12 Μαΐ 2012

Τσίπρας: Στόχος είναι να πειστούν οι ευρωπαίοι, αλλιώς...


«Δε πιστεύουμε, ότι θα ήταν μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη, αν μια χώρα - η Ελλάδα εν προκειμένω - έβγαινε από το ευρώ», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC...
σημειώνοντας πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ «είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους, ότι το πρόγραμμα του Μνημονίου εκτός από βάρβαρο είναι και αναποτελεσματικό».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε, πως το πρόγραμμα λιτότητας, που εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, έχει αποτύχει και πως «δεν έχουν νόημα οι απειλές στην Ελλάδα, ότι αν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα λιτότητας θα βγει από το ευρώ». «Η ίδια η κ. Μέρκελ έχει δηλώσει, πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφικό, διότι θα εγκυμονούσε κινδύνους για την διάλυση της ίδιας της ευρωζώνης και του ευρώ», τόνισε.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την απόλυτη διαφωνία του με τον πυρήνα και την φιλοσοφία του μνημονίου, σημειώνοντας πως με την εφαρμογή του η Ελλάδα μετατρέπεται σε μία τριτοκοσμική χώρα μέσα στην Ευρώπη, κάτι που όπως είπε δεν είναι καλό ούτε για την Ελλάδα, αλλά ούτε και για την Ευρώπη

Παράλληλα, δήλωσε ικανοποιημένος τόσο για το εκλογικό αποτέλεσμα, όσο και για το γεγονός ότι λέξεις, που πριν από τις εκλογές ήταν σχεδόν απαγορευμένες, όπως αναδιαπραγμάτευση και χαλάρωση του Μνημονίου, γίνονται όλο και πιο αποδεκτές. «Άρα αυτά που λέγαμε δεν ήταν παρανοϊκά», σημείωσε.

Όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε αν ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδας απάντησε πως «θα πήγαινα στη Σύνοδο Κορυφής και θα τους έλεγα, ότι αυτό το πρόγραμμα οδηγεί στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία και στη Δημοκρατία οφείλει κανείς να σέβεται την πεποίθηση των πολλών και οι πολλοί δεν θέλουν να εφαρμόσουν αυτό το πρόγραμμα και αυτό πρέπει να το σεβαστείτε. Να κάτσουμε στο τραπέζι να κουβεντιάσουμε για ένα άλλο πρόγραμμα για το καλό όλων μας. Ένα πρόγραμμα που θα έχει ως πυλώνα την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Αν τελικά δεν τους πείθαμε, ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν τελικά πολύ δύσκολα. Αλλά όχι μόνο για την Ελλάδα. Θα ήταν δύσκολα συνολικά για την Ευρώπη».

«Διότι πραγματικά το πιστεύω αυτό που είπε η κα Μέρκελ - μπορεί να διαφωνώ σε πάρα πολλά μαζί της αλλά σε αυτό έχει απόλυτο δίκιο - «αν μία χώρα φύγει από την Ευρωζώνη τότε οι αγορές θα ψάχνουν να βρουν την επόμενη» και τότε θα διαλυθεί η Ευρωζώνη και αυτό δε θα είναι καθόλου καλό για τους λαούς της Ευρώπης. Συνεπώς εμείς πρωτίστως θέλουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους και να τους πείσουμε να σεβαστούν αυτό που η Ελλάδα έχει προσφέρει τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο: την ιδέα και την αξία της Δημοκρατίας. Πρέπει η Δημοκρατία να επιστρέψει στη χώρα που γεννήθηκε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Α. Μέρκελ είπε, πως «πολιτεύεται με το βλέμμα στραμμένο στους συντηρητικούς ψηφοφόρους της Γερμανίας και όχι ως μια πραγματική ηγέτης της Ευρώπης». «Νομίζω ότι είναι πολύ επίμονη, θέλει να φτάνει τα πράγματα στα άκρα, δε βοηθάει όμως η επιμονή όταν η Ευρώπη περνάει μια τόσο μεγάλη κρίση. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική της είναι σε λάθος κατεύθυνση και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσει, γιατί αυτό δεν αφορά μονάχα στους Έλληνες, τους Ισπανούς, τους Ιταλούς, αφορά και τους ίδιους τους Γερμανούς», τόνισε και υπογράμμισε, ότι «κρίση δεν θα αργήσει να περάσει το κατώφλι των Ευρωπαϊκών χωρών, να χτυπήσει την καρδιά της Ευρώπης». «Ήδη χτυπάει τη Γαλλία, δεν θα αργήσει να χτυπήσει και την Γερμανία», πρόσθεσε.

«Συνεπώς χρειάζεται να επιστρέψουμε στις βασικές ευρωπαϊκές αξίες, στην αξία της αλληλεγγύης, στην αξία της κοινωνικής συνοχής, στην αξία της δημοκρατίας», δήλωσε.

Σχετικά με τις τράπεζες, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τη θέση του για ένα δημόσιο τραπεζικό πυλώνα, αλλά για έναν δημόσιο έλεγχο γενικότερα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

«Δεν μιλάμε για ένα σχέδιο κρατικοποίησης, όπου όλες οι τράπεζες θα ανήκουν σε έναν άνθρωπο και αυτός θα αποφασίζει. Όχι. Εμείς θέλουμε έναν δημόσιο κοινωνικό έλεγχο με διαφάνεια. Λέμε, ότι, όταν υπάρχει δημόσιο χρήμα, πρέπει να υπάρχει ένας διαφανής δημόσιος έλεγχος και πρέπει το δημόσιο χρήμα να επιστρέφει στη κοινωνία και στην αγορά, ούτως ώστε να υπάρχει ανταποδοτικότητα των επενδύσεων του δημόσιου χρήματος. Με δυο λόγια εμείς πιστεύουμε, ότι στην Ελλάδα το τραπεζικό σύστημα πρέπει να τεθεί υπό δημόσιο έλεγχο και να λειτουργήσει όχι προς το συμφέρον των μετόχων και των ιδιοκτητών, που παρά το γεγονός ότι χρεοκόπησαν τις τράπεζες τους θέλουν να παραμείνουν στη διοίκηση τους, αλλά προς όφελος της κοινωνίας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr