφέρον

Στις πρώτες του δηλώσεις για την έκβαση της σύσκεψης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι η χώρα βαδίζει σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επέρριψε την ευθύνη του ναυαγίου σε όσους, όπως είπε, έθεσαν «το στιγμιαίο κομματικό τους συμφέρον υπεράνω του εθνικού» φωτογραφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τους πολίτες να διαβάσουν τα πρακτικά, που αναμένεται να δημοσιοποιηθούν αργότερα, προκειμένου να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές. Οδεύει ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ, υπεράνω του εθνικού συμφέροντος, το στιγμιαίο κομματικό τους συμφέρον. Είμαι βέβαιος ότι όσοι το έπραξαν αυτό παρερμηνεύουν την επιθυμία και την εντολή του ελληνικού λαού. (...) Ζητήσαμε ευθύς εξαρχής την κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, προκειμένου να κάνουμε μια κοινή εθνική προσπάθεια (...) αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε δεκτό. Προτείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει με την ΔΗΜΑΡ κυβέρνηση της Αριστεράς με την δική μας στήριξη, για να δοκιμαστούν στην πράξη προεκλογικές επαγγελίες.

Υιοθετήσαμε την πρόταση του κ. Κουβέλη για οικουμενική κυβέρνηση διετούς διάρκειας με τη συμμετοχή τουλάχιστον του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, γιατί πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι υπήρχε μια ελάχιστη βάση συνεννόησης ανεξαρτήτως των λεκτικών διαφορών μεταξύ των κομμάτων. Και αυτό δεν κατέστη εφικτό λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής του κ. Κουβέλη πως χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούμε να προχωρήσουμε οι υπόλοιποι.

Σήμερα, ακούσαμε να διατυπώνεται από τον κ. Καμμένο η πρόταση, πως μπορούμε να στηρίξουμε με ψήφο εμπιστοσύνης μια κυβέρνηση του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του, δηλαδή να καταγγείλει την δανειακή σύμβαση και να κάνει όλα όσα αυτός νομίζει. Δεν μπορέσαμε να την κάνουμε δεκτή , δεν νομίζω ότι ήταν αυτή η εντολή του ελληνικού λαού (...) Κάναμε μεγάλη προσπάθεια σήμερα να πείσουμε και το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη ΔΗΜΑΡ, στο μέτρο που εξαρτούσε την στάση της από την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία που θα ανακουφίσει το έθνος και θα δώσει ελπίδα στους Έλληνες. Δεν το πετύχαμε.

Είναι υποχρέωση του κάθε Έλληνα πολίτη να διαβάσει τα πρακτικά της σημερινής σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στα πρακτικά αυτά θα δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο, τις στρατηγικές των κομμάτων, τις σκοπιμότητες. Θα δει, ότι, δυστυχώς, επικράτησε αλαζονεία, μικροκομματισμός, τυχοδιωκτισμός. Θα δει ότι είναι πολλοί, δυστυχώς, αυτοί που ειδικεύονται στο εμπόριο ψευδαισθήσεων και οι οποίοι έχουν παρεξηγήσει την ψήφο της 6ης Μαΐου.

Η Πατρίδα μπορεί να βρει τον δρόμο της. Θα αγωνιστούμε για να βρει τον δρόμο της. (...) Δεν έπρεπε να πάμε εδώ, πηγαίνουμε αναγκαστικά. Ας πάμε ενωμένοι, με τον καλύτερο τρόπο, ας προστατέψουμε τις κατακτήσεις των Ελλήνων.Ας πάμε προς το καλύτερο και, για το όνομα του Θεού, ας μην πάμε προς το χειρότερο.

Κουβέλης: Επραξα ό,τι ήταν δυνατόν

Από την πλευρά του ο Φώτης Κουβέλης στις πρώτες του δηλώσεις από τα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς επεσήμανε, ότι κατέθεσε εκ νέου την πρότασή του για συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή «εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που εξυπηρετούν την προπτική παραμονής της χώρας στο ευρώ και με φερέγγυα πολιτικά πρόσωπα. Πρότεινα, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα έπρεπε να υπάρξει ρητή δέσμευση για άμεση διαπραγμάτευση με σκοπό την αποδέσμευση από το Μνημόνιο.

«Δυστυχώς δεν επήλθε συμφωνία και έτσι η πρότασή μας για οικουμενική κυβέρνηση δεν έγινε δεκτή. Υποστήριξα, ότι σε μια τέτοια οικουμενική κυβέρνηση αναγκαίο ήταν να υπάρχει και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, και η Δημοκρατική Αριστερά και το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς η πρόταση δεν έγινε δεκτή (...) Δεν ετέθη στο τραπέζι πρόταση για προσωπικότητες». (...) Επραξα ό,τι ήταν δυνατό. Ξεπεράσαμε κάθε δυνατότητα. Δυστυχώς η πρότασή μας απερρίφθη. Δυστυχώς κάποιες πολιτικές δυνάμεις είχαν κάνει την πολιτική τους επιλογή να οδηγηθούμε σε εκλογές, να εξυπηρετηθεί το κομματικό συμφέρον».

Καμμένος: Ο Σαμαράς ήθελε εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός

Κάναμε μια ύστατη προσπάθεια συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σημείωσε από την πλευρά του ο Πάνος Καμμένος, που κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία ως υπεύθυνους για το ναυάγιο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ενώ επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι «επιδίωξε τις νέες εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός».

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε, ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ «δυστυχώς δεν ανταποκρίθηκαν», ενώ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος συμφώνησε στα περισσότερα σημεία που πρότεινε εκτός της διαγραφής του χρέους και της καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων επιτέθηκε στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς είπε, ότι ουσιαστικά θέλει εκλογές, γιατί θέλει να γίνει πρωθυπουργός της χώρας», ενώ είπε, ότι υπήρξαν σημεία με τα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι κ.κ. Τσίπρας και Κουβέλης.

«Καταθέσαμε έναν οδικό χάρτη για το πως θα μπορέσει να γίνει εφικτό το σχέδιό μας και ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης, αφού για να καταγγείλουμε την δανειακή σύμβαση χρειάζονται 180 βουλευτές. Τα δυο κόμματα μπλόκαραν τις προτάσεις μας. Υπηρετούν τα συμφέροντα του Μνημονίου και όχι του λαού», είπε ο κ. Καμμένος

    *Αιχμηρή ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας, στα όσα υποστήριξε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, ότι ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε, πως θέλει να πάμε σε εκλογές για να γίνει πρωθυπουργός. «Είναι ψέμα, θα φανεί και από τα πρακτικά και θα γελάσει ο κάθε... καμμένος», ήταν η απάντηση που έδωσαν κύκλοι της Συγγρού.

Τσίπρας: Δίλημμα «μνημόνιο ή εκλογές» από Σαμαρά και Βενιζέλο

«Οι κ. κ.Σαμαράς και Βενιζέλος μένοντας πιστοί στις δεσμεύσεις τους απέναντι στην κ. Μέρκελ και στην κ. Λαγκάρντ αρνήθηκαν να υιοθετήσουν τις προτάσεις μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Και μας έθεσαν ένα δίλημμα: ή μνημόνιο ή εκλογές, ενδεχομένως είτε για να μας εκβιάσουν να προσχωρήσουμε και εμείς στο μνημόνιο, είτε να πάμε σε νέες εκλογές για να φέρουν στους ίδιους ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

«Ζήταγαν να αφήσουμε τη χώρα χωρίς ελπίδα. Αντισταθήκαμε και δεν τους κάναμε τη χάρη. Με τις δυνάμεις του χθες, που κατεδάφισαν την κοινωνία, δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγματεύσεων. Επιμένουν να απειλούν και να τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό. Λαός που τόσο σκληρά δοκιμάζεται, δεν μπορεί να εκβιάζεται» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.


Αλέκα Παπαρήγα: Να αντιδράσει ο λαός στα ψευτοδιλήμματα

Για την «υποκρισία» των διερευνητικών εντολών και την ανάγκη να αντισταθεί ο λαός μαχητικά απέναντι στην κινδυνολογία και τις χάρτινες προσδοκίες, ενισχύοντας το ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές, έκανε λόγο η γενική γραμματέας του κόμματος, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Στον ελληνικό λαό τίθεται το ψευτο-δίλημμα «κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά», ανέφερε η Αλέκα Παπαρήγα, σημειώνοντας ότι η κινδυνολογία και οι χάρτινες προσδοκίες θα μετατραπούν σε ένα «ποτάμι λαϊκής οργής», ενώ κάλεσε τους πολίτες να αντιδράσουν μαχητικά, λέγοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα, η μόνη ευκαιρία που έχει ο λαός είναι να ενισχύσει το ΚΚΕ, το κόμμα που όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «δεν μπορούν να το βάλουν στο χέρι, δεν μπορούν να το βάλουν στο μαντρί». Τέλος, τόνισε, ότι το ΚΚΕ θα πρωταγωνιστήσει σε μια διακυβέρνηση της λαϊκής εξουσίας.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr